X-Wing: Sólyom végveszélyben

2016/09/27. - írta: Promie Motz

A cikk eredetileg az swmini-n jelent meg.

Volt már olyan veletek, hogy valamit a fejetekbe vettetek, ami minden ismerősötök szerint hülyeség, de ti mégis megcsináltátok?

Na, rebel játékosként HWK-290-est hozni ez a kategória.

Black HWK-290 Down

A HWK-kkal az egyik legnagyobb baj az,

hogy szinergiára épülő listákat követelnek a játékosoktól. A szinergiával az a legnagyobb baj, hogy gyakran egyetlen hajó lelövésével megszüntethetőek. Sőt, néha elég az alakzat szétzilálása egy-két ütköztetéssel, amit követően a Lázadó játékos rá lesz kényszerítve, hogy például ellentétes oldalról kerülje a hajóival az egyik aszteroidát. Jé, már nincs meg az X távolság, hogy aktiváljuk a képességeket? Hát, kár volt ennyi pontot beleölni a dologba.

Ez az alapvető hozzáállásom a témához. Aztán megjegyzem, hogy Jan Ors néha hasznos, Roark meg néha vicces (epic versenyeinken például szerepeltetjük Jan Ors-t egy erősen szinergiára épülő részletében a seregünknek). A generikus pilóta helyett turret platformként jobb az Y- vagy K-szárnyú. És ott van Kyle Katarn a lehetséges sofőrjeink között.

Adjunk a saját fókuszunkból a barátainknak. Eddig jól hangzik. Papíron. A gyakorlatban?

Mindenki szereti a Fókusz tokeneket. De kik is azok, akikből a legtöbb kihozható ezáltal?

"A Lázadó ász" a megfelelő című kiegészítőből, Jake Farrell az egyik legnépszerűbb A-wing pilóta volt, bár mostanában eléggé visszaesett a használata. 33 pontért a 6-odik hullám óta eléggé sztenderd az alábbi felépítése.

Jake Farrell (24) Veteran Instincts (1) Proton Rockets (3) Push the Limit (3) Autothrusters (2) A-Wing Test Pilot (0)

Fókusz jelző megkapása vagy fókusz akció végrehajtása után csinálhatunk egy ingyenes boost vagy barrel roll akciót.  Ez utóbbi azért remek, mert a Vectored Thrusters kijöveteéig az a-wing-ek ilyen akcióval nem rendelkeztek. Személyes véleményem, hogy továbbra is érdemes a helyett a 2 pont helyett Autothrusters venni nekik, esetleg a jó öreg prototype-ot küldhetjük jobban blokkolni, ha van orsózása is.

Ne felejtsük el, stresszelve nem hajthatunk végre ingyen akciókat. Így érdemes meggondolni azt, hogy csak egyetlen akciót hajtunk végre Jake-kel, majd a Harci fázis elején Kyle ad neki egy fókuszt, ekkor csinálhatunk egy ingegynes Boost vagy Barrel Roll akciót. Ezek után lehetőségünk van a Push the Limit-tel még egy akció végrehajtására. Így például, ha a rendes akció végrehajtási időszakunkban nem hajtottunk végre fókusz akciót, akkor most azt kikérve még egyszer aktiválódik maga a képességünk is, és az ingyenes Boost és Barrel Roll közül használhatjuk azt, amit ebben a körben még nem hajtottunk végre. Mert egy körben minden akció csak egyszer hajtható végre, függetlenül attól, hány ingyen akciót tudunk összehalmozni.

A másik "hős", aki a fókusztokenek nagymestere pedig Poe mester. Cirka 37 pontért már egy elég ellenálló, pajzsregeneráló kombinációval dobhatjuk pályára.

Poe Dameron (31) Veteran Instincts (1) R5-P9 (3) Autothrusters (2)

R5-P9 helyett természetesen R2-D2-val is hozzák, vagy a Push the Limit BB-8 is remek kombináció. Én a fentivel azt szeretem, hogy egyrészt 1 ponttal olcsóbb, nem vagyok zöld manőverekhez kötve. Ellenben ha blokkolnak, akkor nem töltök vissza pajzsot, így ez néha komoly gond sok hajóval repülő, rutinos ellenféllel szemben.

A lista

Ha valaki még számolja a pontokat, 9 pontnyi fejlesztés fér még a Kyle-unkra. Írtam, hogy a szinergiás listák akkor hallnak meg, ha kiszedik belőlük a vezérhajót. Itt két ászt csak javít a Kyle-unk, de nehéz őt a fő veszélyforrásnak neveznünk. Kéne valami trükk, amivel Kyle-on fókuszt tárolunk. Szerencsére a Moldy crow title pont erre való.

Kyle Katarn (21) Adaptability (0) Autoblaster Turret (2) Chewbacca (4) Moldy Crow (3)

Total: 30

A maradék 6 pontból kéne még rá túlélést biztosító lapot tenni, és egy tornyot is. Így a legolcsóbb (és ászok ellen legveszélyesebb!) torony lett a választás a lista eredeti tervezőjénél, az Autoblaster Turret a kivédhetetlen hit-jeivel.

A crew-ra 4 pontunk maradna, ha nem akarunk initiative bid-et. De mivel nem béna birodalmi játékosok vagyunk, ezért mi elköltjük azt a négy pontot.*

*Nyilván nem hülyeség még 10-es pilóta mellett sem initiative bid-et hagyni, de míg egyes birodalmi listáknak szinte kötelező, hogy ők döntsenek a kezdeményről, mi a Kyle Katarn-os trükközésünkkel és főleg Jake-kel a Combat Phase elején még pozíciót válthatunk.

4 pontért nincs is jobb, mint a Csubakka-védelem.

Egyszerre 7 életes lett a kicsi hajónk, két védekező kockával és elég sok fókusszal pár kör után. Ha ezt kezdik el lőni, akkor azért annyira hamar nem esik le.

Az adaptability helyett semmi em volt régen Kyle-on. Egyébként ez a sereg már nagyon régóta benne él a közösség tudatában, de ritkán játsszák.

Próbálkozások az összeállítással

A fenti lista nekem korábban sohase tetszett.

Ezután a vallomás után elég meglepő, miért írok róla ennyit. Az egyik szerdai Elit Pilot Training eseményre "EPT" ezen lista változatát hoztam. Méghozzá azt a változatát, ahol meg volt engedve a Wave 9 és a Heroes of the Resistance lapok használata.

Poe Dameron (31) Veteran Instincts (1) R5-P9 (3) Autothrusters (2) Black One (1)

Jake Farrell (24) Veteran Instincts (1) Proton Rockets (3) Push the Limit (3) Autothrusters (2) A-Wing Test Pilot (0)

Kyle Katarn (21) Adaptability (0) Twin Laser Turret (6) Rey (2)

Total: 100 View in Yet Another Squad Builder

Rey nagyon hasonló feladatot lát el, mint a Moldy Crow title (mondhatni, ő a Moldy crew). A fennmaradó 1 pontból Poe megkapja a Black One címet, ami elég jó lehet ászok 8Rád gondolok Omega Leader) vagy Fire-Control System-es hajók ellen.

Alapvetően már letettem a Lázadó ászok reptetéséről, inkább ezeket a Biggs-re épülő, furcsán joust-oló, Wes, Wedge, Corran és társait szerepeltető X- és E-wing összeállításokat tekintettem csak működőképesnek az elmúlt időszakban.

Ezzel szemben a fenti lista igencsak megmutatja, hogy mit is tudnak a lázadók. Egy Soontir még mindig mozgékonyabb, egy Vader-nek még mindig jobb az akció ökonómiája, és Onega Leader még mindig jobban idegesítő. A 29 vagy 30 pontos Kyle Katarn még csak nem is olcsóbb, mint az Uralkodó és a Lambda shuttle-ja (29 pont-os Palpmobile).

Így ez a lista nagyjából a szegény lázadó ember Soontir-Proton rocket-es Inkvizitor Palp ászok serege.

Pajzs visszatöltéssel, és egy-egy ponttal magasabb ászokkal, mint a párjaik. Rosszabb support, de nem rosszabb hajók. Érdekes.

A listám belefutott  Inquisitor Voluntas kolléga alábbi scum seregébe.Boba Fett (Scum) (39) Fearlessness (1) Autoblaster (5) Tail Gunner (2) Glitterstim (2) Engine Upgrade (4) Slave I (0)

Kath Scarlet (Scum) (38) Fearlessness (1) Tail Gunner (2) Glitterstim (2) Engine Upgrade (4)

Total: 100 View in Yet Another Squad Builder

A Fearlessness és a Tail Gunner elképesztő pusztítást végzett a listában, és a rossz repülésem miatt az első lövéskörben le is esett két lövésből a HWK-290-es Kyle-om vezetésével.

Jake és Poe majdnem leszedte Kath-et, amikor az A-szárnyú is bemondta az unalmast. Poe ennek ellenére a pajzs visszatöltését és a menekülését a végletekig kihasználva kilőtte Kath-et, és majdnem lelőtte fél élet alá Bobát. Ha még türelmesebben játszok, és nem állok le lövöldözni a hátsó ívében, akkor lett volna esélyem. Eszméletlen pusztítás ömlik azokból a gyönyörű hajófarból.

A maradék meccseimen igyekeztem eldugni a HWK-t, és ezen "trükkömet" megháláva életben is maradt minden hajóm. Meglepően jól teljesített a lista, bár az egyik ellenfelem szinte végig üres oldalakat dobott a zöld kockával, ami eléggé hamar egyoldalúvá tette a mérkőzést.

Maga a Kyle-Jake-Poe szinergia úgy érzem, meglepően nem rossz. Ha annyira nem is bűnteti a hibákat, mint a birodalmi ászok, mert például  Kyle is egy fókusz token átadása után az ütköző Jake-et tengernyi lehetőséggel láthatja el (kap fókuszt, ki barrel roll-ol ívből, majd target lock, és lő rakétát). Ha Jake-kel szándékosan megblokkolsz egy birodalmi ászt, az nem köszöni meg. Ha téged blokkol meg az ellenfeled, akkor sincs benne nagy köszönete.

Tanulság

Szerintem mindig érdemes "netdeck buildingelni", azaz netes listákból állítani össze seregeket. Azonban nem érdemes csak azért repülni utána velük, mert mások szerint jó. Csavarjuk, formázzuk őket a saját szánk ízére, amíg nekünk is tetszik a végeredmény.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr2811788509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása