X-Wing: a Lázadás pusztulása...

2016/06/08. - írta: Promie Motz

A cikk eredetileg az swmini-n jelent meg.

Hát igen, kicsit túldramatizáltam a címet. Nem, baj, ha már rákattintottál, olvass tovább, hogy megtudd, mi a baj jelenleg a lázadással, hol a kiút, és hogyan leszünk újra győzedelmesek!

Elöljáróban, a magyar meta game és a nemzetközi erősen eltér. De alapvetően elmondható, hogy elkezdtek megfogyatkozni, átalakulni a lázadó listák. A Wave 7 egyik legismertebb listája Paul Heaver serege volt, amivel megnyerte az utolsó világbajnokságot.

  • Poe Dameron + R2‑D2 + Veteran Instincts + Autothrusters
  • Gold Squadron Pilot + R3‑A2 + BTL‑A4 Y‑wing + Twin Laser Turret
  • Gold Squadron Pilot + Twin Laser Turret
  • Bandit Squadron Pilot

A fenti listában a stresszbot jó biztosíték más ászok ellen, akik az akció ökonómiára építenek, a TLT-k alapvetően konzisztens sebzést biztosítanak, míg viszonylag sokáig bírják, a Z-95-ös egy idegesítő/blokkoló hajó, amire nem akarja az ellenfél vesztegetni az idejét, de egy egész meccs alatt, ha végig hagyják, nagy kárt okozhat. Mindeközben Poe vagy írtja az ellenfeleket zavartalanul, és a végén egy remek 1-1 elleni hajó marad, vagy pedig Poe menekül és regenerál, míg a többi hajónk bünteti ezért az ellenfeleket.

Az ilyen típusú sereg összeállításokat nevezték el Rebel toolbox-nak, hiszen a kontroll mechanikától kezdve ha kell, az arc dodge-olásig minden benne van a listában, egy bizonyos szintig. Alapvetően abban bíztak, hogy ahogy egyre hosszabb a meccs, egyre több sebet osztanak ki, és így hamarabb elfogy az ellenfél serege, mint a sajátunk. hamarabb merül ki az ellenfél serege, mint a sajátunk.

A variánsok hamar az egyik legnépszerűbb Rebel sereg archetípussá nőtték ki magukat. De aztán jött a 8. hullám, és a káosz eluralkodott a galaxison.

Wave 8

Lassan a csövön is csak az  jön, hogy a Lázadóknak nincs esélyük.

A megjelenő alphastrike listák, főleg a Jumpmasterek, 3-as PS-en  lehetővé tették az ellenfeleinknek, hogy 1-2 hajót egy körben eltüntessenek, amiket ügyetlenül előttük hagyunk. Akár Poe-t is, vagy egy másik ászt, Mirandát, Corran-t.

A birodalmi ászokat elég jól kordában tartották a Rebel-ek, hála a különböző stresszmechanizmusoknak

Először is, a Wave 8 első komoly versenyén, a Hot Open-en, 1 rebel játékos volt a legjobb nyolcban. Ez nem az a fényes szereplés. Aztán a hírhedt Roanoke Regionals-on egy sem volt. A 2016 System Opens versenysorozat további állomásai sem nekünk kedveztek eddig.

ryan_fleming-768x386

Az eddigi 3 Open versenyen eléggé elkerülte a lázadókat a szerencse.piotr_kuc_list_web

Az Endor Open-en a Kenessey Marcit is a 8 között megverő Piotr Kuc a Birodalom számára megszerezte az első győzelmet.
fernando-list

Majd Fernando Pascual a második győzelemmel bebiztosította az imperialista dominanciát. Vajon a maradék 5 verseny után melyik frakció lesz a győztes?

Mi változott, amitől leestünk a piedesztáról? Hát jumpmaster-ek megjelenése nem tett nekünk jót, ahogyan a birodalmi válasz sem, a Palp aces variánsok. A problémánk összetett, mert ha az egyik fajta csapat ellen építünk, a másiknak kiszolgáltatjuk magunkat.

Mik voltak eddig az erősségeink? A Ps 2-es töltelék hajóink sokkal rosszabbá változtak, mert mostantól csak meghalnak, nem  eléggé mobilisek. A TLT-k és a pajzsvisszatöltési mechanizmusaink sokkal kevésbé hatékonyakká váltak. Egy pajzs visszatöltő ásznak legalább 2, ha nem több pajzsot kell visszatöltenie, hogy hatékonynak számítson. Ezzel szemben egy rakétás brigád 1-2 körben kilőheti 2-3 támadással a Poe-nkat vagy Corran-ünket, és Miranda se bír ki 3-at.

Azonban a Wave 8 eljövetelével mi is kaptunk új játékszereket. Mi változott ezek után nálunk?

 

[caption id="" align="aligncenter" width="768"] Dengar![/caption]

Friss elem a lázadó repertoárban a Ghost. A Lothal Rebel nagyon népszerű, bár Chopper is kap játékteret, illetve Kanan a jó öreg Biggs-sel, meglehetősen jó kombináció. Külön cikket megérnének ezek a kombinációk és lehetőségek. Az Attack shuttle sem feltétlen egy rossz dolog, engem nem győzött meg azonban annyira.

A Ghost listák alapötlete, hogy a VCX-100-as beront az ellenfél arcába, é megpróbálja elrontani a napját, blokkolni az egységeket. E mellé kell valami nagyágyú is, ami sebzést is okoz, mert a Ghost, hacsak nincs rajta egy Zeb, akkor nem tudnak lőni a blokkolt célpontra. Alapvetően jellemző lett a legtöbb Lázadó seregre, hogy vannak blokkerek, és "nagyágyúk", azaz valami sok kockát ügyesen módosító tüzérek. Mint például kedvenc Dash Rendar-om.

Hová lettek az ászok?

Poe például addig nem éri meg, amíg nem lenne plusz 2-3 élete. Vagy nem tölt vissza 2-3 pajzsot. Ha már annyit visszatölt, és közben tette a dolgát, akkor nekünk megérte Poe-t hozni. Ha úgy hal meg a játék elején Poe, hogy 2 pajzsot sem tud visszatölteni, akkor kevesebb kárt okozott az ellenfélnek pontösszegben, mint amennyibe került.

 Összegezve: eltűntek az ászok, nagyrészt. Jake és Tycho még a ringben van, de ha ellövik a rakétájukat, onnantól kezdve nincs elég tűzerejük például egy Soontir Fel ellen.
Ilyenkor jön az, hogy megpróbálunk kreatívak lenni. Mi, az X-Wing-es közösség, és azon belül is a Lázadó játékosok. Például, ha a TIE-fighter-ek most Swarm-ban elég jól szerepelnek, főleg Crack Shot-tal, mi lenne, ha mi is csinálnánk egy crack Shot Swarm-ot? Meglepően, az A-wing-ek kerültek előtérbe, az 5 A-wing-es crack lista 2 regionális versenyt is nyert. A Crackshot és Autothrusters tartja őket életben.

 

A fenti, 20 pontos hajó ideális építőblokk lehet, sőt, akár öt példányban egy egész, 100 pontos listát meg lehet velük tölteni. Azon kevés Rebel sereg közé tartozik, ami nyert idén valamirevaló Regionals-t. (Van még egy: Dupla Ghost + Y-wing, mindenki autoblaster turettel, és nem mondom, hogy ez nem egy jó lista, de na, 40 élet három hajón, komolyan? Más lázadó lista pedig nem nyert regionális vagy afölötti szinten az elmúlt két hónapban).

A Chihuahua Swarm, ahogy elnevezték őket, csak 5 hajóval és 5 crack shot-tal rendelkeznek, így egy-egy hajó elvesztése a rossz repülés miatt megengedhetetlen. Sajnos rengeteg fejlesztéskártya is kell a listához, ami jelenleg Scum only, így a sereg elterjedését ez is hátráltatni fogja.

Mire jó példa ez a fenti csivava? Arra, hogy a régi hajóknak adni kell egy új esélyt.

[caption id="" align="alignnone" width="1600"] Soha nem tudhatod, mikor találkozol legközelebb a régi barátaiddal[/caption]

Volt szerencsém a legutóbbi, V. Ligafordulóra hozni a fenti swarm-ot. Sajnos nem volt annyi tapasztalatom vele, mint kellett volna. Köszönöm mindenkinek, aki adott hozzá kölcsön kártyát! És köszönöm az ellenfeleimnek is az élvezetes meccseket! Furcsán fog hangzani, de a vereségeket is! Hrsuka Dávid Jumpmaster-eitől és party buszától is tanultam, Kenessey Marci meg úgy kiiskolázott, mint mostanában nem sokan. Egy remek trükköt tanultam tőle, még ha az is volt az ára, hogy a második körre ronggyá vert.

És nem utolsósorban gratulálunk Caniz-nak, aki a "nem használhatóak a lázadók" mizéria alatt 4 darab T-70-essel megnyerte a versenyt. A lázadóknak nincs esélyük?

Hol tart most a játék?

Utólagosan, a magyar meta game és a nemzetközi erősen eltér.

Lehet, eljött a régi X-Wing pilóták ideje! Wes például mind ászok, mind Jumpmasterek ellen kiváló választás. Csak tartsuk életben. Hogy mondjátok? BIGGS! Helyes! Vagy kit tudja, helyes-e, mindenesetre, remek ötlet!

Nézzük, milyen pilótákat táraztunk be az elmúlt években, akik nem látnak elég játékidőt, poroljuk le ezeket a hősöket, kezdjük őket variálni! Poe, Kyle, Jake például előkerült, pedig régen nem volt valami népszerű. Most mégis, egymástól függetlenül, mindkét kontinensen sorra hozták őket. Nyertek? Nem. Tisztességgel helytálltak? Mi az, hogy! Irtották az ászokat is és a U-boat-okat is. Nehéz lista szintén, bünteti a hibákat.

A Wave 8-cal eljött a Lázadás pusztulása. Ez nem jelenti azt, hogy egyúttal ne következhetne be az Ellenállás születése.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr2811788471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása