Hyperspace kontra Extended

2018/12/03. - írta: Promie Motz

Lényegében az történt a múlt héten, hogy miközben a Wave 2 pontokat is nyilvánosságra hozták, egyben frissítették az alap 3 frakció listáját is egy új oszloppal, hogy "Hyperspace legálisak-2", azaz hozhatóak-e az eddig nem részletezett, egyik főbb versenytípusra. Így az FFG elárulta az "ördögi terve" részleteit, és megismertük a "másik nagy" versenyformátumot az Extended (mindent lehet hozni) mellett.

HYPERSPACE LEGÁLIS HAJÓK LISTÁJA jelenleg (2018. december vége)

Scum Rebels Resistance First Order Imperials
Fang X-Wing T70 Upsilon Shuttle TIE Advanced
Mining Guild Y-Wing Bomber TIE FO TIE Fighter
Firespray U-Wing Res. A-wing  TIE SF TIE Reaper
YT-1300 YT-1300 YT-1300 TIE Silencer TIE Striker
Escape Craft
      SZERK: fejelsztés kártyákat is letiltanak, nem csak hajókat.
      Ami engem igazából ledöbbentett, az az, hogy leginkább mennyire kiakadtak ezen az emberek úgy, hogy januárban várunk egy pontfrissítést is.
      Leggyakoribb problémáknak az hangzott el, ami most marad pl a Birodalomnak, azok nem jó hajók. Ellenállásnak ami jön, az mind szuper és jó erősre van árazva ahhoz képest, ami bent marad. Bár ne mtartom túl valószínűleg, de az is lehet, januárban már egyből az Ellenállást és az Első rendet is egyből átírják pontszámilag, és ezek csak helyfoglaló számok, hogy addig is az asztalra lehessen tenni őket. Ugyanakkor ha marad is az Ellenállás mostani pontszáma, remélhetőleg hozzájuk tudják igazitani a többi frakciót így, hogy aránylag csak korlátozott mennyiségű hajó van egyszerre játékban.
      Még egy emlegetett probléma, hogy Poe, Rey meg a Resistance Bomber egyszerűen minden ellen jó lesz, és a többi frakciónak 4-5 hajóból nincs feltétlen olyan jó eszköztára. Ez így ránézésre, a formátumot nem kipróbálva talán igaz. Ugyanakkor már a fent említett 3 hajó sem fér be természetesen egy listába, így ez csak annyit jelent, hogy Resistance játékosok kicsit könnyebben tudnak talán a [következő váltásig fél éven át tartó] metajátékra reagálni. Bár msot Ősszel, amikor a Lázadók eléggé háttérbe szorultak, az volt a tipp, ne játszak Lázadókkal. Így, mivel főleg a több frakciót győjtő játékosoktól hallottam még csak a fenti panaszt, az a válasz, ha valamilyen lista típsra nem tudnak abszolút countert, ellenszert összerakni egy adott frakción belül, akkor vagy abban bízhatnak, az adott listát a többi frakció seregei tartják vissza egy adott versenyen (ahogy eddig is volt), vagy pedig sereget vált (ahogy eddig is tették a fenti játékosok).
      Nem használhatod a kedvenc hajódat? Nem használhatod a kedvenc hajódat ebben a formátumban! Ha nem tudod elfogadni az ilyen tipusú eseményeket, akkor
      Ezzel szemben van pár nyilvánvaló előny
      Nyilvánvaló előnyök, párat a kommentekből kölcsönözve:
    • Új játékosok – Bár joggal tartjuk azt, hogy a hazai és a nemzetközi X-Wing-es közösség igazán befogadó, a játék még teljesen a 2.0-val sem kedvezett azoknak, akik most akartak beleszállni és egyből, kompetitíven versenyezni. Sok hajót szinte nem lehetett kapni, amint valaki meghírdetett mostanában egy Punishert, óriási tolongás kezdődött érte, hiszen ez is és más egyéb hajók meg háromszoros áron voltak még pár hete is csak kaphatóak pl Amazonon készlethiány miatt. Jobb érzés úgy kikapni egy versenyen, hogy az ellenfél listája nem beszerezhetetlen a számodra, ha esetleg váltani szeretnél. Az új játékosok előtt így egyszerre kevesebb opció áll, jobban átláthatják a helyzetet. Kérdés, az első 3 frakció esetleg teljesen le fog-e cserélődni két Szezon között [nem hiszem], de attól nem kell félni, hogy az új 4 frakció hamar lecserélődne.
      • komplexitás szint megőrzés (Ti írtátok): ha hasonló mennyiségű kártya/pilóta marad egyszerre a játékban, miután meglesz minden frakciónk, akkor a játék komplexitása aránylag stagnál, és nem fog folyamatosan az egekbe emelkedni. Nem úgy, mint az 1.0 végére, amikor egyes kártya interakciók kiokoskodása már-már hitvallási kérdés volt, semmint játékmechanikából egyszerűen levezethető okoskodás.
    • Változó  Meta játék – Hyperspace formátumban két szezon lesz évente, amikortól beáll, akkor márius 2-től június 30ig, és szeptember 7-től december 29-ig. 4 hónap kompetitív játék, ahol a győztesek a Világbajnokságra szerezhetnek helyeket, miközben csak aránylag korlátozott számú hajóból tudunk válogatni, egy folyamatosan forrásban lévő, változatos csapatösszeállításokra számíthatunk, és nem lesz egyszerűen idő, hogy elterjedjenek egyes kombinációk olyan széles körben, mint korábban, hónapok vagy majdnem évek leforgása alatt.
      • Kő-papír-olló spirál? (Ti irtátok): A  pont változtatás már egy bizonyos komplexitás szinten nem a legjobb, ha A folyamatosan kikap B-től, de B megveri C-t a legtöbbször, akkor B lista erősítése/olcsóbbá tétele nem feltétlen jó (lásd példaként A= trajectory simulator, B swarm, C elég sok minden, ami sírna ha sokat javulna a swarm).
    • Lista építési fejtörő – ahogy folyamatosan új kombinációkból kell majd építkezni, mindent lehet az alapoktól kezdeni. Nem lehet rutinból kitenni a "parattanit" az asztalra és egy évig ugyan azt játszani. Ez szerintem egészen jó dolog, ugyanakkor akit ez bosszant, a begyakorolt listát foyltathatja Extendedben, miután itt esetleg érvénytelenné válik a kombináció.
    • A két új frakcióra felkészülve –  A két új frakció is remekül be fog illeszkedni, ahogy hasonló számú hajóval érkeznek, lesz esélyük labdába rugni. És biztos, hogy még sok mindennek készülnek a következő pár évben.


    Eleve kevesen vannak, akik naponta teljesen más slistát hoznak, mindenkinek vannak "fázisai", amikor csak kicsit tekerget két meccs között a seregen, de ritka az olyan ember, aki hetente teljesen lecserélni a listáját. Főleg, hogy vannak "jobbnak" gondolt hajók eleve, és csak azokból válogatnak sokan. Most annyi a különbség, kevesebb hajó lesz, kisebb a szórás, ha jól csinálják, remélhetőleg közel hasonló esélyekkel indulhat minden hajó megfelelő listában.

    2-3 frakció is egész jól tud majd Swarmot hozni, és ahogy minimum 63 pont egy Resistance bomber, nem túl sok listában lesz kettő (ami punisherből megszokott jelenség volt). Így kevésbé kell félni az előre dobott bombáktól, amik teljesen ksiorították a TIE swarmot például. 

    Ászok biztosan nagy szerepet fognak játszani, a kérdés csak az, hogy Poe lesz-e olyan népszerű, hogy miatta az Initiative 6-os pilóták már nem lesznek olyan fontosak. Azaz áttolódhat a kezdeményre meghagyott bid pontszám csata oda, így akár nyugodtan hozhatunk Boba Fettet 198+ ponton, és nem 185 ponton mint most.  

    Más a két formátum, hasonló a cél, más lesz alatta a metajáték. Az is meglehet, az egyes emberek változtatgatni fogják, mikor, melyik tetszik nekik jobban és lehet, egyenlő arányban (azaz nem mindenki mindig az egyikre esküszik, hanem aránylag egyeneltesek maradnak az arányok).

    Extended formátum ugyan úgy jelen lesz a Ligában is és a nemzetközi játékban is, csak így már több értelme van ennek a "piramisnak", amit láttunk. A versenystruktúráról korábban, bővebben itt írtam. Itt meg egy infografika.

    Készült Phil cikke alapján.

    Vörös Ötös, készenlétben!

    komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr2614416724

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    süti beállítások módosítása