Várható pontváltozás a jelenlegi meta tükrében

2019/06/25. - írta: Promie Motz

Megoszlanak a vélmemények az FFG egy posztját illetően, de szerintem június 25-én kikerülnek az új pontok, amik 1-2 héten belül érvénybe is lépnek. (ez ma már biztosnak tűnik. Szinte egy hónapja kezdtem el a cikket) 

Így kis kitekintést teszünk a legjobban teljesítő fejlesztések és pilóták irányába, megtippelem, szerintem melyiknek-milyen sorsa lesz. 

Az FFG télen szerencsére a rosszul teljesítők közül is olcsósított (Ten Numb, Vraylen, majd Cassian HS legális lett), azokat nem zongorázom végig. Ha van egy pilóta, akiről még nem is hallottál, az jó eséllyel lehetne olcsóbb. 

Új metawingen Wave 3-tól napjainkig felgyűlt adatokat elemezve.

Hyperspace pilóták

Wedge #1! Mindenhol ott van, nem kell hozzá túl sokat trükközni, ászok ellen nagyon erős képességgel megálldot pilóta. Amíg ász játék a mérvadó, és Wedge nem sokat drágul, itt fog maradni. 

Ítélet: Wedge azért ilyen jó jelenleg, mert a "támogató hajói" is jók. De mivel ők mást is ugyan úgy eltámogatnának, én inkább őket abajgatnám. 2 pont emelés, esetleg év végén még 2 pont, ha szükséges. 

Braylen részben problémás. Főleg, ha Cassian és/vagy Leia is van a seregben. A stressz levétele, vagy figyelmen kivül hagyása naaagyon megdobja ezt a B-winget. Játszottam Cassian és Leia nélküli Braylen ellen, és úgy kezelhető volt minden alkalommal. 

Így, ha nem hozunk be olyan pontozási modellt, ahol más fejlesztések és pilótáktól függ egy pilóta ára, Braylen csak 2 pontot drágulna nálam. 

Cassiana fenti okok miatt többet drágulna, legalább 4-et. A leghasznosabb U-Wing pilótáról van szó. Viheti más is (a drágított) Leiát. 

Darth Vader is előkelő helyen van a hasznossági skálán. A 3 force 3 zöld kocka esetenként nagyon sok. Ahogy alig van birodalmi lista Vader nélkül, szerintem egy jelképes 2 pont emelés itt is elfér. A többi nevesített Advanced 1-et csökkenhetne. Marek meg Foslo azért néha szerepel. 

Soontir, aki itthon nm kerül fel az asztalra, a nagyvilágban jól hasít. Őthagynám, a többi nevesített interceptort olcsóbbítanám 1-2 ponttal. 

Hyperspace fejlesztések

Crack shot. Meglepetés! Na erre nem számítottál. Mindenkin hasznos töltelék fejlesztés. Nem tudom, ki hozná 2 pontért. Talán "másfél" pont lenne a helyes. Vagy 3, ha egyszer 400 pontos skálára váltunk 200 pontról. 

Leia. 8 pontért senki se hozta. A tavalyi Corruscant invitationalen ingyenes volt, de kötelező a lázadóknak. Akkor kiderült, hogy hasznos, de még nem rendeződött ott át annyira a játék. 

Amikor 2 pontra levitték, még mindig volt miatta sírás, hogy oké hogy 2 pont, de kell crew slotos hajót hozni. Azóta átrendeződött annyira a meta, hogy nagyon alaposan kell valakinek megindokolnia, miért nem Leia az első lap az új listában lázadó oldalon. 

És ez nem egészséges. Leiát lehet, most már 8 pontért is hoznák az emberek, mert megszokták, de most 6 pontot javaslok (azaz 4 pontos emelést) a többi árváltoztatási javaslatom miatt. Csak szedjük szét a top Lázadó listát, nem kell a kőkorba visszabombázni őket. 

3-4 helyen a Servomotor és a Pivot Wing, az U- és az X-Wing konfiguráció találhatóak. Ezeket talán továbbra se kéne megadóztatni, főleg a fenti okok miatt ilyen népszerűek. 

Tactical officer szintén az U-Wingek miatt van ott, ahol. Ezzel együtt 2 pontért erős képesség. De most nem változtatnék rajta. 

Swarm Tactics az egyik rebel beefben is ott van, meg TIE swarmban és más összeállításokban is. Gondot még nem okoz a High ini alpha strike, így hagynám. 

Selfless itthon még nem gyakori, kunt, főleg a rebel beefen már nagy NPE (Negative Player Experience). Nem elég, hogy rengeteg élete van az ellenfélnek, de még azt se tudod sebezni, akit szeretnél, és így gyakran szinte nem is tudsz fél hajót sem lelőni a lázadó játékostól.

Menjen fel nyugodtan egy pontot.

Extended

Sigma Squadron Ace a nemzetközi meta egyik nagy problémája jelenleg. A Juke drágítás után már nem fér be 4 db a fejlesztéssel, de 3 még mindig, és egy Crack Shottal. Logikus. 3 darab Juke-os lövés egy célpont ellen marha erős. Ami nem feltétlen baj, de ezek a srácok ingyen evade-et kapnak decloaknál, és még fókuszuk is van egy támadáshoz. Egy jó phantom játékos pedig tudja, mikor kell megtartani a juke-ot támadásra és következő körös taktikai előnyre.

A Jukeot hagynám, de ezeket a phantomokat emelném 2 ponttal is.

Braylen még ebben a formátumban is jelentős! Lásd fentebb

Cassian. Lásd fentebb

Wedge itt már sokat csúszott lefelé, mert elég sok minden le tudja egy kör alatt radírozni a pályáról. Lásd fentebb.

Lok Revenant. Nagy nehezen látunk nem Lázadó és nem Birodalmi lapot is? Hiba van a mátrixban. Szerintem elférnek, a Veteran Turret Gunner miatt erősek, ami Rendes tűzívvel és fejlesztésből turret arccal rendelkező hajóknál okoz csak problémát. a Lok-okat hagynám, de a 3-Lok + Drea az már együtt baj.

Ten Numbnak is nagyon jót tesz a többi Lázadó hajó szárnyalása. Egyébként vákuumban jól árazottnak tűnik.

Drea, valószínűleg maradhat, egyetlen igazán hatékony archetípus köré épül, nem szabad megemelni anélkül, hogy kapna a scum alternatívát.

Darth Vader. Lásd fent.

Talissa csak annak köszönhetően került fel szerintem a legjobb 10be, hogy a hírhedt Barthosz Wőegypöcs a britnemzeti bajnokságot 5Aval nyerte meg. Max 1 pont drágítást tudok elképzelni. 

L'ulo elég olcsó és népszerű, de feltehetőleg jól játszani nehéz vele, mert széles körben nem remekel. Friss előrelépésének oka ugyan az, mint Talié. Ezzel együtt mindenkit kiakaszt az alapára, így jó eséllyel drágul. Remélem maximum 2 pontot. 

Extended fejlesztéskártyák

Juke. Én hagynám, ha a Phantomok drágulnak. 

Crack shot. Lásd fent. 

Leia. Lásd fent. 

4-5 helyen a Servomotor és a Pivot Wing, az U- és az X-Wing konfiguráció találhatóak. Lásd fent. 

Jammin Beam, szintén ingyenes fejlesztésént felkerült a legjobb 10-be. Érdekes, hogy itt a 6., a jukeot nem számítva már 5. (extendedben is csak hs lapokra szorítkozva) , tehát itt jobb helyen van, mint hyperspaceben. 

VTG Y-szárnyúak, Scurrgok és egyéb állatok nagy barátja. Nehéz jól árazni, a használhatatlan és a kötelező szint túl közel van egymáshoz. Talán 1 pontot drágulhatna. 

Tactical officer. Többek között az U-szárnyún belovagolt a legjobbak közé. Maradhat ennyi ponton. 

Heroic. Érdekes lap, rengeteg vita forrása volt. Volt sok matek ellene is és mellette is. Elvileg a 2 támadó, 3 védőkockás A-szárnyúakon még megéri, de T-70-esekre már nem. 2 pontért szerintem nem hoznám. 

Afterburners. Na az a lap, ami egyes ászokat játékban tart. Ha egyszer az FFG nem akarta, hogy boostolj, akkor 6 pontért a 2 boost meglepően jó. Szerintem ini 6-on lehetne drágább, ini 5-ön jó, ini 4-en és alatta picit olcsóbb. Érdekes lenne swarmokon látni, de nem szeretném.

Egyéb jóslatok

Ha most nem is, de Han gunnert a scumoknál lassan olcsóbbítani fogják. Kicsit túltolták a múltkor. 

Hasonlóan a hwk-k ára is csökkenhetne, míg a moldy marad.

 Végül csak eddig jutottam, de gondoltam, több értelme van most ennek a cikknek, mint a pontváltozás után.

Bár pár aspektusára ráuntunk a metajátéknak, arányaiban tisztes Szezont tudunk a hátunk mögött. 

Vörös Ötös, készenlétben! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr7414877588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása