Jé, Európa Bajnokságra megyek!

2019/08/22. - írta: Promie Motz

Képtalálat a következőre: „darth vader inquisitors fifth brother seventh sister”

Mármint, én nekem rémlett a dolog, csak jóval kevesebbet tudtam rá készülni, mint szerettem volna, és írni meg végképp nem tudtam a dolgokról.

A pontváltozás után nem sokat játszottam, az utolsó, júliusi Ligán 1-4-re égettem magam RZ-2-es A-Wignekkel. Utána, egy Rafyval folytatott beszélgetés folyamán rádöbbentem, hogy a RAC (Real Admiral Csiniragu) - Whisper lista az kb pont az a két hajós lista, amit keresek a Lázadóknál, és eltűnt a Falcon megnyirbálásával.

A lista felsorolása után részletesen is az egyes fejlesztésekről pár gondolat.

RAC-Whisper, a gyakori verzió:

Rear Admiral Chiraneau (76)
Lone Wolf (5)
Darth Vader (14)
Moff Jerjerrod (8)
Proton Bombs (5)
Hull Upgrade (2) // vagy Shield Upgrade (3), és akkor nincsen bid, mert 200 pont a lista
Dauntless (4)

“Whisper” (57)
Juke (7)
Collision Detector (6)
Fifth Brother (9)
Stealth Device (6)

Total: 199 (vagy 200 pont, ha Shield Upgrade)
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Az admirális a védekező Reinforce akciónkat spékeli meg, hogy offenzív fenyegetést is jelent egyszerre. Amikor támadunk, ha Reinforceolva van a megfelelő fele a hajónak, és abban a fél tűzívben van a védekező, akkor egy szemet kritikus találatra fordíthatunk.

Lone Wolf megadja a passzív újradobást is a listának. Egyetlen hátrány, hogy Range 0-2-ben más baráti hajó nem lehet. Ezt 2 hajóval elméletileg könnyű teljesíteni, mégis, meglepően gyakran mozgatom be közel a két hajómat, hogy jobban fedezzék egymást. Így ez nálam nem a legjobban kihasznált képesség. Termsézetesen passzív módosítások naaagyon erősek, így érdemes őket gyűjteni.

Darth Vader, az egyik legjobb lap a játékban, bár elég borsos pontszámmal. Az egy Erő is ér 8-9 pontot, 9 pontnál nincs olcsóbb erőhasználó legénység vagy tüzér a játékban.

De Vader, ha nem használjuk rendeltetésszerűen az erejét, akkor tokent vehet el, vagy egyből meg is sebzi az ellenfelet! Mindig érdemes használni, mert 1 sebnél többet eleve nem tudunk okozni egy Erő elköltéssel. Ha meg a fókuszát, Evadejét költi el, az szintén ér annyit.

Na, a lap, amivel nem voltam teljesen kibékülve. A 2.0 Decimator legnagyobb hátránya, hogy már nem lehet vele Boostolni. Moff Jerjerrod ezzel szemben a teljes listának, egy fix irányba, a system fázisban ad lehetőséget boostra. Elképesztően erős... jól kihasználva. Ritkán sikerült egetverően jól kihasználnom sajnos, általában meccsenként egyszer próbáltam meglepni az ellenfelemet, annyit "ért is". De egy felkészültebb ellenfél ellen, egy szép lassan metalistává felnövő sereg esetén kevésbé lehet a meglepetésre számítani.

Proton bomba: a Decimator vakfoltját hivatott befogni. Jerrjeroddal boostolva kcisit meglepő helyre is ledobható egyből.

Nagyon nem lebecsülendő a 16 vagy 17 élet közti különbség! Ad egy, 15 meccsből 2-t is 1 életen éltem túl ennek hála, egyen meg a felezéstől menekültem meg. És ez a fontos, hogy nem 8 életet kell fél pontért lelőni, hanem 9et. Amikor az ellenfél 8at sebez a Decimatorba, és közlöd, még mindig incs fél pont, akkor morális győzelmet arattál, mert ő belül kicsit összetört.

A Shield upgrade hasonló szerepet játszik.

Ha ütközünk is, még végrehajthatunk egy fehér akciót pirosan. Piros Koordinálni eleve nem szoktam, pedig lehet, néha kéne. De egy jó Reinforce, miután eleve egy hajó nem lő ránk, na az jó dolog.

Whisper. Van egy Evade-je remélhetőleg támadásra, azzal Juke-ol, talál, kap még egy evadeet, egyet nagy nehezen a kettőből megtart, abból meg becloakol, és következő körben kezdi elölről. Nagyon sok hajót 1-1-ben megver így, de 1v3-at is hozott már le.

