X-Wing Liga 2018

2018/01/12. - írta: Promie Motz

home_one_briefing_room.jpg

X-Wing Liga 2017

A 10+1 fordulós, 2018-es X-Wing Liga pontozása versenyenként:

Versenyen elért helyezés Ligapont
1. 25
2. 20
3. 15
4. 12
5. 10
6. 8
7. 6
8. 4
9. 2
10. 1

Emellett mindenkinek a legjobb 5 versenyeredménye számít az éves összesítésben. A +1. verseny Team Epic lesz a hagyományokhoz híven, a csapat mindkét tagja megkapja a helyezésért járó pontot.

Cut-os verseny eredmény, a legjobb négybe, nyolcba stb bejutó versenyzők között a verseny svájci része alapján határozunk meg sorrendet.

A 2018-as Liga Végeredménye
liga_18_vege.png

Fekete alapon piros számokkal a legjobb 5 helyezésen felül elért pontokat láthatjátok.

Köszönjük minden korábbi játékosnak a részvételt!

 

Várunk vissza mindenkit sok szeretettel a 2.0-ra is!


Fekete alapon piros számmal azok a pontok lettek jelölve, melyek már nem számítanak bele a pontszámításba, mert a versenyzőnek van 6, nem rosszabb eredménye.

Év végén, azonos ligapontszám mellett összehasonlítjuk a játékosok pontszerző helyezéseit, sorrendbe állítjuk őket, és megnézzük, kinek van jobb helyezése.

Pontazonosság a Ligában

Példa: Aladár és Bea egyaránt 70 ponttal rendelkeznek az év végén. Megnézzük, melyikük-milyen helyezésekkel bír ezen túlmenően. Aladárnak van két első helye és két ötödik helyezése, míg Beának két első és egy második. A két-két első hely "kiüti" egymást, így Bea második helye lesz a döntő, ami előkelőbb, mint Aladár két ötödik pozíciója. Azaz az év végén Bea megelőzi Aladárt.

Ha a fenti módszerrel sem sikerül sorrendet felállítani közöttük (megegyezik az öt legjobb versenyeredményük), akkor a helyezésük is megegyezik az év végi tabellán.

Versenyek

A versenyeken belüli végeredmény az aktuálisan érvényben lévő FFG Torna szabályzat alapján fog eldőlni. (katt a linkre majd görgess le). 

Az első szempont az, hogy ki hány meccset nyer (győzelmenként egy győzelmi pont). A második rangsoroló szempont az azonos mennyiségű győzelemmel rendelkező játékosok között a Margin of Victory, vagy a továbbiakban versenypontok.

Megjegyzés

Az FFG Tornaszabályzata a svájci rendszerű lebonyolítást írja elő, ami magában foglalja a bye/erőnyerő koncepciót is.

Versenypontok számítása

Minden meccs végén össze kell számolni a versenypontokat. Mind a két játékos összeszámolja, hogy hány pontot pusztított el az ellenfelétől, majd a verseny elején kiosztott pontozó lapokra ezeket felírják.  Egy standard doghfight verseny esetén 100 pontot veszünk alapul, ehhez hozzáadjuk az általunk lelőtt pontmennyiséget, majd levonjuk belőle az ellenfél által lelőtt pontmennyiséget. Más versenyformátumban az adott meccsen megengedett maximális, seregépítésre felhasználható squadpont mennyiséget vesszünk alapszámnak, például egy escalation típusú verseny első mérkőzésén 60 pontot, egy team epic meccsen 400 pontot.

A nagy hajók sérüléseinél, figyelembe kell venni: ha a gép összes életének (pajzsok+hull+hull/shield upgr.) felét, vagy annál több sérülést szenvedett, de nem esett le, az ellenfél akkor is megkapja a hajó pontértékének felét versenypontként. A számításnál a felszerelt fejlesztések is számítanak.

Példák:

Lejárt az idő: Luke 60 pontot lőtt le, Fell pedig csak 21-et. A különbözet 39 pont, ezért Luke megkapja a teljes győzelemért járó 1 győzelmi pontot valamint 100+39=139 versenypontot. Fell vesztett és 100-39=61 versenypontot könyvelhet csak el magának.

Egy másik: Fell az idő lejárta előtt teljesen ripityára lőtte Luke seregét, Luke pedig csak 36 pontot szedett le. A különbözet 64 pont, Fell 5 győzelmi és 100+64=164 versenyponttal lett gazdagabb, Luke pedig csak 100-64=36 versenyponttal.

Ha a játékos elpusztítja az ellenfél összes hajóját, mindenképp száz squadpontnak számít, akkor is, ha kevesebből építkezett. Abban a ritka esetben, ha mind a két fél ugyanannyi squadpontot szedett le, mindketten 100 versenypontot kapnak. Ha valaki feladja a meccset, akkor úgy kell kezelni, mintha az összes gépe leesett volna.

Nyomtatott lista

Nem vettél elég Starviper kiegészítőt az autothrusters miatt? Cikinek tartottad kölcsönkérni az Uralkodót? Napokat töltöttél a káryták kikeresésével, amikor 2 listát kellet hozni?

Mostantól a magyar X-wing Liga saját eseményeire elég nyomtatott listákat hozni a következő szabályokkal (verseny események is ezzel a leírással lesznek frissítve):

A nyomtatott listát a yet another x-wing squadron builderben kell elkészíteni és ebből angol nyelven kinyomtatni. A nyomtatásnál a "Fancy" mód-ot válasszátok, hogy a kártya szövege is megjelenjen a listátokban. Mindez azért fontos, mert a kártyák hivatalos angol szövege szerint fogjuk elbírálni.

Az ilyen módon kinyomtatott listákból hozzatok a versenyre két példányt, hogy az ellenfeletek számára tudjatok biztosítani egyet a forduló közben.

Az egyszer használatos és fordítható kártyákat lehetőség szerint hozzátok magatokkal, hogy könnyen követhető legyen egy forduló folyamán. Ez kiváltható bármilyen egyértelmű jelöléssel, amit mutassatok meg a játék előtt az ellenfeleteknek.

Nyomtatott listában is csak megjelent kiegészítők kártyái szerepelhetnek.

Minden más játék elemet eredeti formában kell hozni és természetesen a fenti szabály nem vonatkozik az FFG által hivatalosan támogatott versenyekre (Store Championship, Regionals, Nationals), ott a hivatalos versenyszabály lesz az irányadó továbbra is. Előbb megnevezett versenyekre is kellhet más okból nyomtatott listát hozni, ami NEM váltja ki a lapokat.

Figurát, talpakat, megymást továbbra is hozni kell.

Friss hírek

A versenyek megszervezésében a legfontosabb eszközünk a Facebook-csoport. Egyébként is ajánljuk ide a magyar X-Wing játékosoknak a csatlakozást.

Az egyes versenyek formátumát illetően az aktuális esemény leírása lesz a mérvadó.

Az EPT versenysorozat során szerzett magyar nyelvű, alt art lapokat használhatjátok.

Időpontokat illetően nem akarunk kiírni előre egy egész éves versenynaptárat, amitől esetleg később el kéne térni. A megvalósítható célunk az lesz, hogy az aktuálisan közelgő versenyre rákövetkező eseménynek is legyen egy időpontunk. Alapvetően a hónap utolsó, vagy a rákövetkező hónap első vasárnapjain lesznek a Liga versenyek.

Mindig az érvényben lévő FAQ szerint fogunk bíráskodni. Ajánljuk mindenkinek, hogy olvassa át a FAQ-ot a saját listájával kapcsolatban, illetve új lapok esetén nyugodtan kérdezzen rá a verseny előtt kártya interakciókra, ne ott derüljön ki, valami máshogy működik, mint a játékos tervezte.

Pár ítélet a következő FAQ megjelenéséig (2018. április 26.).

Új kiegészítők érkezésekor az egyes eseményeknél külön-külön fogjuk elbírálni, engedélyezzük-e a használatukat attól függően, mennyire friss a megjelenés.

Etikett és sportszerűség

Kicsit szomorú, hogy ilyenről külön írni kell, de Jakus Roland megfogalmazta az etikai kódexünk alapját a Játék és sportszerűség, barátságos meccsen és versenyen c. írásában. Mindenkit arra kérnénk, aki nem tudja teljesíteni az ebben leírt alapvető elvárásokat, azok ne jöjjenek el a rendezvényeinkre, mert se ők, se a többiek nem éreznék jól magukat.

EZ EGY JÁTÉK

Bár rászánunk egy napot, ez mégiscsak egy játék. Előfordulhat indokolt esetben, valakinek el kell mennie az esemény vége előtt. 

Azt azonban nem tartjuk sportszerűnek, hogy valaki szimplán a sorsolás ismertetése után úgy dönt, ő köszöni szépen, akkor nem is ül le az ellenfelével. Aki nem tudja vállalni, hogy (akár milyen vélt vagy valós indokkal) bármely résztvevővel leül játszani, azokat megkérjük, NE jöjjenek el. Egy kicsi közösség vagyunk, nem engedhetjük meg magunknak, válogatósak legyünk ellenfél tekintetében.

Új versenyzők

Az új versenyzők nevezési díját elengedjük, valamint külön díjazzuk a legjobb újoncot!

+1, TEAM EPIC, Februártól

Részletek.

Nevezési határidő, február második fele. Nevezni az xwing.ligaverseny@gmail.com címre lehet, nevek és csapatkapitány megjelöléssel.

Facebook esemény.

4 mérkőzés, illetve több veretlen esetén döntő. Átlagosan 1,5-2 hónap időtartam alatt, kisorsolt ellenfelekkel egyeztetett időpontban. Várható befejezás, október vége.

TEAM EPIC VÉGE

1. Liga forduló

Időpont: január 14.

Végeredmény

Facebook esemény

Formátum: 100 pontos Dogfight

Megjegyzés: Minden megjelent FFG kiegészítő használható.

2. Liga forduló

Időpont: február 18.

Végeredmény

Facebook esemény

Formátum: 100 pontos Dogfight

3. Liga forduló

Időpont: március 11.

Facebook esemény

Eredmények

Formátum: Pick your poison, két 100 pontos listával közös lap nélkül

 4. Forduló

Budapest Regionális, április 28.

Eredmények.

5. Forduló

Escalation

Időpont: május 27.

6. Forduló

Pick Your Poison

Facebook esemény

Időpont: Június 24

Megjegyzés: Wave 14 még nem használható.

7. Forduló

Hangar Bay

Facebook esemény

Időpont: Július 22

8. Forduló

Időpont: Augusztus 12

Az X-Wing Miniatures Hungary FB csoportban lehet szavazni a formátumról

9. Forduló

Időpont: Szeptember 2

Listák

Formátum dogfight

10. Forduló

Epic

FB event

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr813570093