Zsivány Egyes - SPOILER-ekkel tarkított első benyomás

2016/12/15. - írta: Promie Motz

 Minden évben új Star Wars film, a Disney küldetése. Lehet-e ezt színvonalasan teljesíteni? Sikerült-e a Zsivány Egyes esetén?
poster.jpgA tovább gomb után bizony elég sok dolgot fogok csapongva lelőni a filmről, szóval csak saját felelősségre!

Tényleg csupa SPOILER LESZ!

ÉN SZÓLTAM

Nagyon tetszett. Ezt szögezzük le. Szóval most csak kötözködni fogok. Mert nem tökéletes.

Nagyon jó, de valahogy mégis az egyik legfurcsább Star Wars film eddig. 

Ijesztgettek minket azzal, nem lesz a szokásos nyitó szöveg a csillagok előtt. Ettől valahogy éreztem, szíven ütötte az embereket, amikor egyszer csak elindult a film.

Az eleje, az első felvonás, az nem egy klasszikus Star Wars film. Egészen jó, de valahogy kicsit érezhetően eltértek a szokásos recepttől, ami tetszett. Aztán a scarif-i csata meg az egyik leggrandiózusabb Star Wars jelenet volt, a technika fejlődésének hála üti szerintem a Jedi visszatér endor-i ütközetét is. 

A szent Endor holdon a Birodalom játszott a Lázadással, itt azonban egy elég kiegyensúlyozottan látszó, ki-ki csata van, az egyik legnagyobb, amit a Birodalom a megalapulása óta vívhatott. 

Extrém mennyiségű akcióval vagyunk itt szemen szúrva, ami miatt nem fogok panaszkodni. Annyira. Mert végül szerintem kicsit a karakterfejlődés háttérbe sikkadt.

Tempó és történetvezetés

Az elején, az első felvonásban Jedha előtt meg se tudnám válaszolni, pontosan hány helyszínen van egy-egy rövidebb jelenet. Nem igazán segített, hogy az ember elmerüljön a történetben.

Jedhán már kibontakozik egy SW világban játszódó, újszerű történet, majd Scarifon egy meglepően hosszú, "Jedi visszatér"-es ütközetben teljesítik a küldetésüket [szerencsére ewok-ok nélkül]. 

Karakterek

Cassian Andor kezdetben nagyon tetszett, nem egy romantikus elme által megírt lázadó, hanem egy ridegebb, elkötelezett ember, akit ugyanakkor megviselnek a tettei, nem rázza őket le annyira félvállról. A kialakuló konfliktus közte és Jyn Erso között a film mozgatórugója lehetett volna / kellett volna lennie, de aztán kimerült annyiban "Nem lőttem le az Apádat, szóval segíts nekünk Lázadni". Aztán furcsán barátok lettek, majd nem tudom. Furcsa volt a viszonyuk, na. 

Eleve mesterkélt volt a konfliktus köztük, mert már mi értelme megölni Galen Erso-t? Ha egyszer megtervezte a fegyvert. Ne tervezzen egy Starkiller Base-t is? Hupsz.

Jyn kicsit nyögvenyelősen csatlakozik a jófiúkhoz. Utána egyből a Lázadók Szövetségének vezéregyéniségeit meghazudtoló módon képes szónokolni egy ügy mellett, amivel még 2 jelenettel korábban nem értett egyet. 

Egyébként Mon Motha jogkörébe nem tartozik bele, hogy szükségállapotban nem kéri ki a Tanács véleményét, hanem ő dönt?

Oké, feszes tempójú a film. 

Végső felvonásba jellemfejlődés, mindenki meghal. De ez kevés embernél volt jellemfejlődés, mert mind elkötelezett karakter volt, bárkiből az elején kinéztem volna, meghal a véleményéért.

Chirrut Îmwe és Baze Malbus által bemutatott "Church of Force" egy üde színfolt [lásd még, Lor San Tekka a VII epizódban], a két karakter is remekül muzsikál együtt, jól ellensúlyozzák néha a történetet, amikor kell. Bodhi Rook is egy jól eltalált szerep. K2-SO [vagy K-2SO valamiért hivatalosan leírva, de hát a K4-eseket meg úgy írjuk, K4-egyéb] szerintem kicsit erőltetetten vicces helyenként, bár nem egy rossz koncepció (átprogramozás miatt furcsán viselkedő droid). Azonban 10 ilyennel ki lehetne váltani a teljes birodalmi rohamosztagos hadsereget. Ami így nagyon furcsa volt. És meglepő módon, még az övé volt az egyik legnagyobb jellemfejlődés. Azáltal, hogy kapott egy pisztolyt Jyn-től, pedig végig bunkó volt vele. 

Darth Vader-t ügyesen keveset szerepeltették, többet akartam volna látni, de az rányomta volna a filmre a bélyegét, elveszi a lényegről a hangsúlyt. 

Syndulla tábornokot név szerint emlegetik a hangosbemondón, jó kérdés, Hera vagy az apja az. Egy elég jellegzetes VCX-100-ast kétszer is kiszúrtam.

Saw Gerrera így összesen csak furcsa és szinte zavaró volt.

Nagyon tetszett, ezt utólag is szögezzük le. Tele volt töméntelen kikacsingatással, amit biztos eszméletlen igényfelmérés előzött meg. A nosztalgia szirupból egy nagy kanállal letoltak a torkunkon.

Vicces volt a 80-as évek retro sci-fiére hajazó, rengeteg gombos kezelőfelület monstrumok jelenléte, de remek munkával valahogy nem tűnt igazán nevetségesnek vagy idegennek. Remekül működtek a helyszínek technikai kütyüi, természetesnek tűntek.

A hosszú csatajelenet remek volt. Mind a földön mind levegőben, mind űrben. A Hammerhead korvett bevetése nagyon furcsa volt, de remekül nézett ki. A végén, amikor már nagyon néztem, hogyan lesz lezárva, akkor Vader erőinek felbukkanása és a lázadó erők eltiprása másodpercek alatt szinte sokkolt. Aztán az a jelenet, amikor a Sith Sötét Nagyura végigtisztogatja azt a pár folyosót. Igen. Hát igen. Az. Huh.

Személyes zaklatásnak veszem a Vörös Ötös halálát. ;) Mondjuk logikusan nézve kevésbé volt váratlan. Bár régen az volt a történet, valami sérülést szedett össze az eredeti pilóta, ezért volt szabad gép, ahova Luke be tudott ülni.

Tényleg, a Red és Gold Squadron pont elmenekült? Mert új Vörös Ötös gépet is secc-perc szereztek az Új Reményre, így az egész osztagot is kiállathatnak a tartalékból.

A Blue Squadron a TIE Striker-ek ellen sajnos eléggé leszerepelt. 

Látvány és hang

A látvány mesés, minden létező technikai és vizuális Oszkárra jelölni fogják, és kifejezetten jó eséllyel szállhat ringbe  a Zsivány Egyes.

A hang érdekes volt, Az Ébredő Erőt is csak sokadik megnézésre kezdtem el értékelni abból a szempontból, milyen remek a pár új téma, és milyen jól vezetik/kísérik a cselekményt. Itt is ez lehet a helyzet. Nagyon óvatosan és ritkán nyúltak a régebbi témákhoz, az újakra meg még nem állt rá a fülem.

Színészi játék

A karakterek jellemfejlődésére panaszkodtam, ellenben magukkal a színészekkel elégedett vagyok. Krennic igazgató úr alapvetően jól eltalált "arca" a Birodalomnak, hogy Jyn-nek legyen egy személyes ellenlábasa is, és a néző is tudjon valakit utálni. Mert ugye Tarkin, Vader és a Halálcsillag közkedvelt "gonoszok". 

Igen, CGI Tarkin nagymoff is megjelent, pár embernek tetszett, szerintem (mint Mon Mothmára), jobb lett volna egy új színészt behozni. Bár én is szerettem és szeretni is fogom Peter Cushing alakítását.

Új és régi.

Értékelés helyett

A film nagyon jó. Csak ajánlani tudom. Nem tökéletes szerintem, túl sok mindent akartak ebbe is beletenni. Kevésbé rohanós, mint az Ébredő erő, de ott (szerintem) jobban tudtak zsonglőrködni a karakterekkel. 

Még nem tudom elképzelni, milyen lesz ezzel kezdeni egy Star Wars maratont, majd folytatni a IV-gyel. 

Azért annyira nem lesz rossz ;)

Vörös Ötös, készenlétben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr8412048851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása