Wave 13 - B/SF-17 Bomber

2018/04/27. - írta: Promie Motz

wave13.png

2017 szeptember elején az FFG bejelentette a Wave 13-at is, egy hónappal a Wave 12 bejelentését követően. Mielőtt idegösszeroppanást kaptunk és a pénztárcánk sírva elmenekült volna, közölték, hogy a még újabb hullám csak 2018 elejére várható a boltok polcaira. Azonban karácsonyra megjelent a TIE-Silencer és a Resistance Bomber. Azért nézzük meg nagy vonalakban, mit is kaptunk.

Jócskán a cikk eredeti vázlatának elkezdése után (7 hónap?) volt időm befejezni ezt a rövid értekezést, pár játékélménnyel és tapasztalattal megfűszerezve.

swx67-68_titleimage.pngB/SF-17 Bomber

swx67_spread.png

Először eléggé olyannak tűnt, "mint a filmben". Azaz könnyen felrobban. Bár ez részben igaz, azt azonban hozzátenném, hogy előtte még jelentős kellemetlenséget tud okozni az ellenfeleknek az előre kilőtt bombák segítségével.

Statisztikáiról

2 támadókocka, 1 védő kocka, 9 hull és 3 pajzs egy elég fura leosztás. Leginkább az Outer Rim Smugglerre hasonlít, aki szintén körbe lő. Itt szerencsére a bombák nagyobb esélyt adnak arra, hogy komoly sebzéseket tudunk bevinni. Nagy hátránya az ORS-sel szemben, hogy nincs crew slot, de a játékosközössé felháborodott volna, még egy Sabine-t cipelni tudó lázadó bombázón. Jobb ez így. Cserébe 25-29 pontért jönnek, feltűnően kicsi a különbség a legkisebb és a legmagasabb PS-ű pilóta között. Igaz, még EPT-t sem kapnak.

swx67-trajectory-simulator.png

Előre kilőtt bombák? A Trajectory Simulator segítségével amikor "lauch"oljuk a bombákat, a manővertárcsa felfedésekor leteendőket és nem az akció bombákat, akkor azt előrefele az 5 egyenes sablon segítségével is megtehetjük! Ez egy elég nagy fegyvertény. Bár leginkább a Havoc címes Scurgg-okon terjedt el, Nym kapitány egyik erős fegyvere lett. Bár olyan fura esetek is előálltak, mint Sabine legénység segítségével próbáltak meg más, System slot-os hajókat ezzel a lappal félelmetes bombázóvá átalakítani. Így például a Firestorm special-ben Ten Numb jelent meg, de bombázó U-szárnyúakról is írogattak az emberek. Ez utóbbival még annyit sem sikerült elérni.

Érdemes megemlíteni, hogy a Trajectory Simulator+Genius kombináció szülte a "Nymranda" (Nym+Miranda) rémuralmat, amit egy nerf-fel kellett letörni. Persze Nymranda még mindig ott van az élvonalban, nem kell félteni a listát (videó 1, videó 2 meccsekről). A "Final Form" elnevezés is használatos.

A piros egyes manőver segítségével a Resistance Bomberek kikanyarodhatnak a saját bombáik elől, azonban ez jó eséllyel megnehezíti a következő körökre a bombázást. Erre van a következő fejlesztés:

Deflective

Ez az egy pontos modifikáció a bombázónkat legalább egy baráti bombára immunissá teszi, tisztes eséllyel meg többet is ki tud bírni. Ha egy baráti bomba hatna ránk, azt ignorálhatjuk, azonban gurítanunk kell egy piros kockával, és hit értéken elveszítjük ezt az elhárító burkolatot.

swx67-ordnance-silos.png

Az Ordnance Silos fejlesztés egy nagyon trükkös lehetőség, amivel csak a B/SF-17-eseknek a bomba költséghatékonyságát javítják. 4 egyforma bombát kapunk a szokásos egység árnál kettővel drágábban. Ez elég jó biznisz az Extra munícióhoz képest, azonban míg egy K-szárnyú két fajta bombából is tud több pontért 2-2-t hozni, ilyen trükközésre itt nincs lehetőségünk.

Swx67-crossfire-formation

És még egy csak a bombázók által használható lap a Crossfire Formation. Ez a title ráadásul a "Resistance alfrakció" hajóinak a használatát díjazza. Ha védekezel, és van másik Resistance alfrakció" hajó Range 1-2-ben a támadóhoz képest, akkor hozzáadhatsz egy fókusz eredményt a védekezésedhez.

2 pontért ezt sokan soknak érzik.

Azonban remek ötlet, hogy 3 fejlesztés is hajó specifikus, így nem kell attól tartani, ezek a lapok megzavarták volna az egyensúlyt a meglévő hajók  fejlesztés opciói között.

Pilóták:

Amikor támadsz, ha a védekező a tűzívedben van, akkor elkölthetsz egy hit vagy krit értéket a támadó dobásodból, hogy a védekezőre a Rattled kondíciót kitedd.

Ez azt jelenti, hogy a "Modify Dice step"-ben, amikor eleve módosíthatjuk a kockánkat, akkor kiveszünk és érvénytelenítünk egy hit vagy  krit értéket a kívánt eredményért.

20171223 152829

Amikor sebzés vagy kritikus sebzést szenvednél egy egy bombától, akkor még egy kritikus sebet szenvedsz el. Akció: dobj egy piros kockával, fókusz vagy hit eredménynél megjavítod/ledobod ezt a lapot.

Tehát potenciálisan kivédésre kerülő sebzést tudunk kivédhetetlen sebzésre átcsoportosítani, amit egy későbbi körben kell a bombákkal bevinni.

Cobalt Leader 800p

Cobalt Leader, a mostoha sorsú középső gyerek. Nem mondanám kifejezetten hasznosnak, mert érzésre úgy tűnik, nem az akció bombákat használják igazán jól ezek a bombázók, hanem a manőverfedéskor ledobandóakat.

Amikor támadsz, ha a védekező Range 1-re van egy bomba tokentől, akkor eggyel kevesebb zöld kockával védekezik.

Crimson Specialist, a legmeglepőbb pilóta, akin átsiklottak az emberek, köztük én is. 

Amikor leteszel egy bomba tokent a manővertárcsa felfedését követően, akkor bárhova teheted a bomba tokent úgy, hogy az érintse a hajódat.

Így előre, hátra és körbe is tehetünk bombákat, egy elég fura alakzaton belül szinte bárhova. Szerencsére elég kics a pilot skill-je (4), így a legtöbb hajó előtt lép, nem arról van szó, hogy amikor már mindenki lépett, akkor fixen ledob egy bombát.

Pár meccs után úgy érzem, az ellenfeleknek komoly gondot okozott, hogy ennyi lehetséges helyet mind elkerüljenek.

25 pontért és lázadóknál meglepő 1-es PS-sel a Skarlát Osztag Pilóta egy elég stabil választás. Igazából elég jók a pilóta képességei a többieknek a Crimson osztagból, így én eléggé elgondolkoznék, hogy befektetem azt a plusz pár pontot.

Tech

 

Swx67-advanced-optics

 Ezekkel a Tech lapokkal már részben találkoztunk máshol. A Targeting Sync egy nagy katyvasz, az Advanced Optics pedig az ászok kedvence lett, Poe, Kylo és Quickdraw is gyakran ezzel repül, hogy "megőrizhessenek egy fókusz tokent".

Konklúzió:

Nem a legjobb bombázó. Kicsit érdekes, kicsit nem rossz. Én szeretem. Ha egy jól alakuló kollekciód van és a nevetségesen magas árát meg tudod engedni magadnak, valamint szeretsz más bombázókkal repülni, akkor tudom ajánlani. De nagyon messze van a kötelezőtől, nem zsúfolták tele olyan lapokkal, amik más hajóknak kellenek. Az Advanced Optics van Kylo-nál is (és talán 2-2-ket adnak), míg Trajectory Simulator meg 3 érkezik. Ezt más bombázóra komolyan csak Nym-re kellhet.

Helyzete a játékban

Hasznossága jelenleg az erős középmezőnybe sorolja a hajót a nemzetközi szinten, ami kellemesen meglepő. 18 helyezéssel lemarad a TIE-Strikertől, de megelőzi eggyel Dart Vadert (akarom mondani a TIE-Advanced-et. Ez az 54 hajótípúsból nem rossz eredmény.

Ha kicsit trükközünk a beállításokkal, és nem kap több pontot az, amit többen visznek, akkor ezek a ritkán látott hajók még jobban előre lépnek, és már a 14. helyre kúsznak fel, megelőzve a JumpMastereket, amikkel jelenleg megint kísérletezgetnek.

A győzelem elmaradt még a bombázóknak egy Regionális vagy magasabb szintű versenyen, de néha csak-csak oda érnek. Szemezgetek pár listával, amik vitték valameddig.

7337746

Ez a Valenciai Regionális második lista remek szórakozás, az igazán jelentős sebzés helyett a stressz kontrollra fekteti a hangsúlyt, ami elég váratlan sokaknak

9479618

A fenti lista már a jobban a direkt sebzésre megy rá, egyfajta Nymranda variánsként is felfoghatjuk, csak Mirandát két hajóra cseréltük fel, ahol a Support AP-5-ös Sabine hordozás mellett remekül koordinálhat.

7337655

Kéthajós változat is készült, melynek az erőssége, hogy az ellenfél igazán bajban van azáltal, ki legyen a célpontja. Kis segítség, hogy a Reinforced Deflectors arra utal, a lista készítője a Crimson Specialistot érezte erősebbnek és jobban védendőnek. Illetve ő van meg jobban a Trajectory nélkül, hála a képességének.

Végül ezt a listát én vittem a 3. Ligafordulóra, a Pick Your Poisonra. Sajnos csak 2 meccset játszottam vele, de én voltam a legjobban meglepődve, mekkora problémát okoz a két proton bomba, a két hajó képessége és a Trajectoryk, valamint Sabine. Egy 5 hajós Swarmot rebbentettem teljesen szét, valamint egy Poe-Rey páros kapott akkora pofont, hogy a csattanástól én is és ellenfelem is meglepődtünk. Persze ezek a hajók rettenetesen fogynak, de olyanok, mint a nehézsúlyú boxolók. Nem elhajolgatnak az ütések elől, hanem megállnak az ellenféllel szemben, nekik szegezik a kihívást, na, mennyi idő alatt sebzel 12-t, majd elkezdik a bombasztikus jobb egyeneseiket küldözgetni.

Vörös Ötös, készenlétben!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr7512868206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása