Lázadók a Tizedik hullámban

2016/12/23. - írta: Promie Motz

Az egyik kedvenc elméleti X-Wing játékosom, azaz listaépítőm Theorist, akinek legfrissebb cikkében rengeteg ötletet és listamagot kaptunk a Wave 10-zel és a Heroes of the Resistance kiegészítőkkel kapcsolatban. A TIE-fighter és az U-wing sok lappal fog hozzájárulni a boldogságunkhoz, valamint az új Falcon sincs még egyáltalán kiaknázva. A cikk elég sokáig íródott ahhoz, hogy mostanra jelentősen eltér az eredetitől. (később született egy folytatása is!)

Csapjunk bele a sűrűjébe!

Pirossal lesznek a Theorist által írt Build-ek ebben a cikkben, kékkel az általam összeötletelt seregek. Zölddel, ha mástól vettem az ötletet.

A Heroes of the Resisitance Millennium Falcon-os lapjait már részletesen bemutattuk, így azok működéséről ebben a cikkben nem beszélek, csak felhasználásukról. Ha valakinek nem tiszta valamelyik lap működése, itt elevenítheti fel a tudását.

 REY ÉS FINN

Rey a Finn legénységgel és az új címmel többféleképpen is építhető. Kanan legénység meglehetősen gyakori rajta, szerintem részben ez a probléma, de lehet, ezt csak én érzem így. Azért cserébe 3 pont és az egyik legértékesebb slot-unk, hogy fehér segnor loop ot hajthassunk végre, hát, most panaszkodhatnék, hogy nem éri meg. Annyit azonban még nem játszottam. Lehet, hogy nem éri meg. Azon gondolkodok, a pillanatnyi játékállástól függően (mennyi PS 8 és 9 repked), lehet, megéri Push the Limit-tel hozni Rey-t, akkor is meg tud fordulni, ha stresszesen kezd, csak stresszel fejezi be és akció nélkül. Ellenben mindig két akciója lehet körönként, ha kell. Persze akkor végképp adjunk neki még egy potenciális akciót, mondjuk Engine Upgrade-del.

Rey, Finn-nek hála, egy nagyin erős, 4 kockás fegyver előre, ami elég jó módosítással rendelkezik már egy fókusszal is. A Finn +1 üres zöld kockával és Rey újradobással kicsit jobb a védekezésünk, mint egy két agility-s hajónak!
0.89 evade jön ki átlagosan védekezésnél, fókusz nélkül. Kanan-t leszámítva Rey és Finn már önmagában egy elég jó összeállítás frissen a dobozból, tehát kezdőknek is ajánlható lenne... ha a játékos tudását nem nézzük.

3 lista ugyanarra a témára:

58 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
42 Fringer w/ Intel Agent, Smuggling Compartment, APL, Feedback Array, HLC

58 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
42 Lothal w/ Accuracy Corrector, Leebo, Autoblaster Turret

58 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
42 Lothal w/ Collision Detector, Zeb, Leebo, Autoblaster Turret, APL

Ne felejtsük el, hogy Rey továbbra is egy turret-es hajó, tehát nem kell mindenáron arra törekednünk, használjuk a képességét. Minden körben, amikor mi lövünk, de ránk nem, közelebb kerülünk a győzelemhez. Így azonban várhatóan más tornyos hajók, vagy tlt-k ellen hátrányba kerülnénk, ha nem tartjuk azokat ívben. Mi a helyzet, ha a másik torony meg minket akar ívben tartani? Nevezetesen, Dengar.

A Manaroo által támogatott Dengar, saját képességét használva, jó eséllyel veri a Rey -Finn kombinációt. Ha azonban Rey ívben tudja tartani Dengart, de fordítva nem áll fenn a helyzet, már nálunk az előny. Másik lehetőségként Rey és a kísérete rástartolhat Manaroo-ra. Amint csökken Dengar módosításainak száma, már a szemtől-szembe megközelítés is működhet, főleg, ha Dengar összestresszelte magát.

Egy Engine-es, Arc dodge-oló Rey így az ászokat és a jól blokkoló listákat leszámítva biztonságban lehet.

Egy jól blokkoló lista feltehetően sok hajós, akár már swarm, ilyenkor biztosan jól jönne egy Counter Measure-ös, Glitterstim-es Rey - Finn. Ezen eleve érdemes elgondolkodni, de ez a hajó végképp nem tud ívből kikerülni. Ellenben az első alkalmat, amikor megblokkolják, fel se veszi.

59 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Glitterstim, CounterMeasures

Mindkét esetben érdemes meggondolni hogy a fent említett kísérők helyett valami ász vadász ászt hozunk, hasonló szerepben, mint a Han-Jake listákban Jake.

Rey mellé sajnos Corranból csak a 42 pontos fér be, akinek a képessége miatt jó esélye van első tüzelési körben nagy károkat okoznia, de csak egy védekező akciója van, se boost se Autothrusters.

58 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
42 Corran w/ VI, FCS, R2-D2

Feltehetőleg valami trükkös Poe lesz a befutó, de ott már annyi lehetőség van mostanra, áttekinteni is nehéz őket. 

