Eljött a Kaszás - TIE Reaper 2.0

2018/07/01. - írta: Promie Motz

Saw Renegátjaival szemben Krennic Igazgató Death Trooperjei kerültek szembe az első kiadás XIV. Hullámában, ami egyben a 2.0 0. Hulláma. Első ránézésre sok mindenben hasonlít az U-szárnyúra, hasonlóan közepes talpon foglal helyet a TIE Reaper, de eléggé más a beépített trükktára. 

Nem meglepő módon a TIE Reaper keigészítő egy darab TIE Reapert tartalmaz. Akinek többet pakolt az FFG, az igazán szerencsés.

Hajók

A hajó statisztikái itt sem annyira elképesztőek: 3/1/6/2. Azaz egy darabig bírhatja a gyűrödést, de több kör vagy koncentrált tűz alatt azért elfogy.

Minden hajóban beépítve szerepel az alábbi képesség

vizier

Hajó képesség: Adaptive Ailerons: Before you reveal your dial, if you are not stressed, you must execute a white 1 bank left1 straight, or 1 bank rightmaneuver.

Mielőtt felfednéd a tárcsádat, ha nem vagy stresszes, akkor végre kell hajtanod egy fehér 1-es enyhe (bal vagy jobb) vagy előre manővert.

 1.0-hoz képest nagy változás, hogy ez egy beépített képesség és nem külön egy opcionális kártya, így a Reaperjeink fel-alá fognak siklani, akár akarjuk, akár nem. Kivéve, ha szándékosan stresszesen tartjuk őket. Ami feltehetőleg egy kevésbé hatékony stratégia lesz hosszú távon.

A fenti képességtől egy sokkal mozgékonyabb és más típusú csapatszállítóról beszélhetünk, mint mondjuk a Lambda Shuttle esetében. Az ára mellett az egyéni preferenciák és a pontos szerepvállalása egy listában lesz az, ami befolyásolja, melyiket látjuk többet az asztalokon.

Igen, több helyen hangsúlyozom, hogy ez egy support hajó. Legénységet hordoz és a Coordinate/Jam akciók a sávon ezt sugallják. Azonban könnyen lehet, hogy tévedek, és olyan fejlesztés opciói lesznek, melyek más szerepet engednek meg a hajónak. Így ezt az előzetes spekulációmat a jövőben mindenki bírálja felül nyugodtan.

Az Evade token segítségével ha szükségünk van rá, körönként egyet fixen ki tud védeni, ami nem lebecsülendő. Ezzel együtt jobban fogja szeretni, ha rá se lőnek.

tie reaper stat cards

Tárcsa

A piros 1-es Sloopok egy közepes talpas hajón igencsak meg fogják zavarni a rutinis játékosokat, főleg egy Adaptive Aileronos mozgás után. A megállás az jó, és a 3-as sebességű manőverek is gyorsan, ha beleszámítjuk az aktiváció elei kötelező lépést. Nagyon mozgékony hajónak ígérkezik, aki messziről be tud esni, ottmarad a sűrűjében aránylag élesen fordulva, vagy messzire elmenekül a következő lövéskör elől.

Pilóták

Swx75 card2 major-vermeil

Amikor támadsz, ha a védekezőnek nincsen zöld tokenje, akkor az egyik fókusz vagy üres eredményedet találatra fordíthatod. 

Ez megint csak egy fura képesség. Ászok ellen jó lesz, mert ahogy ők előttünk vannak a körben, ha költik a tokenjeiket, mi is nagyobbat lőhetünk rájuk vissza. Ezzel együtt egy alacsonyabb Initiative-ű hajón jobban örültem volna ennek a képességnek. 

Érdemes megemlíteni, hogy a Jam akcióval lehetőségünk van az ellenfeleinktől zöld tokeneket elvenni, így felfogható úgy is a képesség, hogy te nm módosítasz, én meg csak a képességemmel.

Határozottan egy agresszív képesség, ami egy támogató hajónak szerintem nem a legszerencsésebb, mert annál kívánatosabb célpont lesz. Persze lehet, megfelelő legénység és egyéb fejlesztés kombinációkkal a vélt szerepköréből kilépve, egy remek offenzív hajó építhető lesz belőle, egyfajta anti-ász.

Swx75 card2 captain-feroph

Amikor védekezel, ha a támadónak nincsen zöld tokenje, akkor átfordíthatsz egy fókusz vagy üres eredményt kitérésre.

Na, a védekező képesség, ami szerintem egy jó support hajó mentsvára lehet. Egyben azt is jelenti, hogy nem érdemes Evade akciót kérnünk, ha azt sejtjük, az ellenfelünknek nem fog zöld tokenje maradni a támadása végére. Egyben ez egy érdekes kérdés, ha a támadó csak egyetlen fókuszeredményt dob, elkölti-e az egyetlen fókusz tokenjét, hogy bekapcsoljon a mi képességünk védekezéskor. Nekem ő a kedvenc pilótám a 3 nevesített közül.

Szintén, a Jam akció segít abban, hogy gyakrabban ne legyen az ellenfelünknek zöld tokenje.

Swx75 card2 vizier

Miután teljesen végrehajtasz egy 1-es sebességű manővert az Adaptive Ailerons hajó képesség segítségével, végrehajthatsz egy Coordinate akciót. Ha így teszel, akkor ki kell hagynod az Akció Végrehajtás lépést.


Igazából csak most jöttem rá, hogy ez egy FEHÉR Coordinate akciót jelent, ha nincs a színe specifikálva. Tehát egy beépített Advanced Sensor, de csak a Coordinate-tel működik, ami még könnyebb is lesz mint egyébként. Megfordulás előtt igencsak érdekes.

36386021_1726547457393187_3893514813057269760_n.jpg

1-es Initiative értékkel. A fenti kép a kiterjesztett art-os verzió, ami megnyerhető a Ligán jelenleg.

Fejlesztések

Related image

Ahogy már a Zsivány Egyesben is, itt is a TIE Reaper-t azt különbözteti meg a TIE-Striker-től, hogy ez egy tök másik hajó amit meg kell vennünk hogy jelentős mennyiségű legénységet visz magával a csatatérre. Mivel az X-Wing-hez még nincsen (hivatalosan) földi egységeket is magába foglaló módja, ez azt jelenti, hogy ezek az utasok röptében fejtik ki hatásukat a szövetséges, vagy éppen ellenséges hajókra.

Legénység (Crew) 

x-wing death troopers

Az aktivációs fázisban a 0-1-es távolságban lévő ellenséges hajók nem tudnak stresszt eltávolítani.

Ez egy elég genya képesség, bár 2 helyet is foglal. El tudnám képzelni egy másik hajó mellett, aki közben ionizál, így tartva kontroll alatt az ellenségünket. Alapvetően enyhítettek a hasonló képességek hatásfokán, ileltve azt ígérték,ahhoz drágák lesznek, hogy egy egész osztagot hasonló jellegű fejelsztésekkel szereljünk fel. Majd kiderül.

Swx75 card2 isb-slicer

A vége fázisban, ellenséges hajók nem tudnak Range 1-2-ben Jam tokeneket eltávolítani. 

Nem tudom, Range 0-ra ez miért nem működik, ha valaki belénk jött. Akkor a Slicer se ér rá, mert baj van, mindenki igyekszik a "valódi" ütközést elkerülni?

Őszintén megmondom, most nem tudom, hogyan működik a 2.0-ás Jam token. Az leesik a vége fázisban? Az elég fura lenne, de lehet, ez a helyzet a 2.0-ban. Ha kijön majd augusztus elején a teljes szabálykönyv, okosabbak leszünk.

Swz tactical-officer upgradeHa van piros Coordinate akciónk, akkor fehér Coordinate-et ad. 

Ezzel a Reaper egy elsőosztályú támogatóhajóvá léphet el akár úgy is, ha már mást nem teszünk rá. Az ellenfél igyekszik megblokkolni az ászunkat? Gyorsan menekítsük ki a szorult helyzetből egy Boost vagy Barrel Roll segítségével (feltéve, hogy van a pilótának ilyen akciója).

Swz director-krennic upgrade

Mielőtt felpakolnánk a seregeket, az Optimized Prototype kondíció kártyát tegyük egy másik baráti hajóra. 

Megkapod a Lock akciót. (Ez utóbbi hasznos, különben a Lock hiányában a Reaperen nem is működne Krennic!)

Így a két hajónknak együtt lesz lesz egy erős, jó képessége.

Kondíciók (Conditions )

Swx75 card2 optimized-prototype

Amikor egy előre elsődleges támadást hajtasz végre egy olyan hajó ellen, amit a Director Krennicet szállító baráti hajó mért be, akkor elkölthetsz egy Hit, Krit vagy Fókusz eredményt. Ha így teszel, akkor választhatsz: a védekező veszít egy pajzsot vagy a védekező felfordít egy arccal lefelé lövő sebzés kártyát.

Bontsuk az ellenfél pajzsait, újra pörgetjük a sebzéskártyáit. Nagyon érdekes képességnek ígérkezik, az 1.0-ás verziója mintha erősebb lenne, de valószínűleg azért ez se gyenge. Remélhetőleg aránylag olcsóbb lesz, mint az 1.0-ás Krennic.

Talentek (Elite Talents )

  • Swarm Tactics x2 At the start of the Combat Phase, you may choose 1 friendly ship at range 1. If you do, treat the initiative of that ship as equal to your initiative until the end of the round.
  • Swarm Tactics: A Harci fázis elején választhatsz egy baráti hajót Range 1-re. Ha így teszel, akkor kezeld úgy azt a hajót, mintha a tiéddel megegyező Initiative értéke lenne.
  • Juke x2 While you perform an attack, if you are evading, you may change 1 of the defender's Evade results to a Focus result.
  • Juke: Amikor végrehajtasz egy támadást, ha kitérsz (evadeelsz), akkor átváltoztathatod a védekező egyik Kitérés (Evade) értékét Fókusz értékre.

Ezek a Talentek a régi motorosoknak nem jelentenek angy meglepetést. Feltehetőleg a Swarm Tactics csak speciális esetekben lesz népszerű, míg a Juke azért itt-ott előkerül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr9114082795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása