Micsoda esemény volt! - 1st X-Wing Hungarian Nationals beszámoló

2017/10/19. - írta: Promie Motz

22339249_537935186598272_7515015359277808198_o.jpg

Uh, hát túl vagyunk rajta. Mi az, hogy! Remekül sikerült az első, Magyarországon megtartott X-Wing Magyar Nemzeti Megmérettetés, ami eléggé internacionális volt valójában. Ezt tükrözték a külföldi és a magyar közösségi média felületek is. Mivel a Regionális és a Nemzeti versenyek elég ritkák, ezért számomra nem volt annyira meglepő a szerencsevadász idegenlègiósok megjelenése, akik Magyar Bajnokká akartak avanzsálódni.

Erre természetesen csak egyetlen játékosnak volt módja, és ez nem volt más, mint Viktor Kuzmin álnévre hallgató hazánk fia.

Tekintetbe véve, hogy a lengyelek elhappolták például a német bajnoki címet, a holland Faan (talán így írom) az angol nemzeti címet, így az, hogy itt magyar játékos győzedelmeskedett, példa értékű az európai játékosoknak: igen, a magyarok ott tudnak lenni és méltó ellenfelei lenni más sikeres nemzet jó játékosainak.

Persze azok, akik már kiutaznak külföldre, az átlag fölötti játékostudással bírnak az esetek többségében. Ezzel együtt is durva volt, amikor az első nap végén csak 3 magyar jutott be a legjobb 16-ba, pedig a játékosok bő felét adtuk.

 Nem árulok el nagy titkot, ha kifecsegem, én nem kerültem be a legjobb 16-ba. Ugyan azt a Chopper-Braylen listát vittem, mint Bendzsi, és ugyan úgy 4-2-t játszottam, mint ő, csak az egy éves rutinja az összeállítással közel 100-zal több MoV-ot eredményezett. Másodiknap a streamen kommentáltam. A mérkőzések kint vannak a Vörös Ötös X-Wing YouTube csatornán. (Link a menük között).

Maga a lista:

Chopper + Ion Cannon Turret + Ghost + Ion Projector + Fire-Control System + Leebo + Han Solo
Zeb Orrelios + Phantom
Braylen Stramm + Alliance Overhaul + R3-A2 + Gunner
(100)

Bendzsi írásaiból az első a listáról.

A verseny végeredménye listákkal.

Ez a sereg a 0 és 1 agilitis hajók ellen nagyon gyilkos, köztük ugye Miranda és Nym, amik nagyon népszerűek, és egyetlen YT-2400-ast vagy JumpMastert is meg tud rendesen szorítani. Egyetlen K-szárnyúval találkoztam, és 0 Scurrggel.

Általános taktika: a cél az volt, legalább az egyik sarokból tudjak repülő rajtot venni Chopperrel, míg Braylen kicsit befelé indul el. Így a pálya pontosan középső részét igyekeztem folyosókkal szabdalni, kb 1,5 range szélesekre minimum. Sokkal nagyobb se jó, mert ott még a végén körbetáncolnak.

Fotó: Szabó Péter / Index

 Első mérkőzés - Juliusz Kepler POL - RED 67

Lista nincs feltöltve: Adv Sensor Corran és Miranda

Egy nagyon feszült és ideges lengyel kollegát kaptam ki az újrasorsolást követően. Ő nem igazán volt fecsegős hangulatban még reggel, én meg már aznap is 2 óra előkészületet követően, szerencsére működő stream-et magam mögött hagyva estem be csak az asztalhoz óra indításra.

A terv az volt, hogy Mirandát kapom el előbb és ez azután lett biztos, hogy Corrant nem érte el valamelyik hajóm az első körben.

Ezt a meccsemet nagyon furcsán vitte el a szerencse. 

Hozzáteszem, a rossz célpont választás okozta szerintem a vesztem. Ellenben amikor Corran Horn a képességét használva, 8 támadó kockán a Miranda lövését követően 12 életes Chopperembe 12-t sebzett egyetlen fókusz tokennel, és 4-ből 4 direct hit jött fel, miközben megfogta Braylen két, 3 kockás módosítós lövését is és egy ion lövést is, na az durva volt. Ott az ellenfelem is meglepődött, én nekem erősen az arcomra fagyott a mosoly. Itt érezte ellenfelem, hogy esélytelen visszajönnöm, még ha Zeb ki is lövi Mirandát, Corran le tudja vadászni valamelyik hajómat Zeb éy Braylen közül.

Végül 0-100-ra kikaptam, mert hát Mirandát nem abból a fából faragták, hogy leessen.

Fotó: Szabó Péter / Index

Második mérkőzés - Harangozó Andris

Lista:

Bossk + Veteran Instincts + Concussion Missiles + Zuckuss + 4-Lom + K4 Security Droid + Guidance Chips
Dengar + Crack Shot + Extra Munitions + Plasma Torpedoes + K4 Security Droid + Unhinged Astromech + Guidance Chips + Punishing One
(100)

A Hruska Dávid álltal sokat játszott Murder Bossk-ot küldte csatasorba Andris. Ha Dengart hamar leszedtem volna, akkor aránylag jó esélyem lett volna, utána Bossk-ot elég jól tudom ionizálni, ha addig élek.

Braylen elég hamar leesett, addigra egy sebet bírtam bevinni Bosskba, de elég sok stressz volt mindkét ellenséges hajón.

Bár picit jobb dobásokat itt elviseltem volna (a többi mérkőzésen visszahozta), a mérkőzés még sokáig tartott, Chopper megmutatta a méregfogát. A végső szög a koporsómban az volt, hogy elfeledkeztem Bossk megmaradt rakétájáról, és amikor kidobtam Zeb-et, hogy kilőjje a Chopper által megblokkolt Dengart, a K4 Sec droid a stresszes Bossk-nak megadta a lehetőséget a rakétára. Zeb is úgy esett le, semmit se csinált és a maradék pár körre nem volt már Ghost-Phantom lövésem, amivel akár nyerhettem volna. Akár, még pár dolognak sikerülnie kellett volna.

Két meccsen voltam túl, váltakozó mértékű balszerencse és taktikai baklövések után. Tudtam, minimum az utóbbi meg fog változni. Valahogy bekattant az egész a helyére, tudtam, ilyen rossz MoV-val már kb lehetetlen bejutnom 4 győzelemmel se, de 4-2-vel elég elégett lettem volna.

Andris egyébként 5-1-gyel bejutott a legjobb 16-ba, nagy gratula neki.

 

Fotó: Szabó Péter / Index

Budai Balázs

Lista:

Blue Squadron Pilot + Fire-Control System + Ion Cannon + bwing/E2 + Recon Specialist
Blue Squadron Pilot + Tractor Beam + bwing/E2 + Recon Specialist
Cassian Andor + Expertise + Fire-Control System + Jan Ors + Recon Specialist + Tactical Jammer + Pivot Wing
(97)

Balázs is már régi motoros, egy kupacba kerültünk sokan magyarok, a mezőny hátsó fertájába. Többi ellenfelem külföldi volt, ami abból a szempontból jó volt, hogy új emberekkel játszottam (nagyrészt, az 5. meccsnél később részletesen).

Balázs két B-szárnyúja és az Expertise-es Cassian egy nagyon jó mérkőzés az én seregemnek, még a Sensor Jammer-en is kifog FCS és Han Solo kombináció.

Sikerült egy jó szöget találnom a rárepülésre, az egyik B-wing hamar meghalt, a másikat meg ionnal sikerült később körökre kivonni a forgalomból.

Cassian majdnem le lett vezetve a pályáról, vagy körökön keresztül állt közel a pusztuláshoz.

Nagyon sok lövést tudtam megtagadni, hála a kontroll effekteknek, de fél Chopper így is leesett. Ez most biztos hülyén hangzik, hogy panaszkodok, nem 1000-ra nyertem, igazából csak azt akarom megmutatni, ha első meccsen lelövök valakit (ott Corranre megyek rá), itt meg valahogy megörzök még 1-2 életet, akkor már kb bent vagyok legjobb 16-ban. Ezek az apróságok abból jöttek, hogy kb 15 meccsem volt a listával (6 még februárban), így a "profi trükkök" még nem voltak természetesek.

Fotó: Szabó Péter / Index

Negyedik mérkőzés Bernd Vihan AUT - RED 23

Lista:

Han Solo + Millennium Falcon + Expertise + R2-D2 + C-3PO + Engine Upgrade + Cluster Missiles
Jake Farrell + A-Wing Test Pilot + Push the Limit + Veteran Instincts + Autothrusters + Proton Rockets
(99)

Az osztrák ellenfelem nagyon közvetlen volt. A Han-Jake listáját jó volt az asztalon látni, bár szomorú tény volt, hogy a mezőny második felében kullogtunk. Az R2-D2 legénység C-3PO mellett nagyol oldschool volt, de meglepően jól bírta a gyürődést. Pedig én is játszottam R2-D2 Dash-t egy rövid ideig, most mégis lenyűgözött, mennyire kemény volt a Falcont feltörni.

Kezdetben úgy mozogtam, mintha Han-t akarnám elkapni, majd Han blokkolása közben Jake ott maradt a lövéseim kereszttüzében. Hogy elkerülje a Chopper 5 kockás elsődleges lövését, PtL-el kellett arrébb mennie, így viszont Braylen tripla stresszelte.

2 kör múlva leesett Jake, Han pedig jelentős sebeket vitt be Chopperbe. Ügyesen elmenekült leszedni a stressz jelzőket, mire visszaért, kezdhettük előlről. Próbáltam életben tartani Choppert, így vele igyekeztem blokkolni, míg Zeb-et is kidobtam. Chopper egy hajszálnyívql benézett egy blokkot, és utána az ellenfelem már nem igazán dobott jót, bár tegyük hozzá, akciók nélkül és a stresszek miattt Expertise kikapcsolva.

Végül, 1-2 életen, megpróbált a pálya szélén egy váratlan jobb egyes manővert, amivel éppen hogy csak, de lelógott a pályáról.

Ha az összejön neki (meg a következő körös is) igazán jó helyzetben lett volna, azt meg kell hagyni. Braylen és Zeb már igencsak fogyóban volt.

Győzelem: 100-50.

Fotó: Szabó Péter / Index

Ötödik mérkőzés - Rafal Naglik POL - RED 38

Lista: Nincs feltöltve: Expertise-es Dengar torpedós Tel Trevura

Lengyel ellenfelem elég feszült volt. Elvileg 2-2-ről még be lehetett volna jutni, de nem volt itt már hely olyan hibáknak se, mint fél hajóval többet bukni, mint amennyi abszolút szükséges.

Én a magam részéről nem voltam túl magabiztos, mert Greiner Tamás Dengar-Tel párosa ellen nagyon kikaptam a KEX-en. Tudtam, hogy kötelező Dengart leszednem, mert a végén nem fogom bírni.

Egy komoly szerencsém volt, ahogy pont szembe helyezkedett velem, sejtettem, hogy hogyan becsüli le a lista kezdeti kitörési sebességét. A második körben Chopper mindkét Jumpmastert blokkolta, rájuk tett egy iont és stresszelte.

Innen kezdve, gúnyosan mondogatta végig "persze, még egy ion, még egy stressz, hogyne!". Nekem is rá kellett volna kezdenem, persze, zöldet lépsz, jár neked egy target lock! Hogyne, mi sem természetesebb. Gondolkodás nélkül belerepült egy kontroll listába, de az egész az én hibám, hogy olyat hoztam, amire nem számított.

A harmadik körben ugyan ott maradtam, és sikerült ionizálni Tel-t, Dengar 3 előrével átugrott rajtam. Őt az ionágyú ionizálta. Lengyel ellenfelem itt teljesen kiakadt, hiába dobált kézből cefet jól. Kénytelen voltam Braylent eldugni, míg Chopper üldözte Dengart. Bekapott egy stunned pilot-ot, azaz ha blokkolom, sérül. Ez teljesen megváltoztatta a tervemet, hiszen elég jó tippem volt arra, merre megy Dengar vagy 2 körig, ha se aszteroidára nem akar rálépni, se lemenni a pályàról. Így áttérhettem Tel írtására. Braylennek volt egy derékszögek pirosak krittje, meg eleve, igyekeztem jó MoV-val kihozni a csatát, így őt továbbra se fordítottam vissza rendesen, ami majdnem a mérkőzésbe került. Dengar a blokkoktól lement egy életre, Chopper megölte Tel-t és 3 élete maradt. Következő körben tudtam, hogy ha Evade-elek, aszteroidán keresztül Range 2-ben, az ionágyúval màsodik lövésre kiszedem az akció nélküli Dengart. Ellenfelem az ayztalt csapdosta már mérgében. Oké, Dengar támad. Hit-hit-krit. Fenébe. Evadet elköltöm. Hit-Direct hit. Most komolyan. 

Eléggé déjà vu érzésem lett.

Lengyel barátuk egyből abbahagyta az asztal csapdosást.

Zeb sérülten kijön. Dengart nem éri utol, mielőtt egy szintén kézből 3 hit, módosító nélküli dobással leszedné Braylent. Ellenfelem nagyon elégedett magával és hirtelen egyből cseveghetnékje van.

Oké, 2 kör alatt teljesen megváltozott a játék, pedig mindent szerintem tökéletesen csináltam. Zeb maradt Dengar ellen. Ha szerencsém van, akkor final Salvo, hiszen ha lelövöm, visszalő. De!

Továbbra is megvolt a kritje Dengarnak. Stunned pilot. Elég megblokkolnom és nyerek. Ha erőltetni akarja az ívben tüzelést, akkor jó esélyem van rá.

Körülbelúl 10 kört játszottunk nagyon gyorsan. Volt még idő bőven, de ő jobb MoV-val akart nyerni, én meg csak szimplán nyerni szerettem volna. Zeb elvesztette a pajzsait, Dengarra meg ívben nem igazán mertem lőni, csak Range 3-ból, ha elköltötte a Target Lock-ot. Itt végig hasonló volt a kcokajárás, azért húzódott el. Végül mifizetődött egy kockáztatásom, és barrel roll-oztam, hogy lefogjam a 4 előréjét. Amit addig végig nem lépett ilyet, de oda csak barrel roll-al értem el. Ha valamelykk irányba befordul, akkor Range 1-ből lelő szinte biztosan. Ha én lépek bármi mást, akkor meg a 4 előrével lő le. De hát bejött a lépésem, az ütközés megölte Dengart. 

Itt azért velem szemben még normális volt, de a következő meccs kezdetéig végig lengyelül panaszkodott.

Igazából nem húzott fel a srác, nem hagytam, és úgy éreztem, én jól játszottam és megérdemelten nyertem. Ha végül kikapok, akkor lehet, elég zabos lettem volna, mert nem éreztem úgy, hogy bármi váratlan jó lépése lett volna az erős listája mellett.

Győzelem: 100-82.

Borzasztó MoV, ezzel végleg lemondhattam a bejutásról. Így az utolsó mérkőzésre már tényleg nem fektettem magamra nyomást. A 3-2-esek között utolsó előtti voltam.

Fotó: Szabó Péter / Index

Hatodik forduló Andrei Voinescu ROU - RED 2

Lista:

"Quickdraw" + Special Ops Training + Expertise + Guidance Chips + Fire-Control System + Cruise Missiles
Tomax Bren + Crack Shot + Guidance Chips + Extra Munitions + Cruise Missiles
The Inquisitor + Tie/v1 + Push the Limit + Guidance Chips + Cruise Missiles
(100)

VASSAL azonosító: Chilligan

Also, Wedge Luke ellen, a végső leszámolás

Román ellenfelemmel már délelőtt beszélgettem az ottani X-Wing-es életről, így gyorsan folytattuk a nap tapasztalataival, miközben felpakoltunk. Meccs után Bendzsi odajött az asztalunkhoz és rávilágított, mindhárman egy VASSAL Liga Season 5 divízióban vagyunk és korábban is játszottunk már egymás ellen.

Az aszteroida felhelyezést maximálisan nyertem, a jobb sarokból bármilyen felhelyezésére volt ötletem.

 Ezen túl még úgy is kezdett középről az ellenfelem, hogy a következő körben, ha a Cruise Missile-ok kilövésére megy rá, akkor azt már Chopper meg is tudja blokkolni. Braylen is előre tűzött rendesen, így a második körben nála egyedül az Inkvizitorának volt lövése, akit Chopper megblokkolt. Tomax túlment Chopperen, míg Quickdraw úgy állt meg Chopper sarkánál, hogy nem is tudott visszalőni, míg leszedtem a pajzsait.

QD a 3. körben halt meg, Tomax a negydedikben, amikor is az Inkvizitor már tele volt stresszelve. Braylen elfutott volna, Chopper még alig sérült, így ellenfelem feladta a mérkőzést.

Győzelem: 100-0.

Fotó: Szabó Péter / Index

A verseny végeredménye listákkal.

Az Index gallériája, amit a versenyről készítettek.

Végül:

Sikerült egy egész tisztességes 4-2-t menni, pár hiba nélkül, ugyan ezek ellen az ellenfelek ellen is lehetett volna 100-zal több MoV-om, ami elég lett volna a bejutásra.

Ja igen, 3. lettem a festő versenyen, aki eddig keresett, mi a legelső kép, végre megtalálta. :)

Ugyan itt. Pont ma egy éves a Vörös Ötös blog. szerintem hasznos, ami munkát itt végzek, többen jöttek már hozzám úgy oda, hogy úú, már abbahagyták a játékot, de újrakezdték, részben miattam. Amit jól esik hallani.

A következő egy évben is:

Vörös Ötös, készenlétben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr8912954851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása