Lesz-e címvédés? - Interjú a magyar X-Wing Bajnokkal

2018/10/18. - írta: Promie Motz

Kép: Index

A Geekhub bejelentette a 2019-re a következő magyar Nationalst, sikerült hozzá kitet szerezniük. Ezt a versenyt már X-Wing Második kiadásával fogják megrendezni. Ennek ürügyén Török Balázst (aka. Viktor Kuzmin) is megszólaltattuk, a 2017-es Első Magyar Nationals győztesét. Pár gyors kérdéssel zaklattam, hogyan is áll szerinte a 2.0 és mi a kapcsolata jelenleg a második kiadással.

Tavalyi interjú a verseny után, meg beszámoló az eseményről a bajnok tollából.

Vörös Ötös: A tavalyi Hungarian X-Wing Nationals-en 89 játékos közül, hiába voltak a hazai indulók túlsúlyban, már a legjobb 8 közé egyedüli magyarként jutottál be. Milyen érzés volt küzdeni azért, hogy nálunk maradjon a cím, és ne vigyék el egyből a külföldi idegenlégiósok? (Szerk: Az X-Wing versenyeken az egyes nemzetek nemzeti bajnokságain külföldi játékosok is indulhatnak, és “nagy” X-Wing-es országok bajnoki címeit is gyakran külhoni játékosok viszik el, lásd pl. idén szeptemberben az Olasz Bajnok címet is angol játékos szerezte meg, nem először).

Image #0

Kép: Index

Kuzmin: Őszintén szólva bele sem gondoltam, hogy kiért-miért küzdök csak jól akartam magam érezni, játszani és lehetőség szerint minél tovább menetelni. A tornán fordulópont volt amikor megvertem Bencsit így már csak én voltam az egyetlen magyar játékos (Harangozó Andris is akkor esett ki). Innentől kezdve végig magam mögött tudtam a közösségünket, így nem volt nehéz nyerni mert bár 100 pontból építkeztem mintha 200 ponttal versenyeztem volna!

 

 

Hatalmas közhely: a Magyar Nationals trófeát megnyerni felemelő volt, viszont itthon tartani már kötelesség!

22289981_1292689484193862_2511566146296178755_o.jpg

V.Ö.:Az év elején volt egy nagyon erős menetelésed. Megnyertél kettőből kettő X-Wing Liga ‘18 versenyt és a 370 fős Krakkó System Open Series -en (SOS) a legjobb 4-ben végeztél, a későbbi győztestől kikapva. Ezután kicsit eltűntél és mire visszajöttél játszani aktívabban újra, már szinte vége is volt az X-Wing Első kiadásának, a végnapokban az új kiegészítőkkel újabb nagy fordulatot vett a játék. Milyen érzés Top játékosként, amikor így megváltozik a lábad alatt a talaj?

K: CUTba jutni egy nemzetközi versenyen szép eredmény amire ugyanolyan büszke vagyok, mint a Ligában elért győzelmeimre. A Krakkó-i SOS előtt rengeteget foglalkoztam a saját listámmal és a metával (FennGhost és counter-ei) aminek meg lett az eredménye, de bele is fáradtam. Az új kieggel (Saw és Reaper) megváltozott a meta, amire nem voltam érdemben felkészülve, új hajókat tesztelgettem élesben aminek meg is lett az eredménytelensége.

V.Ö.: X-Wing második kiadás. Jött, látott, győzött? Megjelenés után tudom, hogy páran lementetek “edzőtáborozni”, egy hétvégén át tesztelni. Hogy tetszik a játék, szerinted mik a legnagyobb változtatások?

K.: 2.0 egy más játék, ami úgy hasonlít az ősi X-Winghez mint a nagymamám almás pitéje egy Fornettishez: hasonlóak az alapok, de a végeredmény ég és föld.

A legnagyobb változás (az új szabályokon kívül) a pilóta és a fejlesztési kártyák árazásának aránya illetve a kontroll és a bombázás visszaszorulása.

V.Ö.: Támadt-e benned valamilyen frakcióhűség, avagy a vágy vagy kihívás ,hogy megmutasd a tudásodat egy oldalt játszva, pl a Lázadók nem is olyan rosszak, mint amit jelenleg sugall a közösség?

K.: Én a legmesszebbmenőkig frakcióhűtlen vagyok és maradok is. A legszebbek a barna, természetes nők, de nehezen állok ellen egy szőke bombázónak vagy egy fekete vadmacskának.

Szeretem, hogy minden frakciónak megvan a karakterisztikája és szeretem, hogy csak az lehet sikeres játékos aki ezeket felismeri, megragadja és kihasználja.

Nem gondolom, hogy a lázadók lennének a leggyengébbek bár nem látom azt a sok kombót ami korábban jellemezte őket. Inkább hiszem, hogy a nemzetközi lázadó meta még keresi önmagát.

V.Ö.: Milyen archetípus fekszik most neked a legjobban? A Bajnok listádat (Lowhhrick-Miranda-Biggs), külön-külön is átdolgozták-gyengítették a második kiadásban.

K.: Sok pilótát/hajót kinyírtak az új szabályokkal vagy a pontozással ugyanakkor Biggs most is játszható (jobb mint az utolsó 1.0 nerf után) hiszek benne, hogy Miranda visszatér, csak még nem jöttek ki hozzá a megfelelő fejlesztés-kombók és Lowhrick is pontcsökkentés után megtalálja a helyét.

File:Biggs darklighter errata web.pngSwz12 card biggs-darklighter

File:Miranda-doni-1-.pngFile:K-Wing Doni.png

File:Swx64-lowhhrick.pngFile:Auzituck Lowhhrick.png

Nekem még mindig a 3 hajós felállások tetszenek a legjobban, bár most 3+hajó és/vagy Initiative 5 metát várok.

V.Ö.: Mit tartasz jelenleg túlságosan erősnek, amit talán érdemes lenne majd januárban növelni pár ponttal?

K.: Inkább megfordítanám a kérdést, mert sok olyan lapot látok amiben nagy potenciál van de az ára miatt nem kerülnek az asztalra, viszont a kontroll alatt tartaná az OP (Szerk: OverPowered - túl erős) lapokat. Én legalább egy ponttal csökkenteném az árát az Informantnak, a Conner Netnek, Static Discharge Vanes, Hotshot gunnernek illetve a két kontroll ágyunak a Tractor és a Jamming beamnek.

Végeredményként valószínűleg az OP lapok drágulása és a kontroll lapok árának csökkenése egy ütemben fog megtörténni.

V.Ö.: Mi az a lap, ami jelenleg még nem olyan népszerű, de el tudod képzelni, hogy tömegesen elterjedhet, mert még csak nem fedezte fel a közösség?

K.: Ezt a magas labdát muszáj lecsapnom: Maul.

File:Maul.png

V.Ö.: A hazai játékosokat ismerve mire számítasz, miből látunk majd sokat az asztalokon, mi ellen kell készülni majd januárban (feltéve, hogy addig nem módosulnak a pontértékek?

K.: Már most is ömlik a birodalom és ezt várom a jövőben is. Kevesen lesznek akik több frakciót fognak gyűjteni ezért a magyar mezőny sokkal letisztultabb (lesz) mint a nemzetközi meta + érdemes figyelni a magyar TOP játékosokat akik mindig ugyanazt a listát hozzák.

Ha ez mind megvan, akkor már csak azok ellen kell építeni, jól repülni, Fortunához imádkozni aztán már zsebedben is a siker :D

V.Ö.: Ott leszel-e a Hungarian Nationals 2.0-n, hogy megvédd a címedet?

K.: Ez nem is kérdés, természetesen ott leszek.

V.Ö.: Mit mondanál egy kisebb kollekcióval rendelkező magyar játékosnak, bele vágjon-e egy ilyen léptékű eseménybe, és ha igen, hogyan készüljön fel?

Mindenképpen jöjjön el mert veszteni valója nincsen. A tavalyi verseny nemzetközi szemmel is színvonalas volt, a hangulat zseniális a közösség pedig nagyon barátságos és segítőkész.

Az senkit se tántorítson el senkit, hogy nincsen meg 1-2 hajója vagy lapja mert azt biztosan be tudja szerezni - kölcsönbe  - határon belül is.

V.Ö.: Te hogyan/mennyi időt bele fektetve készülsz majd a versenyre?

K.:Még nem tudom biztosan milyen irányba megyek, de azt tudom, hogy a felkészülésem javát a VASSALon teszem. Ezen felül ott leszek a December 29.es Store Champen és igyekszem résztvenni a KEX-es rendezvényeken is.

Összességében úgy tervezem, hogy a kiválasztott listával 30-40 mérkőzést játszom amellett, hogy az aktuális meta listákat is ki akarom próbálni.

V.Ö.: Köszönöm a válaszokat és hogy időt szakítottál ránk! Remélhetőleg találkozunk sok Olvasóval a Nationals-en január 19-20-án. Addig is, Vörös Ötös, készenlétben!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr9314309663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása