Rebel Captive, a Lázadó fogoly

2019/01/17. - írta: Promie Motz

Hihetetlenül felemelő érzés volt a héten Birodalommal készülni. Nem is gyenge listát hoztam, nem is eredetit, de agresszív, mozgékony, bünteti a pilóta hibát, egyébként meg elég konzisztensen módosít, és ha jól játszol, remek dolgokat ki lehet belőle hozni. És mindezen túl nincs szüksége őrült kezdemény bidre, azaz ha utánad lépnek, nehezebb dolgod van, de nem annyival, hogy hasznos fejlesztés kártyákat hagyj érte otthon.

Ergo ez egy olyan lista, ami meglepően illik a játékstílusomhoz, azzal együtt, hogy olyan hajókból áll, amiket egyik kiadásban sem reptettem.

És mindezek felét sem tudja egyetlen Lázadó összeállítás sem jelenleg.

Nyilván senki sem tudja, de ez a Kuzmintól kapott kártya volt az irodában az asztalomon vagy egy éve.

 20190116_175224.jpg

Nagyon régóta szemezek vele. December eleje óta minden munkanap hosszasan néztem. Nyilván szép az artwork. A szöveget sajna nem olvasom folyékonyan. Ahogy a sum és az imperial nézi a magatehetetlen Lázadót. Kis túlzással, azt mondom, hogy egyedül ennek a lapnak köszönhetitek a mai blogbejegyzést.

Mert magamra ismertem a Rebel Captiveben. De nem mint egy Lázadó fogoly, hanem a Lázadók foglyaként.

Szeretem azt hinni, 1.0ban is híres voltam arról, hogy elég gyakran váltogattam a listáimat, részben a játék élvezetéért. Több lista, mint verseny. Mondhatni. Nem élveztem azt a monotonitást, amit top játékosok beletettek mondjuk a Parattani vagy 3 jumpmaster listákba. A gyakran versenyen először kipróbált osztagok nem igazán segítettek például Liga bajnok cím szerzésben, de ez nem is volt egy görcsös cél. 

Elég sokszínűek voltak a Lázadók ahhoz, hogy míg egyes seregeket hamar megtanultam elkerülni (biggs lórik még kettő, avagy a fair ship rebels), úgy is bőven tudtam válogatni aktuális hangulatomnak megfelelő csapatot.

Ez a második kiadásban hamar görcsölésbe váltott át. Túlságosan belebújtam a "Vörös Ötös" szerepébe, aki mosolyogva megy külföldre Lázadni akkor is, amikor rosszak éppen a Lázadók. Lázadók foglya.

Most ráfér a Lázadókra egy kiadós buff, de a probléma egyszerűen az, átdolgozták a kedvenc pilótáimat, és pontváltozás után sem kapom őket vissza. 

Egyik szólásom volt, hogy ebbe a játékba bármilyen képesség belefér, megfelelően árazva.

Így például Corran Horn bullseye arcra gyengítése a borzasztó linked opciókkal együtt hamar kiderült, nem valószínű, hogy Corrant megengedi 2 hajós listában szerepeltetni. 3 hajósban meg két bébiszitterrel nem akarom reptetni.

 Dash elég erős most. De drágább, mint volt és nem látom, milyen ászt lehetne hozni hozzá. Ahogyan Tamás fogalmazott, az, hogy most Roark szaladgál Dash után, nagyon hasonló ahhoz, ahogy a Fenn-Ghost idején Fenn Rau koordinálgatta a Lothal Rebelt. És azt a listát se szerettem. Sőt, ott relatíve még erősebb is volt a Ghost a támogató hajó vesztével. Ami meg így megint azt eredményezi, itt egy pilóta, aki számomra kedvezőtlen irányba alakult át.

Miranda állítólag annyira nem rossz, de tagadhatatlan, hogy mennyit nerfelték és ahhoz képest még mindig drága. Az akcióbombák hiánya még egy elem, amit szerettem, de kivettek. Nym már nem lehet Lázadó, jó trükk volt, FFG, először megvettrm Nymet, majd hozzá a Söpredék frakciót. Most meg akkor Nym nem Lázadó. Hát jó. Poe is ellenállás beli lett, szóval Lázadókkal nem kombózik. Egyébként ő is elég jónak néz ki, de 4 meccsen 4 vereség vele azt mutatja, valamit még nem értek vele kapcsolatban.

És az egyedüli, akit tényleg buffoltak a kedvenceim közül, az Luke.  Az Erővel már önmagában drága, ha Supernatural Reflexest akarunk rá hozni, akkor meg még kell egy nagy kezdemény bid is, különben kinevetik az olcsóbb Ini 5-ös pilóták.

YT-1300, A-Wingek messze nem nyűgöznek le annyira, mint Han Jake.

Ami még jó most Lázadóknál, az a 4 hajós, "efficiency" swarmok, kevés upgrade, olyan pilóta képességek, amik vagy támogatják egymás  (meglepő, dr pl nevesített B-Wingrk) t, vagy egy-két nagyágyút igyekeznek erősíteni és életben tartani. ( Wedge és barátai, Jan Ors, Garven, Dutch, Tuketu, Biggs, Selfless Talent). Ez meg nem az én kenyerem.

Kis konklúzió, mert csapongok.

Szerintem egyenesen káros lehetett ez a "Lázadó" hozzáállásom a játékomnak, és amiért lelkesen bloggolok, akár még másoknak is. Nem skatulyázzátok be magatokat, ne aggassatok magatokra címkéket. Ha valaki TÉNYLEG azt élvezi, hogy egy konkrét frakcióval játszik csak, az oké. Ha azonban valaki, mint én, igazából mind az ötöt összegyűjtötte, aztán bemagyarázza magának, hogy csak a "jófiúkkal játszik", aztán még kicsit kifordul alóla a frakció, az nem oké. Váltsunk nyugodtan.

Hogy csak azért írom most ezt a bejegyzést, hogy álszent módon mentegetőzzek a döntésem miatt, miközben nyilván nem tartozok a közösségnek azzal, hogy Lázadókat vigyek a Nationalsre? Az is igaz. 

Képtalálat a következőre: „you goddamn right gif”

Olyan listát hozok, aminek úgy érzem, jobb esélye van? Igen. Olyan listát hozok, amire úgy gondolom, majd januárban gyengítést érdemel? Igen.

Képtalálat a következőre: „tie phantom darth vader”

Olyan listát hozok, amit rettenet módon élveztem játszani? Igen. 

És végül ez az, ami a nap végén számít. Egy egész hétvége hosszú idő, ha nem is élvezzük. 

Szombat-vasárnap találkozunk!
Vörös Ötös, készenlétben!

komment

Pár tipp azoknak, akik először mennek nagy, nemzetközi versenyre

2019/01/16. - írta: Promie Motz

Image #0

A 2017-es First Hungarian National Championship

Kép: Index

Igen csalóka és meglepő lehet, főleg elsőre, hogy a Magyar Nemzeti Verseny, azaz a Hungarian National Championship a nevében ellentétben egy igencsak nemzetközi verseny, a 95 főre tervezett mezőny közel fele külföldi idegenlégiós, akik mégis a "Hungarian National Champion" üvegtrófeára törnek.

Korábban közzétett tippeim 

Így pár tipp az elején.

Tovább komment

2.0 Űr Akadémia #01 - ASZTEROIDÁK, avagy Tervezzük meg az ütközetet

2019/01/14. - írta: Promie Motz

flight_academy.png

Üdvözlünk mindenkit ebben az újraindult sorozatban! A terv röviden az, hogy a frissen kezdő, visszatérő vagy hosszú ideje repülő, de lassan fejlődő pilótáknak mutassunk pár általános elképzelést vagy trükköt, amiben a legtöbb játékos egyetért. Amennyiben van téma kérésed, vagy tapasztalt veteránként meglátásod, megjegyzésed, kérlek, küld el őket, és szívesen kidolgozzuk a témát, ha mi is érdekesnek ítéljük, illetve frissítjük a megjelent cikket érdekes lábjegyzettel.

Ez egy újraírt cikk a 2.0-ra, az anyag nagyja maradt változatlan a 2 éves verzióhoz képest.

Tovább komment

Interjú a legnagyobb 2018-as magyar verseny bajnokával, a Red Squadron Open győztesével

2019/01/08. - írta: Promie Motz

received_366929274111036.jpeg

Szentandrássy Dani egy új figura a magyar X-Winges szcénában. Mi "öregek" már egy ideje észrevettük a folyamatosan javuló teljesítményét és már nyár végén téma is volt, hogy figyelni kell a gyerekre, nem lehet félvállról venni. Ennek ellenére senkinek sem sikerült megállítania november 3-án, és veretlenül lett 41 főből a legjobb. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

Tovább komment

Amikor jó lett volna egy kis hősiesség

2019/01/03. - írta: Promie Motz

December 29-ére meghirdetett a Geekhub egy kicsit megkésett Store Championshipet, ezzel levette a vállamról a terhet, hogy megrendezzük a hagyományos, december 29-ei Két Ünnep Közti X-Wing-et. A helyszín a Barcraft volt, amit én a magam részéről határozottan elkerülök a jövőben, főleg, ha hosszabb rendezvényről lenne szó. Lényegesen több lámpa és fény volt, mint régen, de főleg a hátsó teremen, ahova a nem túl kiemelkedő szereplésem juttatott, azért még pár égő elférne. 

Tovább
komment

Interjú a Mesterek Tornájának győztesével

2019/01/02. - írta: Promie Motz

2018 novemberében megrendeztem (csak így szerényen) a Red Squadron Invitational 2.0-t, a Mesterek Tornáját, ahova a legjobb magyar játékosok szerezhettek kvalifikációt, akik jól szerepeltek az év második felében megtartott versenyeken. Kovács Imi, a Torna győztese az előző napon megrendezett Red Squadron Openen, 2018 legnagyobb magyar X-Wing versenyén kvalifikálta magát, majd megnyerte a másnapi eseményt, a nagy döntőt.

Üdvözöllek az Olvasók nevében is! Kérlek, mutatkozz be, mivel foglalkozol és mit csinálsz szabadidődben

Sziasztok! Kovács Imre vagyok, a Szent István Egyetem PhD hallgatójaként foglalom el magam a hétköznapokban. A szabadidőm eltöltése sok dolog közt oszlik meg, nehéz lenne kiemelni valamit. 

Mennyire szereted magát a Star Warst? Mik az első élményeid a filmekkel?

Még óvodás koromban láttam először a filmeket és teljesen lenyűgözött az egész. Onnantól nem volt megállás a lejtőn, volt idő, amikor kívülről tudtam az eredeti trilógia szövegét. Ez a tudásom valószínűleg azért már megkopott, de továbbra is nagyon szeretem a Star Wars világát.

Tovább komment

Hogyan védekezzünk eper JAM ellen

2018/12/22. - írta: Promie Motz

giphy.gifBár a JAM most messze rosszabb, mint volt, sohase zárható ki, hogy kis árváltoztatással vissza térne. Itt egy trükk, hogy még egyet belerugjunk ebbe a padlón fekvő mechanizmusba.

Ez a kis szösszenet csak most villant az eszembe, redditet olvasva.

Jam akcióval rendelkező lista esetén kérjünk ki még egy target lock akciót. Főleg ászokkal. Mérjünk be valamit, pl akadályt vagy másik baráti hajót Range 3-on belül. Így, ha az aktivációnk előtt kapnánk még Jam tokent, akkor az a felesleges lockunkat dobatja el, és nem az aktivációnk során megszerzendő hasznos tokent.

Az elv egyszerű, de már többször repülve Reaper ellen mégsem vetettem be. Majd legközelebb.

Vörös ötös, készenlétben!

Címkék: Jam Spaceballs
komment

Halálos Sebesség - RZ-2 A-Wing, mit is ér a kis hajó?

2018/12/18. - írta: Promie Motz

A Lázadó A-szárnyúak eléggé csalódásként jöttek le sokunknak az Első hullámban. Nem mondom, hogy túl sokat reptettem őket anno, de néha 5 Snap-Crack A-Wing vagy Han-Jake igazán jó érzés volt. Az 1.0 végére azonban a 2 támadó kocka elég kevésnek érződött, a 2.0-ban pedig sok lista tud könnyedén 6-7 hajót hozni ilyen tűzerővel. Így a Lázadó A-Szárnyú betörés elmadard.

Látszólag nagyon hasonló az Ellenállás RZ-2-es A-Wingje is, de itt páran már azt jósolják, lényegesen "jövedelmezőbb" Ellenálló A-Szárnyút reptetni, mint Lázadót.

Tovább
komment