X-Wing Liga 2017

2017/01/31. - írta: Promie Motz

home_one_briefing_room.jpg

A 10+1 fordulós, 2017-es X-Wing Liga pontozása versenyenként:

Versenyen elért helyezés Ligapont
1. 25
2. 20
3. 15
4. 12
5. 10
6. 8
7. 6
8. 4
9. 2
10. 1

Emellett mindenkinek a legjobb 6 versenyeredménye számít az éves összesítésben. A +1. verseny Team Epic lesz a hagyományokhoz híven, a csapat mindkét tagja megkapja a helyezésért járó pontot.

Cut-os verseny eredmény, a legjobb négybe, nyolcba stb bejutó versenyzők között a verseny svájci része alapján határozunk meg sorrendet.

A Liga  végeredménye:

ligaallas2017.png

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

 

Jövőre várunk vissza mindenkit sok szeretettel!


Fekete alapon piros számmal azok a pontok lettek jelölve, melyek már nem számítanak bele a pontszámításba, mert a versenyzőnek van 6, nem rosszabb eredménye.

Év végén, azonos ligapontszám mellett összehasonlítjuk a játékosok pontszerző helyezéseit, sorrendbe állítjuk őket, és megnézzük, kinek van jobb helyezése.

Pontazonosság a Ligában

Példa: Aladár és Bea egyaránt 70 ponttal rendelkeznek az év végén. Megnézzük, melyikük-milyen helyezésekkel bír ezen túlmenően. Aladárnak van két első helye és két ötödik helyezése, míg Beának két első és egy második. A két-két első hely "kiüti" egymást, így Bea második helye lesz a döntő, ami előkelőbb, mint Aladár két ötödik pozíciója. Azaz az év végén Bea megelőzi Aladárt.

Ha a fenti módszerrel sem sikerül sorrendet felállítani közöttük (megegyezik az öt legjobb versenyeredményük), akkor a helyezésük is megegyezik az év végi tabellán.

Versenyek

A versenyeken belüli végeredmény az aktuálisan érvényben lévő FFG Torna szabályzat alapján fog eldőlni. 

Az első szempont az, hogy ki hány meccset nyer (győzelmenként egy győzelmi pont). A második rangsoroló szempont az azonos mennyiségű győzelemmel rendelkező játékosok között a Margin of Victory, vagy a továbbiakban versenypontok.

Versenypontok számítása

Minden meccs végén össze kell számolni a versenypontokat. Mind a két játékos összeszámolja, hogy hány pontot pusztított el az ellenfelétől, majd a verseny elején kiosztott pontozó lapokra ezeket felírják.  Egy standard doghfight verseny esetén 100 pontot veszünk alapul, ehhez hozzáadjuk az általunk lelőtt pontmennyiséget, majd levonjuk belőle az ellenfél által lelőtt pontmennyiséget. Más versenyformátumban az adott meccsen megengedett maximális, seregépítésre felhasználható squadpont mennyiséget vesszünk alapszámnak, például egy escalation típusú verseny első mérkőzésén 60 pontot, egy team epic meccsen 400 pontot.

A nagy hajók sérüléseinél, figyelembe kell venni: ha a gép összes életének (pajzsok+hull+hull/shield upgr.) felét, vagy annál több sérülést szenvedett, de nem esett le, az ellenfél akkor is megkapja a hajó pontértékének felét versenypontként. A számításnál a felszerelt fejlesztések is számítanak.

Példák:

Lejárt az idő: Luke 60 pontot lőtt le, Fell pedig csak 21-et. A különbözet 39 pont, ezért Luke megkapja a teljes győzelemért járó 1 győzelmi pontot valamint 100+39=139 versenypontot. Fell vesztett és 100-39=61 versenypontot könyvelhet csak el magának.

Egy másik: Fell az idő lejárta előtt teljesen ripityára lőtte Luke seregét, Luke pedig csak 36 pontot szedett le. A különbözet 64 pont, Fell 5 győzelmi és 100+64=164 versenyponttal lett gazdagabb, Luke pedig csak 100-64=36 versenyponttal.

Ha a játékos elpusztítja az ellenfél összes hajóját, mindenképp száz squadpontnak számít, akkor is, ha kevesebből építkezett. Abban a ritka esetben, ha mind a két fél ugyanannyi squadpontot szedett le, mindketten 100 versenypontot kapnak. Ha valaki feladja a meccset, akkor úgy kell kezelni, mintha az összes gépe leesett volna.

Friss hírek

A versenyek megszervezésében a legfontosabb eszközünk a Facebook-csoport. Egyébként is ajánljuk ide a magyar X-Wing játékosoknak a csatlakozást.

Az egyes versenyek formátumát illetően az aktuális esemény leírása lesz a mérvadó.

Az EPT versenysorozat során szerzett magyar nyelvű, alt art lapokat használhatjátok.

Időpontokat illetően nem akarunk kiírni előre egy egész éves versenynaptárat, amitől esetleg később el kéne térni. A megvalósítható célunk az lesz, hogy az aktuálisan közelgő versenyre rákövetkező eseménynek is legyen egy időpontunk. Alapvetően a hónap utolsó, vagy a rákövetkező hónap első vasárnapjain lesznek a Liga versenyek.

Mindig az érvényben lévő FAQ szerint fogunk bíráskodni. Ajánljuk mindenkinek, hogy olvassa át a FAQ-ot a saját listájával kapcsolatban, illetve új lapok esetén nyugodtan kérdezzen rá a verseny előtt kártya interakciókra, ne ott derüljön ki, valami máshogy működik, mint a játékos tervezte.

Új kiegészítők érkezésekor az egyes eseményeknél külön-külön fogjuk elbírálni, engedélyezzük-e a használatukat attól függően, mennyire friss a megjelenés.

Etikett és sportszerűség

Kicsit szomorú, hogy ilyenről külön írni kell, de Jakus Roland megfogalmazta az etikai kódexünk alapját a Játék és sportszerűség, barátságos meccsen és versenyen c. írásában. Mindenkit arra kérnénk, aki nem tudja teljesíteni az ebben leírt alapvető elvárásokat, azok ne jöjjenek el a rendezvényeinkre, mert se ők, se a többiek nem éreznék jól magukat.

EZ EGY JÁTÉK

Bár rászánunk egy napot, ez mégiscsak egy játék. Előfordulhat indokolt esetben, valakinek el kell mennie az esemény vége előtt. 

Azt azonban nem tartjuk sportszerűnek, hogy valaki szimplán a sorsolás ismertetése után úgy dönt, ő köszöni szépen, akkor nem is ül le az ellenfelével. Aki nem tudja vállalni, hogy (akár milyen vélt vagy valós indokkal) bármely résztvevővel leül játszani, azokat megkérjük, NE jöjjenek el. Egy kicsi közösség vagyunk, nem engedhetjük meg magunknak, válogatósak legyünk ellenfél tekintetében.

Új versenyzők

Az új versenyzők nevezési díját elengedjük, valamint külön díjazzuk a legjobb újoncot!

1. Liga forduló

Időpont: február 5.

Végeredmény

Facebook esemény

Formátum: 100 pontos Dogfight

Megjegyzés: A Wave 10. második fele, a Quadjumper, Sabine's TIE és az Upsilon shuttle kiegészítők NEM használhatóak.

2. Liga forduló

Időpont: március 5.

Végeredmény

Facebook esemény

Formátum: 100 pontos Dogfight

Megjegyzés: Minden megjelent FFG kiegészítő használható.

3. Liga forduló

Időpont: április 2.

Facebook esemény

Formátum: Pick your poison, két 100 pontos listával

Megjegyzés: Minden megjelent FFG kiegészítő használható, és a friss FAQ lesz érvényben.

4. Liga forduló

Időpont: május 6. (szombat!)

Facebook esemény

Végeredmény

Formátum: 100 pontos dogfight

Megjegyzés: Minden megjelent FFG kiegészítő használható.

5. Liga forduló

Időpont: június 11.

Facebook esemény

Végeredmény

Ligapontok (a CUT miatt kicsit bonyolultabban számítottunk Liga pontokat és végső sorrendet)

Formátum: 100 pontos dogfight, ha érkezik Store Championship Kit

Megjegyzés: Ha meg is jelenik addig, a C-ROC kiegészítő akkor sem lesz használható.

6. Liga forduló

Időpont: július 16.

Facebook esemény

Végeredmény

Formátum: Escalation, 90 pontos listával kétszer játszva.

A Wave 11 MÉG NEM lesz játszható akkor sem, ha addig megjelenik.

7. Ligaforduló - Store Championship

Időpont: augusztus 13.

Facebook esemény

Végeredmény

Formátum: dogfight

8. Ligaforduló

Időpont: augusztus 27.

Facebook esemény

eredmények

9. Ligaforduló

Időpont: szeptember 24.

Facebook esemény

Eredmények

formátum, dogfight

10. Ligaforduló - Epic

Időpont November 18 - SZOMBAT

Formátum: 300 pontos epic

Facebook esemény

Eredmény

+1, TEAM EPIC

Nevezési határidő, július 2.

Facebook esemény

5 mérkőzés, átlagosan 1-1 hónap időtartam alatt, kisorsolt ellenfelekkel egyeztetett időpontban. Várható vége, november.

Listák és eredmény

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr3812171272