Elkölzöztem

2019/09/25. - írta: Promie Motz

vorosotos.xwing.hu

komment

Red Squadron Podcast E25 - Egy éves a 2.0 és FAQ magyarázat

2019/09/20. - írta: Promie Motz

Volt kivételesen egy órám (éljen a betegszabi), de már 2 hete egy játékot sem tudtam összehozni egyéb elfoglaltságaim miatt, így most egyedül jártatom a számat arról, hogy SZERINTETEK milyen a második kiadás, ami egy éves, és a friss FAQ változtatáson is átszaladok.

Eddig megtalált hibák: Mivel Seismic charge a system phaseben dobható le, a Rigged Cargo Chutte pedig az Activation phaseben akcióból, így mind a kettő ledobható egy körben!

komment

Lázadás az Ellenállás ellen

2019/09/11. - írta: Promie Motz


jakelukewedge.png

Van egy kis dilemma a szívemben. A Lázadás és az Ellenállás hasonló helyet foglal el, de aztán két hasonló listából mégis a Lázadót szoktam választani. A Rebel csapatok júliusi pontváltozás okozta teljes szétrázása eltántorított a frakciótól. 

Az ellenálló hősök közül Finnt, a Podot nem szeretem a mostani formájában, mert szabálybeli hibából kapja a (védekező) erejét. A Rey falcon nekem fura és Erő éhségben szenved, míg Han képességét nehezen használom ki. És ez a Han rosszabb mint a másik két Han. 

Poe és az RZ-2-es A-Wingek, hát az RZ-2-es A-Wingeket imádom, tudjátok, de annyira-annyira nem megy velük a játék.

Poeval meg még barátkozok, mert nem rossz, de a jelenlegi Ini 5-6-os, nagy bides metajátékban kevesebb pontból kéne a listát építeni, ha nyerni akarok.

A sima Transport van még a Resistance arzenáljában, ami szintén még megfejtésre vár. 

Egyszóval, még teljesen nem klappolt össze bennem, az én játékstílusommal a frakció.

Azért készítettem 5 listát is arra az esetre, ha velük mennék Pozsonyba a Hyperspace Trialra. 

1. Lista

Finn (29)
Heroic (1)
Pattern Analyzer (5)
Perceptive Copilot (8)

Lieutenant Bastian (48)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Jessika Pava (51)
BB Astromech (3)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Temmin Wexley (54)
Composure (1)
Integrated S-Foils (0)
Jamming Beam (0)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

2. Lista

Poe Dameron (68)
Heroic (1)
R4 Astromech (2)
Integrated S-Foils (0)
Black One (2)
Jamming Beam (0)

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Total: 195
View in Yet Another Squad Builder 2.0

3. Lista

Poe Dameron (68)
Marksmanship (1)
R2 Astromech (4)
Integrated S-Foils (0)
Black One (2)
Autoblasters (2)

L’ulo L’ampar (43)
Heroic (1)
Lone Wolf (5)
Advanced Optics (4)

Cova Nell (38)
Marksmanship (1)
Autoblasters (2)
Leia Organa (19)
R4 Astromech (2)

Total: 192
View in Yet Another Squad Builder 2.0

4. Lista

Poe Dameron (68)
Marksmanship (1)
R2 Astromech (4)
Integrated S-Foils (0)
Autoblasters (2)

L’ulo L’ampar (43)
Heroic (1)
Lone Wolf (5)
Advanced Optics (4)

Nien Nunb (55)
Marksmanship (1)
Integrated S-Foils (0)
Pattern Analyzer (5)
Black One (2)
Autoblasters (2)

Total: 193
View in Yet Another Squad Builder 2.0

 5. Lista

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Blue Squadron Recruit (33)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Zari Bangel (35)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Greer Sonnel (36)
Heroic (1)
Advanced Optics (4)

Tallissan Lintra (36)
Heroic (1)
Crack Shot (1)
Advanced Optics (4)

Total: 199
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Aztán a VIII. Liga előtt minden megváltozott. A Red Squadron Pilótákkal beszélgetve Attilának kezdték el ajánlgatni az Ausztrál System Open győztes droid seregét. Szerencsére akkor én is ránéztem a seregekre, és olyat láttam, hogy hajaj!

REBEL ALLIANCE (200)

Jake Farrell RZ-1 A-wing (39)
Crack Shot + Predator
Wedge Antilles T-65 X-wing (73)
R2 Astromech + Servomotor S-foils + Crack Shot + Proton Torpedoes
Luke Skywalker T-65 X-wing (88)
R2 Astromech + Servomotor S-foils + Heightened Perception + Afterburners + Proton Torpedoes

Egy Jake Luke Wedge sereget, ami nagyban hasonlított az általam is használt Luke - Wedge listához, csak a Supernatural, az Outnanouver és egy Afterburners árából kijött egy... támogató / endgame hajó?

Jake

A-Wing Farrell

Ez a Jake hasonló szerepet játszik, mint a Jack Mooney féle Han-Jake listában, leszámítva, hogy 2 remek fejlesztés kártya lett takarékosabbra cserélve.

Szombat este egy Kuzmin elleni VASSAL Liga meccsen volt alkalmam kipróbálni a sereget, és kis szerencsével nyerni. 

Majd folytattam másnap a Ligán a versenyt, és kis, közepes, esetenként nagy szerencsével folytattam egész nap. Ami...  szintén nem jó? Nehéz kiértékelnem a listámat, hogy tudom, kvázi minden meccsen volt olyan sorsfordító dobás, amire nem panaszkodhatok, és ha az máshogy alakul, annyira más a mérkőzés, hogy meg se lehet mondani, ki nyert volna.

1. Mérkőzés: Balogh Balázs

RESISTANCE (197)

covanell Resistance Transport (60)
Heroic + Jamming Beam + leiaorgana-resistance + R4 Astromech
Nien Nunb T-70 X-wing (61)
Heroic + Integrated S-foils + Pattern Analyzer + Jamming Beam
Greer Sonnel RZ-2 A-wing (38)
Heroic + Crack Shot
Tallissan Lintra RZ-2 A-wing (38)
Heroic + Crack Shot

Balázs általam kedvelt Ellenálló hajók számomra újszerű és határozottan nem rossz kombinációját hozta. Lehet, a fagyi már itt visszanyal?

Képtalálat a következőre: „star wars episode vii resistance transport”

Általában kicsit szétválasztottam Luke-ot és Wedget, és igykeztem Jakekel Wedge mellett maradni, és neki adni a fókuszt a duplamódosított torpedóhoz. Itt Jake valahogy Luke mellett kötött ki, mert elején úgy éreztem, kicsit gyorsan repültem vele, ahogy Balázs is gyorsan jött, és nem akartam csak vele bemenni a pálya közepére. Talán harmadik körben éreztem, ha most betörök középre, akkor Luke is be fog tudni mérni valakit (Covát jó eséllyel), és Wedge is odapörkölhet. No ez nem jött össze, de Cova sérült 4-et Luke duplamódosított torpedójától, és Wedge egyet sebzett Talin. Itt a 4 a 2 ellen azért jobbat vártam, de cserébe nem sérültem, így nem volt okom panaszra. Következő körben Luke és Jake kilőtte Covát, de Wedge most egy 4 kockás, elsődleges támadással és Crack shot mellett sem tudta megsebezni Talit. de cserébe Wedge csak egyet sérült. 
Ezután teljesen elnéztem a következő kört, Balázs mind a 3 hajója lőtt, míg nekem egy se. Wedge lement 2 életre és kapott egy kritet, hogy ha nem előrét megy, sérül. Luke pajzsai is lementek és Nien Numb ráakaszkodott a nyakára. Luke menekült pajzsot tölteni, wedgeről ellenben már lemondtam, és úgy voltam vele, inkább sérülök majd meghalok, de hátha leviszem az egyik A-szárnyút. Nien Numb visszafordult Talon Rollal Wedgere, míg Tali blokkolta Wedge derékszögű mozgását. Ha 4 előrét megyek, visszatöltök pajzsot és javítom a kritet, 3 életen, lövés nélkül  megúszom a kört. De Balázs jó érzéssel megtippelte, hogy agresszívabb leszek, és le is lőtte érte Wedget.
Ekkor már elkönyveltem a vereséget a meccsen, de gondoltam, küzdök, mert még akár 4-1-gyel lehetek első, ha úgy alakul a mérkőzés. Balázs úgy döntött, inkább az R2-es token nélküli Lukeot üldözi, és Jake beállt pusztítani a bagázs hátába. Itt egy kicsit jobb piros kockáim voltak, így le tudtam még venni Talit és fél Greert, és pont elbuktam Luke felét. Gondoltam, hogy szoros az eredmény, de 117-117 volt, így Final Salvora került sor. Amit játékos pályafutásom során először nyertem meg. Bár eddig Balázs is mindig vesztett Final Salvon, így törvényszerű volt, hogy egyikünknek megszakad a sorozata. 
A meccs elején jobb volt a rárepülésem, a meccs közepén Balázs jobban látta, hogyan tud engem kivonni a forgalomból, a végén mind a ketten jól repültünk, de nekem jobb volt a kocka, beleértve a final salvot is. Így ezt azért nem tudom egy "rendes" győzelemnek elkönyvelni.
Eredmény: Győzelem

2. Mérkőzés: Laskovicz Misi

SCUM AND VILLAINY (190)

Fenn Rau Fang Fighter (80)
Adv. Proton Torpedoes + Outmaneuver
Guri StarViper-class Attack Platform (110)
Afterburners + Shield Upgrade + Adv. Proton Torpedoes + Advanced Sensors + Outmaneuver + Virago

Misi ellen nem mostanában repültem utoljára, ő biztos volt benne, hogy már játszottunk együtt, de ő se tudta megtippelni, mikor is, olyan régen volt. Kicsit izgult a meccs miatt a Fenn-Gurijábal, mert Wedge mind a kettő ellen nagyon-nagyon jó. Ahogy a kezdemény enyém volt azonban, tudtam, hogy a berepülést nagyon jól el kell találnom, ha torpedózni akarok.
Mindennel Fennre mentem, mert őt ítéltem a nagyobb veszélynek. Sikerült nagyon jól elkapnom, mindhárom hajóm remekül rálátott, és ahogy pozicióváltás / fókusz a linkelt akcióinak a sorrendje, nem kísérelt meg boostolni, emrt nem volt benne biztos, hogy segítene, és a barrel roll biztos, hogy rosszabb helyzetbe hozta volna, mert lőnis se tud és Concordia se biztos, hogy összejött volna Luke ellen.

Cserébe Guri bemászott Jake oldalába. A 3 lövésem leszedte Fennt (Jake crak shot!) Fenn 3 kockán 4et sebzett Wedgebe, de Jake csoda folytán csak 1et sérült az Outmanőverező  Guritól. 

Képtalálat a következőre: „star wars guri luke skywalker”

Guri ellen elég rossz pozícióban voltam, Wedge volt rá veszélyes, de ő 2-3 körre kiesett. Közben Guri kimanőverezte Lukeot és leszedte Jakeet, majd Lukeot is levitte 2 életre. Misi remekül játszott, de visszaért Wedge, egy Luke Afterburners lépés olyan helyre rakta Gurit, hogy Wedge kényelmesen befért mögé, és az előző körben kitett Lockkal és Range 1es lövéssel bevitt az ember formájú robotnak egy Disabled Power regulatort (köszi crack shot), és így Misi feladta a meccset, ahogy 1 életes hajója két Range 1-es lövést kapott volna.

Jake talán itt is egy körrel tovább élt, mint kellett volna, és Gurira is rendesen jött a seb, amikor Wedge lőtte. Így valószínűleg kicsivel több szerencsém volt itt is, mint ami "járt" a statisztika szerint. 

Győzelem

3. Mérkőzés: Szentandrássy Dani

Dani utólag örült, hogy a kamerás asztalon játszottunk, mert így dokumentálva van, hogy mekkora szerencsém volt, mégha mindent meg is tett Anakinnal.

GALACTIC REPUBLIC (182)

Anakin Skywalker Delta-7 Aethersprite (126)
Supernatural Reflexes + r2a6 + Delta-7B + Afterburners
Obi-Wan Kenobi Delta-7 Aethersprite (56)
Sense + Calibrated Laser Targeting

Nem néztem vissza a videót, de szerintem Luke egész meccsen nem lőtt egyet se (szerintem őt se lőtték, csak próbáltam vele tartani Anakint. Igazi Apuci problémái vannak a srácnak, teljesen elvesztette a fejét).

UPDATE: Dani azt mondta, hogy ő rálőtt Lukera, de visszaregenerelte. Ami így utólag, jó eséllyel megtörtént, mert rémlik, a meccs vége, utolsó 3-4 körben.

Itt a fent emlegetett meccsről a videó.

Daninak az Obi-Wanja nagyon beszorult a sarokba, és ott egy szerencsés önblokkal sikerült bullseyeba fognom, hogy a Crackshottal egyből 1 életre vittem le és Panicked Pilottal duplastresszelődött. itt nem voltam jó helyzetben ahhoz, hogy üldözzem Kenobi tábornokot, de Jake megoldotta idővel.

Anakin közben szépen megkerülte Lukeot, és mindig ott volt, ahol nem is számítottam rá. A Supernatural Reflexes + R2-A6 kombinációbal bárhova mehet szinte a pályán.

Innentől ekzdve Dani visszajöhetett volna, ha a rá legnagyobb veszélyt jelentő wedget siekrül lekaparnia a pályáról. wedge a számítások szerint kézből 7 evadet dobott, többször mégcsak fókusz token nélkül is. 

Idővel a szerencsém mellett is rákaptam arra, hogy 2 hajóval blokkolnom kell a Supnat pozíciókat, és bízni benne, hogy a 3., Wedge, idővel majd tud lőni. 

Végül Jake kezdte el csipegetni Anakint, és Dani remek játék alatt felmorzsolódott. Ha Anakinja is úgy védekezett volna, mint a Wedgem, akkor ő nyert volna pontozással. Obi nagyon olcsó a fenti összeállításban, annyit illet volna lecsipegetnie, majd elfutnia könnyedén. De itt, most a kockák mondták azt, hogy nem.

Eredmény: Győzelem.

4. Mérkőzés: Kovács Bence

BlockAces/Konfliktus 2
(67) Darth Vader [TIE Advanced x1](5) Sense(6) Afterburners(2) Fire-Control SystemPoints: 80
(45) Ved Foslo [TIE Advanced x1](6) Afterburners(2) Fire-Control System(1) ComposurePoints: 54
(53) Soontir Fel [TIE Interceptor](2) PredatorPoints: 55
Total points: 189

Bence fenti listája ellen már játszottam azon a héten (az én, cikk elején szerepeltetett 1-es sorszámú Ellenálló listámmal), kedden, ott kikaptam tőle pontozásban, ahogyan senkit se sikerült lelőni, csak Vadert üldöztem egész meccsen keresztül.

Így most biztos voltam benne, hogy megvan a tűzerő, hogy egy hajót leradírozzak a pályáról.

Kis cselezéssel siekrült ráesnem Foslora, Soontirt elijesztete egy target Lock (joggal), Vader meg kimaradt a buliból, rossz volt a ritmusa. 

Így még úgy éreztem, a matek mellettem van ,hogy ha Wedge nem is 4 ockásat lő Fosloba, de 3 kocka + a képessége plusz Crack shot elég lehet, Luke duplamódosított torpedójával megtámogatva. 

Egy szerencsés Direkt hitnek hála Foslo még idő előtt felrobbant.

Következő körben Vader robbant be az arcomba lendületesen, és levitte Lukot nagyon, ha nem egyeneset megyek, sérülök, krittel. De olyan jó alkalomnak tűnt megfordulni, főleg, hogy előttem közvetlenül Vader volt, rajta túl pedig szikla. 

Így a megfordulás után elindult Vader üldözése, aki Jaket üldözte, aki Soontirt üldözte. Wedge kicsit kivonta magát a játékból egy kevésbé tuti Talon Roll után, túl sok teret engedve Vadernek, de Soontirra nagy nyomást helyezett, hogy merre ne merjen repülni.

Soontir halála után már bíztam benne, ha nagy hibát nem vétek, azért ez a meccs már a zsebemben van, és sikerült kikaparni a győzelmet Vader módszeres terelésével és levadászásával. 

Bencének voltak jó lépései a meccsen, de az elején nagyon megleptem, hogy a második körben így ráestem a két X-szárnyúval. Wedge taktikus, vakmerő target lockozása Soontirra maga után vonta a rossz gurítást nekem, így Foslo lelövése már csak szerencsés véletlen volt, és nem egy "kiszámolt stratégia".

 5. Mérkőzés: Szabó Gergő

REBEL ALLIANCE (200)

Wedge Antilles T-65 X-wing (57)
Predator + Servomotor S-foils
Luke Skywalker T-65 X-wing (67)
Sense + Servomotor S-foils
Jake Farrell RZ-1 A-wing (38)
Predator
Arvel Crynyd RZ-1 A-wing (38)
Intimidation + Marksmanship

Egy nagyon hasonló lista, csak a plusz fejelsztésekből Gergő Inkább betett egy plusz hajót. Egy remek utált blokkert, Arvelt.

A cél az lett volna, hogy NE blokkoljon meg Arvel az első körben, és valamit lelőni két torpedóval. Na, ez semmennyire sem jött össze, ellenséges Jake 2-t sérült Wedgem és Lukem lövésétől, míg az Én Wedgem 4et sérült, és bejött az, hogy következő körben ionizálódok, tehát két kör múlva sodródok.

Itt a terv megint az volt, mint az első mérkőzésen, hogy na, akkor még egyet trükközünk Wedgedzsel, mielőtt leesik. A nem túl éeltszerű 4-es megfordulóval próbálkoztam minden mindegy alapon, és nem is jött be. Luke ráált a Talon Rollal pont az űrszemétre, duplastresszért. Itt kb gratulálni volt kedvem az ellenfelemnek és feladni, de tudtam, ha kevés Movval kapok ki, akkor összesítve én nyerek (én voltam az egyedüli 4-0-ás versenyző a forduló előtt, így lehetek még a legjobb 4-1-es is. kb 70 MoV előnyöm volt, így ha csak 35 MoV-val lő le nálam többet, akkor az még nekem kedvez. 

Az anti-Wedge kilőtte ófej wedget, Luke pedig inkább rávágott egy torpedót gonosz Jakere, mert ha túlélte volna ezt a kört, az már biztosan behozhatatlan hátrány.

Lukeom Afterburnersszel elmenekült, míg Jake itt kicsit túltaktikázta, megfordulást vártam ellenséges Luketól, de helyette 3-at sérült a lassan araszoló ellenséges Wedge-Luke párostól. Ezután a jó és kockázat vállaló repülésemmel elekzdtem visszakaparni magam a mérkőzésben. Jake ott körözött a két X-Wing között-mögött, blokkolgatva őket, néha-néha kivédve egy módosítatlan lövést. Cserébe összesen egy sebet tudott okozni a T-65-ösöknek, de végül ráragyogott a szerencse csillaga, és Arvelt leszedte fél életre. Itt én azt mondtam Gergőnek, ha így lenne vége a meccsnek, akkor én ynerném a versenyt, ami így utólag a pontszámokat nézve lehet, nem feltétlen igaz, de akkor ezt gondoltam.

Most a pajzsokat visszatöltött Lukekal kezdtem el azt a táncot, amit korábban Jakekel folytattam, egy-egy erőtlen, 2 kockás lövést tudott csak Gergő Wedge kiharcolni magának, míg én rácseleztem Lukejára, ott nem volt szerencsém, majd lefordultam a visszatérő Arveljére, aki teljesen benézte a helyzetet, és még fókuszt se kért magának, úgy kapota be a torpedót Lukeomtól. Ekkor 76-93 volt az állás Gergő javára, és az összesítve ez biztosan elég lett volna nekem.

A legutolsó körben még mindig lett volna esélyem túlélni, de féltem a Sötét Oldal Luke Skywalkerének megfordulásától, és akár maga gonosz Wedge is visszafordulhatott volna. így gondoltam, nem az aszteroida körül fogok repkedni, mert megüthetem vele a bokámat, hanem egy Range 3-as Wedge lövést kell csak legfeljebb túlélnem, hogy fél életre ne menjek le (mivel a pontszámokat kicsit elnéztem, azt hittem, ha fél életre lemegyek, akkor vagyunk összesítve olyan MoV-ban, hogy még mindig lehet, én nyerek). Végül Luke az utolsó lövést jól megfejelte, mint vak bálna a tengeralatjárót. 

Gergő jól játszotta ezt a meccset, bár a félidőben a Jakemmel eléggé körbetáncoltam, így azért a szép játékért van bennem egy "megérdemeltem volna a győzelmet" érzés, de az elejét nagyon-nagyon benéztem Wedgedzsel, így nem jogos ez az érzés. De ez egy őszinte blog, itt leírjuk az érzéseinket, ez egy "biztonságos hely".

Tanulság?

Az X-Wingeket még kicsit megviccelheti a variancia, a két pajzs pont annyi, hogy már egy lövéstől beszalad néha egy fránya krit. Jake kb a kedvenc support hajóm, amíg csak fókuszt kell adni valakinek, önmagában is veszélyes tud lenni, mozgékony, és nem tuolsó sorban az A-Wingeket szeretem, ellentétben az U-Wingekkel és a Shitapeedeeevel. A Moldy Crowot is kedvelem, de azért nem töröm magam, hogy csak supportnak hozzam őket, akkor már a pilóta képesség a lényeg, nem a coordinate.

Összesítve, a lista tetszett, ha jól repülök vele, jól teljesít, ha elnézem, nem teljesít jól. A szerencse jelentősen meg tudja növelni a nyerési esélyem, a balszerencse talán annyira nem tényező, mint az előző Whisperes seregnél. Bár ezt most könnyen mondom, mert nem nekem volt oltári pechem a meccseken.

Talán ez a lista megy velem Pozsonyba? Valószínűtlen, hogy jobbat találok.

Vörös Ötös, készenlétben!

komment

Büszkeség és balítélet - Európa Bajnokság Battlereport

2019/09/01. - írta: Promie Motz

pride.png

Újabb világverseny, újabb eredmény, amivel nem vagyok elégedett. Hupsz, spoiler!

Most már mindegy. Ez a beszámoló nem egy sikersztori lesz. Hanem a kocka és saját magam szídása, felváltva.

Aki nem olvassa sokat a blogot, az nem tudja, de mindenáron kerülöm, hogy a kockára fogjam egy-egy meccsem eredményét. Mármint, dönthet nyilván a kocka az utolsó körben, de ha egy lövésen múlik az egész meccs, akkor nem játszottál annyival jobban, hogy azt mondhasd, hu, megérdemeltem volna, hogy nyerjek, és csak a balszerencsém miatt vesztettem. Ez csak a "ha szerencsém van, nyerek" kategória.

Így ezért nagyon nehezen tudtam ezt a beszámolót megírni, mert a piros kockám még csak-csak pörgött, de a zöld még véletlenül se akart evadet mutatni. Ami, mint mindjárt látható, az alábbi listában eléggé gáz. 

Tovább
komment

DIY Decimator modifikáció - szárnyak RAC új verdáján

2019/08/22. - írta: Promie Motz

img_20190822_145228.jpgSenki se kérdezte, hogy szükség van-e rá, de megtettem. Az EB-re készülés helyett közben a Decimator a Revell Interceptor kitjéből megkapta a szárnyakat, és még pár elemet, véletlenszerűen és előre nem tervezett módon.

Amint igazán megszeretek egy hajót, hozzányúlok és igyekszek neki valami karaktert adni. 

Festeni festek, ahogy, kimondottan jónak nem mondanám a végterméket, de mivel az enyém, én főztem, szeretem őket. Eddig modifikációkkal azért nem vittem túlzásba, pár mágnes itt-ott csatlakozásokon, Dash forgatható tornya, pár kábel, pár apró sérülés lézertűztől.

Tovább
Címkék: DIY RAC Decimator
komment

Jé, Európa Bajnokságra megyek!

2019/08/22. - írta: Promie Motz

Képtalálat a következőre: „darth vader inquisitors fifth brother seventh sister”

Mármint, én nekem rémlett a dolog, csak jóval kevesebbet tudtam rá készülni, mint szerettem volna, és írni meg végképp nem tudtam a dolgokról.

A pontváltozás után nem sokat játszottam, az utolsó, júliusi Ligán 1-4-re égettem magam RZ-2-es A-Wignekkel. Utána, egy Rafyval folytatott beszélgetés folyamán rádöbbentem, hogy a RAC (Real Admiral Csiniragu) - Whisper lista az kb pont az a két hajós lista, amit keresek a Lázadóknál, és eltűnt a Falcon megnyirbálásával.

A lista felsorolása után részletesen is az egyes fejlesztésekről pár gondolat.

RAC-Whisper, a gyakori verzió:

Rear Admiral Chiraneau (76)
Lone Wolf (5)
Darth Vader (14)
Moff Jerjerrod (8)
Proton Bombs (5)
Hull Upgrade (2) // vagy Shield Upgrade (3), és akkor nincsen bid, mert 200 pont a lista
Dauntless (4)

“Whisper” (57)
Juke (7)
Collision Detector (6)
Fifth Brother (9)
Stealth Device (6)

Total: 199 (vagy 200 pont, ha Shield Upgrade)
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Az admirális a védekező Reinforce akciónkat spékeli meg, hogy offenzív fenyegetést is jelent egyszerre. Amikor támadunk, ha Reinforceolva van a megfelelő fele a hajónak, és abban a fél tűzívben van a védekező, akkor egy szemet kritikus találatra fordíthatunk.

Lone Wolf megadja a passzív újradobást is a listának. Egyetlen hátrány, hogy Range 0-2-ben más baráti hajó nem lehet. Ezt 2 hajóval elméletileg könnyű teljesíteni, mégis, meglepően gyakran mozgatom be közel a két hajómat, hogy jobban fedezzék egymást. Így ez nálam nem a legjobban kihasznált képesség. Termsézetesen passzív módosítások naaagyon erősek, így érdemes őket gyűjteni.

Darth Vader, az egyik legjobb lap a játékban, bár elég borsos pontszámmal. Az egy Erő is ér 8-9 pontot, 9 pontnál nincs olcsóbb erőhasználó legénység vagy tüzér a játékban.

De Vader, ha nem használjuk rendeltetésszerűen az erejét, akkor tokent vehet el, vagy egyből meg is sebzi az ellenfelet! Mindig érdemes használni, mert 1 sebnél többet eleve nem tudunk okozni egy Erő elköltéssel. Ha meg a fókuszát, Evadejét költi el, az szintén ér annyit.

Na, a lap, amivel nem voltam teljesen kibékülve. A 2.0 Decimator legnagyobb hátránya, hogy már nem lehet vele Boostolni. Moff Jerjerrod ezzel szemben a teljes listának, egy fix irányba, a system fázisban ad lehetőséget boostra. Elképesztően erős... jól kihasználva. Ritkán sikerült egetverően jól kihasználnom sajnos, általában meccsenként egyszer próbáltam meglepni az ellenfelemet, annyit "ért is". De egy felkészültebb ellenfél ellen, egy szép lassan metalistává felnövő sereg esetén kevésbé lehet a meglepetésre számítani.

Proton bomba: a Decimator vakfoltját hivatott befogni. Jerrjeroddal boostolva kcisit meglepő helyre is ledobható egyből.

Nagyon nem lebecsülendő a 16 vagy 17 élet közti különbség! Ad egy, 15 meccsből 2-t is 1 életen éltem túl ennek hála, egyen meg a felezéstől menekültem meg. És ez a fontos, hogy nem 8 életet kell fél pontért lelőni, hanem 9et. Amikor az ellenfél 8at sebez a Decimatorba, és közlöd, még mindig incs fél pont, akkor morális győzelmet arattál, mert ő belül kicsit összetört.

A Shield upgrade hasonló szerepet játszik.

Ha ütközünk is, még végrehajthatunk egy fehér akciót pirosan. Piros Koordinálni eleve nem szoktam, pedig lehet, néha kéne. De egy jó Reinforce, miután eleve egy hajó nem lő ránk, na az jó dolog.

Whisper. Van egy Evade-je remélhetőleg támadásra, azzal Juke-ol, talál, kap még egy evadeet, egyet nagy nehezen a kettőből megtart, abból meg becloakol, és következő körben kezdi elölről. Nagyon sok hajót 1-1-ben megver így, de 1v3-at is hozott már le.

Magáért beszél, nagyn meg kell még mindig gondolni, hogy mi mást tennél Phantomra.

A drágább opció, és nem feltétlenül a jobb. Én ne mvagyo kannyira jó Phantom játékos, hogy a hatékonyabb Passive Sensort hozzam, inkább az óvatosabb Coll Detectort hozom. Nem azért, mert véletlen megyek rá akadályra, hanem hogy szándékosan menekülhessek arra, ha véletlen rossz helyre kerülök előző körben, és a tiszta lehetőségeket valószínűleg megbüntetné az ellenfél. Amikor egy körben, egy aszteroidán át decloakolsz, 1 derékszöggel rálépsz, majd Barrel roll, és még lősz is róla, na az megmutatja a fejlesztés erejét. 

Az általam használt gázfelhőknél meg büntetés nélküli decloakot eredményez.

Whisperre miylen passzív modifikációt tehetnénk? Kb csak ennyit. 1 Erő nagyon sokat ér. Több, mint 9 pontot.

Stealth Deviceról nem volta annyira meggyőződve, mert a "nem lőnek rám, nem sérülök meg" iskola híve voltam. A Hugnarian Nationalsen Afterburneres Phantomokat játszottam. 

De egy fókuszos, evades, Erővel bíró Phantomon piszok nehéz átütni!

Variánsok

Szerintem, ha az ellenfél hagy téged rendszeresen passive sensorozni, akkor már eleve nyerésre állsz, vagy ő játszik rosszul és hamarosan nyerésre állsz. Ezzel együtt egy remek fejlesztés, és nagyon elgondolkodtató opció. Nekem a teszteléseken nem jött annyira be, hiányzott a Collision detector adta kiszámíthatatlanság.

Amikor Passive Sensor van Whisperen, felszabadul pár pont. A 12-13 Hull pointos decimatoron naaagyon rosszul tud jönni 1-1 kritikus találat. De, ezzel együtt, mindig bejön egy-két olyan is, amit ziher, hogy nem akarok véletlenül felfordítani! Nem vált be ez a fejlesztés az én kockázat elemzésemhez képest.

Seventh Sister. A csendes gyilkos. Ad egy, 9 pontért erő? Kell! Kb senki sem ismeri ezt a lapot fejből, Decimatoron még nem láttam sehol sem játszva.

Ha Range 0-1-ben egy ellensgées hajó stress tokent kap, akkor elkölthetsz egy erőt, hogy a stressz helyett jam vagy tractor tokent kapjon.

Ez Darth Vaderrel együtt úgy tud működni, hogy a meggondolatlan ellenfél bejön Range 1-be, mondjuk egy fókusz boosttal, kap stresszt, ha tűzíven belül van, akkor Jam a zöld tokenre majd Vader a sebért. Ha tűzíven kivülre érkezik, akkor tractor beammel arrébb rakom, hogy rá lássak, vagy ő se lásson rám. Ha rálátok, Vader. Most a Tractor beam adta -1 agi mellett dönthet, hogy elkölti a fókuszt, vagy sérül. Ha Vaderezni tudtam, akkor lőni is tudok rá. Így is, úgy is fájni fog, nagyon jó eszköz "hagyományos" ászok ellen, akik stresszből trükköznek. Darth Vader és a Köztársaság jedijei kijátszák ezt az eszközt. De volt már, hogy Panicked pilot kritet osztott ki RAC, és arrébb pakoltam az ellenfelet, hogy vissza azért ne lőjön.

Taktika a listával

Olyan a lista, amilyen típusút igazán szeretek játszani. Valahol a hiper agresszív és a közepesen defenzív között van, akár körönként váltogatva. A rengeteg passzív modifikáció, a Deci sok élete, Whisper 3 zöld kockája egy kicsi hiba lehetőséget meg is enged szerencsére, de 1 közepes hibánál többet már nem enged meg a lista. Buktam el meccset, hogy Whisper semmit se csinált, mert a Decloak utáni Jerrjerrod boost nem fért ki, utána meg a rendes mozgással rossz irányba fordult, és már nem lőtt a meccsen többet.

Whisperrel igyekszek azért óvatosabb lenne, de néha be kell vállalni vele is a neccesebb helyzeteket, bízva a mozgékonyságában. A Deci remekül tudja idegesíteni az ellenfelet, mert a 2.0-ban a Reinforceszal, amíg jó irányból lövik, nagyon sokáig él a hajó, tovább, mint az 1.0-ás, Evadees trükközésekkel (Ysanne Isard).

Initiative bidet nagyon nem szeretek hagyni. Annyi remek slot van a Deciamtoron, ha lenne még két pontom, akkor BT-1 menne fel.

 Ellenben így meg kellett tanulni kezdeménnyel játszani. Más így a játék, csak abban bízok, hogy nagy inibides listák ellen játszok is kinevethetem őket a 200 pontommal.

A végleges verzió végül így néz ki:

Rear Admiral Chiraneau (76)
Lone Wolf (5)
Darth Vader (14)
Seventh Sister (9)
Proton Bombs (5)
Hull Upgrade (2)
Dauntless (4)

“Whisper” (57)
Juke (7)
Collision Detector (6)
Fifth Brother (9)
Stealth Device (6)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

Nyeremények

 

fb_img_1566459045837.jpg

A "kupa" egy ilyen fura, X-Winges kocka alakú... valami. Nyilván kitenném itthon, ha véletlen én nyerek, de nekem a korábbi évek üveg trófeái sokkal jobban tetszettek. ÉS fizetett út a VB-re.

fb_img_1566459049511.jpg

Egyedi tárcsafedő a Top 4-nek.

fb_img_1566459058383.jpg

Minden frakció legjobb 4 játékosa kap 5 ilyen tárcafedőt!

fb_img_1566459089382.jpg

Top 8 VB meghívó.

fb_img_1566459092398.jpg

Minden nap, az adott frakció legeredményesebb játékosa egy ilyen manőver sablon tartót kap. Nagyon-nagyon jól néz ki.

fb_img_1566459096861.jpg

Top 16 ilyen egyedi kártyákat kap, amiből bekerül.

fb_img_1566459111577.jpg

Második napra bejutók a fentiekből mind kapnak 1-1-et.

fb_img_1566459115756.jpg

Top 32 manőversablon készlet ÉS sebzéspakli.

fb_img_1566459123555.jpg

Minden frakcióból a legjobb 32, mindkét nap kap 1-1 ilyen lapot.

fb_img_1566459129869.jpg

Mindkét nap a legjobb 32-32 ilyen ion tokent kap.

fb_img_1566459140764.jpg

A részvételért 3 ilyen lap jár, per frakció, amivel nevezel.

fb_img_1566459144565.jpg

A részvételért jár egy ilyen lőtávsablon készlet!

Sikerült kinéznem a jó eséllyel legnépszerűbb frakciót, így ha nem jutok be a második napra, nem sok mindent fogok kapni a nevezési ajándékok mellett. De nem repülnék csak azért mondjuk First Ordert, mert jobb esélyem van az adott frakción belül jobb helyet elérni (bár milyen jók már azok a manőversablon készletek!

Birodalmat se azért választottam, mert "Birodalommal" jobb esélyem van bejutni. Szimplán a fenti listával úgy érzem, hogy a játékstílusomat tekintve, nekem most jobb esélyem van bejutni, mint hasonló stílusú Lázadó listával (pl. Han-Jake).

Az embernek a képességeihez kell választania azt a sereget, amivel a legjobban érzi magát, ha már rászán egy hétvégét az életéből erre az egészre.

Elvárás

Kicsit elszomorít, hogy nem sikerült még komoly eredményeket elérni nemzetközi X-Wing versenyen. A múltkori SOS után erősen gondolkodtam, hogy na, többet nem is megyek külföldre versenyezni, de aztán jött az EB, majd Pozsonyba is megyünk szeptemberbe.

Szerintem egy jó játékos vagyok, csak nem elég konzisztens. A mostani listámat is pár gyakori seregtípus ellen szerintem jól begyakoroltam, de a swarmok teljesen kimaradtak a felkészülésből. Hatalmas hiba, de ez van. Így (megint) nagyon sok fog múlni a párosításaimon, a fizikai és mentális állóképességemen, és ilyenkor, ha az ember esetleg rosszul játszik, akkor a szerencsén is. Ha igazán, igazán jól játszik valaki, akkor csak nagyon-nagyon durva variancia esetén veszít el egy meccset. Amikor két játékos felváltva hibát-hibára halmoz, akkor igen, az utolsó kockadobáson is megfordulhat a mérkőzés. 

Remélem, nekünk, magyar játékosoknak (azt hiszem, 12+ fővel megyünk, csak sok kocsival, busszal, külön-külön szállásokon) kimagaslóan jó esélyünk nincs az Európa Bajnoki címre. Még mindig sokkal nagyobb versenyrutinnal rendelkezik egy 20-30 fő a kontinensen, akik fel-alá repkednek a Regionális tornákra és a Nemzeti bajnokságokra. Ezzel együtt, mindenkiben ott van a potenciál, hogy a második napra bejusson, és ha már ott van, a fene-fenét eszik is, akkor is küzdeni fog a bajnoki címért. De a legfontosabb az, hogy mindenkiben szép emlékként maradjon meg ez az EB.

Vörös Ötös, készenlétben!

komment

Red Squadron Podcast E23 - Kontinentális tornák

2019/08/15. - írta: Promie Motz

Egy kicsit nem figyeltünk, és elröppent a nyár! De cserébe nyakunkon az X-Wing Csapatverseny és az Európa Bajnokság. A magyar csapat kapitányával, Rafyval beszélgetünk, esélyeket latolgatunk, listákat és metajátékot elemzünk.

1:00 Észak Amerikai Bajnokság

25:00 (Európai) Csapat Bajnokság

1:09:52 Európa Bajnokság (egyéni)

Rafy által emlegetett, Bendzsi beszámló egy lista evolúciójáról.

mp3-ban:

Köszi, ha megnézed!


Vörös Ötös, készenlétben!

komment