Magáért beszél, nagyn meg kell még mindig gondolni, hogy mi mást tennél Phantomra.

A drágább opció, és nem feltétlenül a jobb. Én ne mvagyo kannyira jó Phantom játékos, hogy a hatékonyabb Passive Sensort hozzam, inkább az óvatosabb Coll Detectort hozom. Nem azért, mert véletlen megyek rá akadályra, hanem hogy szándékosan menekülhessek arra, ha véletlen rossz helyre kerülök előző körben, és a tiszta lehetőségeket valószínűleg megbüntetné az ellenfél. Amikor egy körben, egy aszteroidán át decloakolsz, 1 derékszöggel rálépsz, majd Barrel roll, és még lősz is róla, na az megmutatja a fejlesztés erejét. 

Az általam használt gázfelhőknél meg büntetés nélküli decloakot eredményez.

Whisperre miylen passzív modifikációt tehetnénk? Kb csak ennyit. 1 Erő nagyon sokat ér. Több, mint 9 pontot.

Stealth Deviceról nem volta annyira meggyőződve, mert a "nem lőnek rám, nem sérülök meg" iskola híve voltam. A Hugnarian Nationalsen Afterburneres Phantomokat játszottam. 

De egy fókuszos, evades, Erővel bíró Phantomon piszok nehéz átütni!

Variánsok

Szerintem, ha az ellenfél hagy téged rendszeresen passive sensorozni, akkor már eleve nyerésre állsz, vagy ő játszik rosszul és hamarosan nyerésre állsz. Ezzel együtt egy remek fejlesztés, és nagyon elgondolkodtató opció. Nekem a teszteléseken nem jött annyira be, hiányzott a Collision detector adta kiszámíthatatlanság.

Amikor Passive Sensor van Whisperen, felszabadul pár pont. A 12-13 Hull pointos decimatoron naaagyon rosszul tud jönni 1-1 kritikus találat. De, ezzel együtt, mindig bejön egy-két olyan is, amit ziher, hogy nem akarok véletlenül felfordítani! Nem vált be ez a fejlesztés az én kockázat elemzésemhez képest.

Seventh Sister. A csendes gyilkos. Ad egy, 9 pontért erő? Kell! Kb senki sem ismeri ezt a lapot fejből, Decimatoron még nem láttam sehol sem játszva.

Ha Range 0-1-ben egy ellensgées hajó stress tokent kap, akkor elkölthetsz egy erőt, hogy a stressz helyett jam vagy tractor tokent kapjon.

Ez Darth Vaderrel együtt úgy tud működni, hogy a meggondolatlan ellenfél bejön Range 1-be, mondjuk egy fókusz boosttal, kap stresszt, ha tűzíven belül van, akkor Jam a zöld tokenre majd Vader a sebért. Ha tűzíven kivülre érkezik, akkor tractor beammel arrébb rakom, hogy rá lássak, vagy ő se lásson rám. Ha rálátok, Vader. Most a Tractor beam adta -1 agi mellett dönthet, hogy elkölti a fókuszt, vagy sérül. Ha Vaderezni tudtam, akkor lőni is tudok rá. Így is, úgy is fájni fog, nagyon jó eszköz "hagyományos" ászok ellen, akik stresszből trükköznek. Darth Vader és a Köztársaság jedijei kijátszák ezt az eszközt. De volt már, hogy Panicked pilot kritet osztott ki RAC, és arrébb pakoltam az ellenfelet, hogy vissza azért ne lőjön.

Taktika a listával

Olyan a lista, amilyen típusút igazán szeretek játszani. Valahol a hiper agresszív és a közepesen defenzív között van, akár körönként váltogatva. A rengeteg passzív modifikáció, a Deci sok élete, Whisper 3 zöld kockája egy kicsi hiba lehetőséget meg is enged szerencsére, de 1 közepes hibánál többet már nem enged meg a lista. Buktam el meccset, hogy Whisper semmit se csinált, mert a Decloak utáni Jerrjerrod boost nem fért ki, utána meg a rendes mozgással rossz irányba fordult, és már nem lőtt a meccsen többet.

Whisperrel igyekszek azért óvatosabb lenne, de néha be kell vállalni vele is a neccesebb helyzeteket, bízva a mozgékonyságában. A Deci remekül tudja idegesíteni az ellenfelet, mert a 2.0-ban a Reinforceszal, amíg jó irányból lövik, nagyon sokáig él a hajó, tovább, mint az 1.0-ás, Evadees trükközésekkel (Ysanne Isard).

Initiative bidet nagyon nem szeretek hagyni. Annyi remek slot van a Deciamtoron, ha lenne még két pontom, akkor BT-1 menne fel.

 Ellenben így meg kellett tanulni kezdeménnyel játszani. Más így a játék, csak abban bízok, hogy nagy inibides listák ellen játszok is kinevethetem őket a 200 pontommal.

A végleges verzió végül így néz ki:

Rear Admiral Chiraneau (76)
Lone Wolf (5)
Darth Vader (14)
Seventh Sister (9)
Proton Bombs (5)
Hull Upgrade (2)
Dauntless (4)

“Whisper” (57)
Juke (7)
Collision Detector (6)
Fifth Brother (9)
Stealth Device (6)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Nyeremények

 

fb_img_1566459045837.jpg

A "kupa" egy ilyen fura, X-Winges kocka alakú... valami. Nyilván kitenném itthon, ha véletlen én nyerek, de nekem a korábbi évek üveg trófeái sokkal jobban tetszettek. ÉS fizetett út a VB-re.

fb_img_1566459049511.jpg

Egyedi tárcsafedő a Top 4-nek.

fb_img_1566459058383.jpg

Minden frakció legjobb 4 játékosa kap 5 ilyen tárcafedőt!

fb_img_1566459089382.jpg

Top 8 VB meghívó.

fb_img_1566459092398.jpg

Minden nap, az adott frakció legeredményesebb játékosa egy ilyen manőver sablon tartót kap. Nagyon-nagyon jól néz ki.

fb_img_1566459096861.jpg

Top 16 ilyen egyedi kártyákat kap, amiből bekerül.

fb_img_1566459111577.jpg

Második napra bejutók a fentiekből mind kapnak 1-1-et.

fb_img_1566459115756.jpg

Top 32 manőversablon készlet ÉS sebzéspakli.

fb_img_1566459123555.jpg

Minden frakcióból a legjobb 32, mindkét nap kap 1-1 ilyen lapot.

fb_img_1566459129869.jpg

Mindkét nap a legjobb 32-32 ilyen ion tokent kap.

fb_img_1566459140764.jpg

A részvételért 3 ilyen lap jár, per frakció, amivel nevezel.

fb_img_1566459144565.jpg

A részvételért jár egy ilyen lőtávsablon készlet!

Sikerült kinéznem a jó eséllyel legnépszerűbb frakciót, így ha nem jutok be a második napra, nem sok mindent fogok kapni a nevezési ajándékok mellett. De nem repülnék csak azért mondjuk First Ordert, mert jobb esélyem van az adott frakción belül jobb helyet elérni (bár milyen jók már azok a manőversablon készletek!

Birodalmat se azért választottam, mert "Birodalommal" jobb esélyem van bejutni. Szimplán a fenti listával úgy érzem, hogy a játékstílusomat tekintve, nekem most jobb esélyem van bejutni, mint hasonló stílusú Lázadó listával (pl. Han-Jake).

Az embernek a képességeihez kell választania azt a sereget, amivel a legjobban érzi magát, ha már rászán egy hétvégét az életéből erre az egészre.

Elvárás

Kicsit elszomorít, hogy nem sikerült még komoly eredményeket elérni nemzetközi X-Wing versenyen. A múltkori SOS után erősen gondolkodtam, hogy na, többet nem is megyek külföldre versenyezni, de aztán jött az EB, majd Pozsonyba is megyünk szeptemberbe.

Szerintem egy jó játékos vagyok, csak nem elég konzisztens. A mostani listámat is pár gyakori seregtípus ellen szerintem jól begyakoroltam, de a swarmok teljesen kimaradtak a felkészülésből. Hatalmas hiba, de ez van. Így (megint) nagyon sok fog múlni a párosításaimon, a fizikai és mentális állóképességemen, és ilyenkor, ha az ember esetleg rosszul játszik, akkor a szerencsén is. Ha igazán, igazán jól játszik valaki, akkor csak nagyon-nagyon durva variancia esetén veszít el egy meccset. Amikor két játékos felváltva hibát-hibára halmoz, akkor igen, az utolsó kockadobáson is megfordulhat a mérkőzés. 

Remélem, nekünk, magyar játékosoknak (azt hiszem, 12+ fővel megyünk, csak sok kocsival, busszal, külön-külön szállásokon) kimagaslóan jó esélyünk nincs az Európa Bajnoki címre. Még mindig sokkal nagyobb versenyrutinnal rendelkezik egy 20-30 fő a kontinensen, akik fel-alá repkednek a Regionális tornákra és a Nemzeti bajnokságokra. Ezzel együtt, mindenkiben ott van a potenciál, hogy a második napra bejusson, és ha már ott van, a fene-fenét eszik is, akkor is küzdeni fog a bajnoki címért. De a legfontosabb az, hogy mindenkiben szép emlékként maradjon meg ez az EB.

Vörös Ötös, készenlétben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr1215018690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.