Lázadás az Ellenállás ellen

2019/09/11. - írta: Promie Motz


jakelukewedge.png

Van egy kis dilemma a szívemben. A Lázadás és az Ellenállás hasonló helyet foglal el, de aztán két hasonló listából mégis a Lázadót szoktam választani. A Rebel csapatok júliusi pontváltozás okozta teljes szétrázása eltántorított a frakciótól. 

Az ellenálló hősök közül Finnt, a Podot nem szeretem a mostani formájában, mert szabálybeli hibából kapja a (védekező) erejét. A Rey falcon nekem fura és Erő éhségben szenved, míg Han képességét nehezen használom ki. És ez a Han rosszabb mint a másik két Han. 

Poe és az RZ-2-es A-Wingek, hát az RZ-2-es A-Wingeket imádom, tudjátok, de annyira-annyira nem megy velük a játék.

Poeval meg még barátkozok, mert nem rossz, de a jelenlegi Ini 5-6-os, nagy bides metajátékban kevesebb pontból kéne a listát építeni, ha nyerni akarok.

A sima Transport van még a Resistance arzenáljában, ami szintén még megfejtésre vár. 

Egyszóval, még teljesen nem klappolt össze bennem, az én játékstílusommal a frakció.

Azért készítettem 5 listát is arra az esetre, ha velük mennék Pozsonyba a Hyperspace Trialra. 

1. Lista

Finn (29)
Heroic (1)
Pattern Analyzer (5)
Perceptive Copilot (8)

Lieutenant Bastian (48)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Jessika Pava (51)
BB Astromech (3)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Temmin Wexley (54)
Composure (1)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

2. Lista

Poe Dameron (68)
Heroic (1)
R4 Astromech (2)
Integrated S-Foils (0)
Black One (2)
Jamming Beam (0)

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Total: 195
View in Yet Another Squad Builder 2.0

3. Lista

Poe Dameron (68)
Marksmanship (1)
R2 Astromech (4)
Integrated S-Foils (0)
Black One (2)
Autoblasters (2)

L’ulo L’ampar (43)
Heroic (1)
Lone Wolf (5)
Advanced Optics (4)

Cova Nell (38)
Marksmanship (1)
Autoblasters (2)
Leia Organa (19)
R4 Astromech (2)

Total: 192
View in Yet Another Squad Builder 2.0

4. Lista

Poe Dameron (68)
Marksmanship (1)
R2 Astromech (4)
Integrated S-Foils (0)
Autoblasters (2)

L’ulo L’ampar (43)
Heroic (1)
Lone Wolf (5)
Advanced Optics (4)

Nien Nunb (55)
Marksmanship (1)
Integrated S-Foils (0)
Pattern Analyzer (5)
Black One (2)
Autoblasters (2)

Total: 193
View in Yet Another Squad Builder 2.0

 5. Lista

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Crack Shot (1)
Advanced Optics (4)

Total: 199
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Aztán a VIII. Liga előtt minden megváltozott. A Red Squadron Pilótákkal beszélgetve Attilának kezdték el ajánlgatni az Ausztrál System Open győztes droid seregét. Szerencsére akkor én is ránéztem a seregekre, és olyat láttam, hogy hajaj!

REBEL ALLIANCE (200)

Jake Farrell RZ-1 A-wing (39)
Crack Shot + Predator
Wedge Antilles T-65 X-wing (73)
R2 Astromech + Servomotor S-foils + Crack Shot + Proton Torpedoes
Luke Skywalker T-65 X-wing (88)
R2 Astromech + Servomotor S-foils + Heightened Perception + Afterburners + Proton Torpedoes

Egy Jake Luke Wedge sereget, ami nagyban hasonlított az általam is használt Luke - Wedge listához, csak a Supernatural, az Outnanouver és egy Afterburners árából kijött egy... támogató / endgame hajó?

Jake

A-Wing Farrell

Ez a Jake hasonló szerepet játszik, mint a Jack Mooney féle Han-Jake listában, leszámítva, hogy 2 remek fejlesztés kártya lett takarékosabbra cserélve.

Szombat este egy Kuzmin elleni VASSAL Liga meccsen volt alkalmam kipróbálni a sereget, és kis szerencsével nyerni. 

Majd folytattam másnap a Ligán a versenyt, és kis, közepes, esetenként nagy szerencsével folytattam egész nap. Ami...  szintén nem jó? Nehéz kiértékelnem a listámat, hogy tudom, kvázi minden meccsen volt olyan sorsfordító dobás, amire nem panaszkodhatok, és ha az máshogy alakul, annyira más a mérkőzés, hogy meg se lehet mondani, ki nyert volna.

1. Mérkőzés: Balogh Balázs

RESISTANCE (197)

covanell Resistance Transport (60)
Heroic + Jamming Beam + leiaorgana-resistance + R4 Astromech
Nien Nunb T-70 X-wing (61)
Heroic + Integrated S-foils + Pattern Analyzer + Jamming Beam
Greer Sonnel RZ-2 A-wing (38)
Heroic + Crack Shot
Tallissan Lintra RZ-2 A-wing (38)
Heroic + Crack Shot

Balázs általam kedvelt Ellenálló hajók számomra újszerű és határozottan nem rossz kombinációját hozta. Lehet, a fagyi már itt visszanyal?

Képtalálat a következőre: „star wars episode vii resistance transport”

Általában kicsit szétválasztottam Luke-ot és Wedget, és igykeztem Jakekel Wedge mellett maradni, és neki adni a fókuszt a duplamódosított torpedóhoz. Itt Jake valahogy Luke mellett kötött ki, mert elején úgy éreztem, kicsit gyorsan repültem vele, ahogy Balázs is gyorsan jött, és nem akartam csak vele bemenni a pálya közepére. Talán harmadik körben éreztem, ha most betörök középre, akkor Luke is be fog tudni mérni valakit (Covát jó eséllyel), és Wedge is odapörkölhet. No ez nem jött össze, de Cova sérült 4-et Luke duplamódosított torpedójától, és Wedge egyet sebzett Talin. Itt a 4 a 2 ellen azért jobbat vártam, de cserébe nem sérültem, így nem volt okom panaszra. Következő körben Luke és Jake kilőtte Covát, de Wedge most egy 4 kockás, elsődleges támadással és Crack shot mellett sem tudta megsebezni Talit. de cserébe Wedge csak egyet sérült. 
Ezután teljesen elnéztem a következő kört, Balázs mind a 3 hajója lőtt, míg nekem egy se. Wedge lement 2 életre és kapott egy kritet, hogy ha nem előrét megy, sérül. Luke pajzsai is lementek és Nien Numb ráakaszkodott a nyakára. Luke menekült pajzsot tölteni, wedgeről ellenben már lemondtam, és úgy voltam vele, inkább sérülök majd meghalok, de hátha leviszem az egyik A-szárnyút. Nien Numb visszafordult Talon Rollal Wedgere, míg Tali blokkolta Wedge derékszögű mozgását. Ha 4 előrét megyek, visszatöltök pajzsot és javítom a kritet, 3 életen, lövés nélkül  megúszom a kört. De Balázs jó érzéssel megtippelte, hogy agresszívabb leszek, és le is lőtte érte Wedget.
Ekkor már elkönyveltem a vereséget a meccsen, de gondoltam, küzdök, mert még akár 4-1-gyel lehetek első, ha úgy alakul a mérkőzés. Balázs úgy döntött, inkább az R2-es token nélküli Lukeot üldözi, és Jake beállt pusztítani a bagázs hátába. Itt egy kicsit jobb piros kockáim voltak, így le tudtam még venni Talit és fél Greert, és pont elbuktam Luke felét. Gondoltam, hogy szoros az eredmény, de 117-117 volt, így Final Salvora került sor. Amit játékos pályafutásom során először nyertem meg. Bár eddig Balázs is mindig vesztett Final Salvon, így törvényszerű volt, hogy egyikünknek megszakad a sorozata. 
A meccs elején jobb volt a rárepülésem, a meccs közepén Balázs jobban látta, hogyan tud engem kivonni a forgalomból, a végén mind a ketten jól repültünk, de nekem jobb volt a kocka, beleértve a final salvot is. Így ezt azért nem tudom egy "rendes" győzelemnek elkönyvelni.
Eredmény: Győzelem

2. Mérkőzés: Laskovicz Misi

SCUM AND VILLAINY (190)

Fenn Rau Fang Fighter (80)
Adv. Proton Torpedoes + Outmaneuver
Guri StarViper-class Attack Platform (110)
Afterburners + Shield Upgrade + Adv. Proton Torpedoes + Advanced Sensors + Outmaneuver + Virago

Misi ellen nem mostanában repültem utoljára, ő biztos volt benne, hogy már játszottunk együtt, de ő se tudta megtippelni, mikor is, olyan régen volt. Kicsit izgult a meccs miatt a Fenn-Gurijábal, mert Wedge mind a kettő ellen nagyon-nagyon jó. Ahogy a kezdemény enyém volt azonban, tudtam, hogy a berepülést nagyon jól el kell találnom, ha torpedózni akarok.
Mindennel Fennre mentem, mert őt ítéltem a nagyobb veszélynek. Sikerült nagyon jól elkapnom, mindhárom hajóm remekül rálátott, és ahogy pozicióváltás / fókusz a linkelt akcióinak a sorrendje, nem kísérelt meg boostolni, emrt nem volt benne biztos, hogy segítene, és a barrel roll biztos, hogy rosszabb helyzetbe hozta volna, mert lőnis se tud és Concordia se biztos, hogy összejött volna Luke ellen.

Cserébe Guri bemászott Jake oldalába. A 3 lövésem leszedte Fennt (Jake crak shot!) Fenn 3 kockán 4et sebzett Wedgebe, de Jake csoda folytán csak 1et sérült az Outmanőverező  Guritól. 

Képtalálat a következőre: „star wars guri luke skywalker”

Guri ellen elég rossz pozícióban voltam, Wedge volt rá veszélyes, de ő 2-3 körre kiesett. Közben Guri kimanőverezte Lukeot és leszedte Jakeet, majd Lukeot is levitte 2 életre. Misi remekül játszott, de visszaért Wedge, egy Luke Afterburners lépés olyan helyre rakta Gurit, hogy Wedge kényelmesen befért mögé, és az előző körben kitett Lockkal és Range 1es lövéssel bevitt az ember formájú robotnak egy Disabled Power regulatort (köszi crack shot), és így Misi feladta a meccset, ahogy 1 életes hajója két Range 1-es lövést kapott volna.

Jake talán itt is egy körrel tovább élt, mint kellett volna, és Gurira is rendesen jött a seb, amikor Wedge lőtte. Így valószínűleg kicsivel több szerencsém volt itt is, mint ami "járt" a statisztika szerint. 

Győzelem

3. Mérkőzés: Szentandrássy Dani

Dani utólag örült, hogy a kamerás asztalon játszottunk, mert így dokumentálva van, hogy mekkora szerencsém volt, mégha mindent meg is tett Anakinnal.

GALACTIC REPUBLIC (182)

Anakin Skywalker Delta-7 Aethersprite (126)
Supernatural Reflexes + r2a6 + Delta-7B + Afterburners
Obi-Wan Kenobi Delta-7 Aethersprite (56)
Sense + Calibrated Laser Targeting

Nem néztem vissza a videót, de szerintem Luke egész meccsen nem lőtt egyet se (szerintem őt se lőtték, csak próbáltam vele tartani Anakint. Igazi Apuci problémái vannak a srácnak, teljesen elvesztette a fejét).

UPDATE: Dani azt mondta, hogy ő rálőtt Lukera, de visszaregenerelte. Ami így utólag, jó eséllyel megtörtént, mert rémlik, a meccs vége, utolsó 3-4 körben.

Itt a fent emlegetett meccsről a videó.

Daninak az Obi-Wanja nagyon beszorult a sarokba, és ott egy szerencsés önblokkal sikerült bullseyeba fognom, hogy a Crackshottal egyből 1 életre vittem le és Panicked Pilottal duplastresszelődött. itt nem voltam jó helyzetben ahhoz, hogy üldözzem Kenobi tábornokot, de Jake megoldotta idővel.

Anakin közben szépen megkerülte Lukeot, és mindig ott volt, ahol nem is számítottam rá. A Supernatural Reflexes + R2-A6 kombinációbal bárhova mehet szinte a pályán.

Innentől ekzdve Dani visszajöhetett volna, ha a rá legnagyobb veszélyt jelentő wedget siekrül lekaparnia a pályáról. wedge a számítások szerint kézből 7 evadet dobott, többször mégcsak fókusz token nélkül is. 

Idővel a szerencsém mellett is rákaptam arra, hogy 2 hajóval blokkolnom kell a Supnat pozíciókat, és bízni benne, hogy a 3., Wedge, idővel majd tud lőni. 

Végül Jake kezdte el csipegetni Anakint, és Dani remek játék alatt felmorzsolódott. Ha Anakinja is úgy védekezett volna, mint a Wedgem, akkor ő nyert volna pontozással. Obi nagyon olcsó a fenti összeállításban, annyit illet volna lecsipegetnie, majd elfutnia könnyedén. De itt, most a kockák mondták azt, hogy nem.

Eredmény: Győzelem.

4. Mérkőzés: Kovács Bence

BlockAces/Konfliktus 2
(67) Darth Vader [TIE Advanced x1](5) Sense(6) Afterburners(2) Fire-Control SystemPoints: 80
(45) Ved Foslo [TIE Advanced x1](6) Afterburners(2) Fire-Control System(1) ComposurePoints: 54
(53) Soontir Fel [TIE Interceptor](2) PredatorPoints: 55
Total points: 189

Bence fenti listája ellen már játszottam azon a héten (az én, cikk elején szerepeltetett 1-es sorszámú Ellenálló listámmal), kedden, ott kikaptam tőle pontozásban, ahogyan senkit se sikerült lelőni, csak Vadert üldöztem egész meccsen keresztül.

Így most biztos voltam benne, hogy megvan a tűzerő, hogy egy hajót leradírozzak a pályáról.

Kis cselezéssel siekrült ráesnem Foslora, Soontirt elijesztete egy target Lock (joggal), Vader meg kimaradt a buliból, rossz volt a ritmusa. 

Így még úgy éreztem, a matek mellettem van ,hogy ha Wedge nem is 4 ockásat lő Fosloba, de 3 kocka + a képessége plusz Crack shot elég lehet, Luke duplamódosított torpedójával megtámogatva. 

Egy szerencsés Direkt hitnek hála Foslo még idő előtt felrobbant.

Következő körben Vader robbant be az arcomba lendületesen, és levitte Lukot nagyon, ha nem egyeneset megyek, sérülök, krittel. De olyan jó alkalomnak tűnt megfordulni, főleg, hogy előttem közvetlenül Vader volt, rajta túl pedig szikla. 

Így a megfordulás után elindult Vader üldözése, aki Jaket üldözte, aki Soontirt üldözte. Wedge kicsit kivonta magát a játékból egy kevésbé tuti Talon Roll után, túl sok teret engedve Vadernek, de Soontirra nagy nyomást helyezett, hogy merre ne merjen repülni.

Soontir halála után már bíztam benne, ha nagy hibát nem vétek, azért ez a meccs már a zsebemben van, és sikerült kikaparni a győzelmet Vader módszeres terelésével és levadászásával. 

Bencének voltak jó lépései a meccsen, de az elején nagyon megleptem, hogy a második körben így ráestem a két X-szárnyúval. Wedge taktikus, vakmerő target lockozása Soontirra maga után vonta a rossz gurítást nekem, így Foslo lelövése már csak szerencsés véletlen volt, és nem egy "kiszámolt stratégia".

 5. Mérkőzés: Szabó Gergő

REBEL ALLIANCE (200)

Wedge Antilles T-65 X-wing (57)
Predator + Servomotor S-foils
Luke Skywalker T-65 X-wing (67)
Sense + Servomotor S-foils
Jake Farrell RZ-1 A-wing (38)
Predator
Arvel Crynyd RZ-1 A-wing (38)
Intimidation + Marksmanship

Egy nagyon hasonló lista, csak a plusz fejelsztésekből Gergő Inkább betett egy plusz hajót. Egy remek utált blokkert, Arvelt.

A cél az lett volna, hogy NE blokkoljon meg Arvel az első körben, és valamit lelőni két torpedóval. Na, ez semmennyire sem jött össze, ellenséges Jake 2-t sérült Wedgem és Lukem lövésétől, míg az Én Wedgem 4et sérült, és bejött az, hogy következő körben ionizálódok, tehát két kör múlva sodródok.

Itt a terv megint az volt, mint az első mérkőzésen, hogy na, akkor még egyet trükközünk Wedgedzsel, mielőtt leesik. A nem túl éeltszerű 4-es megfordulóval próbálkoztam minden mindegy alapon, és nem is jött be. Luke ráált a Talon Rollal pont az űrszemétre, duplastresszért. Itt kb gratulálni volt kedvem az ellenfelemnek és feladni, de tudtam, ha kevés Movval kapok ki, akkor összesítve én nyerek (én voltam az egyedüli 4-0-ás versenyző a forduló előtt, így lehetek még a legjobb 4-1-es is. kb 70 MoV előnyöm volt, így ha csak 35 MoV-val lő le nálam többet, akkor az még nekem kedvez. 

Az anti-Wedge kilőtte ófej wedget, Luke pedig inkább rávágott egy torpedót gonosz Jakere, mert ha túlélte volna ezt a kört, az már biztosan behozhatatlan hátrány.

Lukeom Afterburnersszel elmenekült, míg Jake itt kicsit túltaktikázta, megfordulást vártam ellenséges Luketól, de helyette 3-at sérült a lassan araszoló ellenséges Wedge-Luke párostól. Ezután a jó és kockázat vállaló repülésemmel elekzdtem visszakaparni magam a mérkőzésben. Jake ott körözött a két X-Wing között-mögött, blokkolgatva őket, néha-néha kivédve egy módosítatlan lövést. Cserébe összesen egy sebet tudott okozni a T-65-ösöknek, de végül ráragyogott a szerencse csillaga, és Arvelt leszedte fél életre. Itt én azt mondtam Gergőnek, ha így lenne vége a meccsnek, akkor én ynerném a versenyt, ami így utólag a pontszámokat nézve lehet, nem feltétlen igaz, de akkor ezt gondoltam.

Most a pajzsokat visszatöltött Lukekal kezdtem el azt a táncot, amit korábban Jakekel folytattam, egy-egy erőtlen, 2 kockás lövést tudott csak Gergő Wedge kiharcolni magának, míg én rácseleztem Lukejára, ott nem volt szerencsém, majd lefordultam a visszatérő Arveljére, aki teljesen benézte a helyzetet, és még fókuszt se kért magának, úgy kapota be a torpedót Lukeomtól. Ekkor 76-93 volt az állás Gergő javára, és az összesítve ez biztosan elég lett volna nekem.

A legutolsó körben még mindig lett volna esélyem túlélni, de féltem a Sötét Oldal Luke Skywalkerének megfordulásától, és akár maga gonosz Wedge is visszafordulhatott volna. így gondoltam, nem az aszteroida körül fogok repkedni, mert megüthetem vele a bokámat, hanem egy Range 3-as Wedge lövést kell csak legfeljebb túlélnem, hogy fél életre ne menjek le (mivel a pontszámokat kicsit elnéztem, azt hittem, ha fél életre lemegyek, akkor vagyunk összesítve olyan MoV-ban, hogy még mindig lehet, én nyerek). Végül Luke az utolsó lövést jól megfejelte, mint vak bálna a tengeralatjárót. 

Gergő jól játszotta ezt a meccset, bár a félidőben a Jakemmel eléggé körbetáncoltam, így azért a szép játékért van bennem egy "megérdemeltem volna a győzelmet" érzés, de az elejét nagyon-nagyon benéztem Wedgedzsel, így nem jogos ez az érzés. De ez egy őszinte blog, itt leírjuk az érzéseinket, ez egy "biztonságos hely".

Tanulság?

Az X-Wingeket még kicsit megviccelheti a variancia, a két pajzs pont annyi, hogy már egy lövéstől beszalad néha egy fránya krit. Jake kb a kedvenc support hajóm, amíg csak fókuszt kell adni valakinek, önmagában is veszélyes tud lenni, mozgékony, és nem tuolsó sorban az A-Wingeket szeretem, ellentétben az U-Wingekkel és a Shitapeedeeevel. A Moldy Crowot is kedvelem, de azért nem töröm magam, hogy csak supportnak hozzam őket, akkor már a pilóta képesség a lényeg, nem a coordinate.

Összesítve, a lista tetszett, ha jól repülök vele, jól teljesít, ha elnézem, nem teljesít jól. A szerencse jelentősen meg tudja növelni a nyerési esélyem, a balszerencse talán annyira nem tényező, mint az előző Whisperes seregnél. Bár ezt most könnyen mondom, mert nem nekem volt oltári pechem a meccseken.

Talán ez a lista megy velem Pozsonyba? Valószínűtlen, hogy jobbat találok.

Vörös Ötös, készenlétben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr8415063818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.