Poe (ps 9) + R5-P9 + AT + Predator egy 41 pontos kísérő, mehet az Engine-es VI-es Rey mellé, vagy az Adaptability-s Ps9-es Glitter + CM-es mellé. Vagy a Black One title-t rátehetjük. Vagy predator és R5-P9 helyett PtL és R2-D2. Lehet ezt egyéni ízlés szerint finomhangolni.

58 Rey w/ Adaptability, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
41 Poe(TFA) w/ R5-P9, AT, Predator.

A hecc kedvéért a Rey és Expert Handling koombinációt is megemlítem az ív állításának érdekében.

56 Rey w/ Expert Handling, Finn, Kanan, MF (TFA)

FINN MÁSHOL

Rey egyik erőssége jó eséllyel az lesz, hogy Engine-nel egy nagyon gyors hajó lesz, aki képes lesz hamar utolérni az Omicron-os Palp Mobile-t vagy Manaroo-t.

Finn jól működik vele, azonban mind a régi Solo, vagy a többi YT-1300-as pilóta PtL-tel képes Target Lock-ot kérni, és újradobni azt az egy kockát is, amit Finn ad.

-100-
58 Young Chewie w/ PTL, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
42 Poe (TFA) w/ BB-8, PTL, Sensor Cluster, Autothrusters

Chewie kevésbé bírja majd azt, hogy egy sereggel szembe repül, ellentétben immunis a krit-ekte, mint amiket Palpatine osztogathatna.

Finn + FCS egy VCX-en szintén erős lehet, főleg egy dokkolt Phantom-mal, hogy a hátsó ívben is lőhessünk elsődleges fegyverünkkel.

-100-
50 Lothal w/ FCS, Finn, Chopper, Engine, Autoblaster Turret, Seismic Torp, Ghost
24 Zeb w/ Chewbacca, Autoblaster Turret, Phantom
26 Biggs w/ R4-D6, Integrated Astromech
(Létezik természetesen Kanan + Biggs verziója a listának.)

Az 5 pontos Finn-t nagyon nehéz rátenni egy nem nagytalpas hajóra, hanem valami törékenyebbre. A kistalpasok közül még mindig az ARC az, amire leginkább megfontolandó.

-99-
39 Thane w/ R2-D6, PTL, Finn, Engine, Alliance Overhaul
26 Biggs w/ R4-D6, Integrated Astromech
34 Wedge w/ R3-A2, Predator, Integrated Astromech

Ha  TL+Fókuszt tudunk biztosítani Finn mellé, akkor határozottan megéri az 5 pontot. A trükk az, hogyan tartjuk életben addig, amíg elegendő pusztítást végez.

Több helyre is elképzelhető Finn. Pusztán az egy üres piros kockáért. A Rey - Finn kombó védekezésnél csak még kedvezőbbé teszi, ezért hajlamosak vagyunk itt leragadni.

Amíg nem jön egy legénységgel és alapvetően Boost-tal rendelkező hajó, addig Finn nem mutatja meg a "teljes potenciálját". Akkor az Autothrusters egyből evade-re forgatnák Finn üres kockáját, egy elképesztő jó 7 pontos kombinációt alkotva. Annyira nem félek, ez megtörténik. És még akkor is, Finn csak ívben működik, Autothrusters meg Range 3-ban, így aki ezt összehozza, az meg is érdemli a plusz evade-et.

RESISTANCE SYMPTHATHIZER

Az új YT-1300-as pilóta jó kérdés, milyen szerepet akar betölteni. Ha új életre kelnek a Falcon-ok, akkor a pár ember által gyűlölt, effektív menekülő torony ("kiting turret") játékstílust hívná életre. Ezt ár/érték arányban nem hiszem, hogy tudja hozni a RS. Finn kockáját sem tudja képesség és ept nélkül használni hatékonyan, az ívben tartáshoz meg kellene az új cím és Kanan. Rey pedig harmadik legénységként nem ülhet be. Úgy már elég jó lenne.

ÚJ CHEWBACCA
Ha a z-95-ösök ATT 2 értéke barkit fenyegetne, akkor esetleg az új Chewi még érne is valamit tényleg.

Így az új Rebel TIE Fighter esetleg érhet valamit, de ez nem teljesen komoly lista:

-100-
53 Chewie (TFA) w/ Predator, Rey, Finn, MF (TFA)
21 Sabine w/ PTL, Sabine’s Masterpiece, Chopper, Dead Man’s Switch
26 Biggs w/ R4-D6, Integrated Astromech

Biggs csak Chewie előtt hal meg. A Predator + Focus az egyik legjobb módszer Finn működtetésére Kanan és PTL nélkül. Sabine felrobbantja magát az aktivációs fázisban, így lehetőségünk lesz egy nagyon erős lövés leadására a wookie-val. Elég jól mozog Sabine ahhoz, hogy előtte jókat blokkoljon körökön át, mielőtt kihasználjuk ezt a lehetőséget, ekkor azonban egy, még nem is aktiválódott ászt tüntethetjük ki túláradó szeretetünkkel.

ÚJ HAN SOLO

Sokat vitatkoztunk ezen mi is a Podcast-ben, milyen lesz az új Han. A régi szinte biztos, hogy jobb, kivéve, ha ki tudjuk használni ez a képességet, azaz a felhelyezésnél akkora előnyre szert tenni, ami kárpótol minket egy nagyon erős offenzív képesség hanyagolásáért. Mindenesetre érdemes gyors támogató hajóban gondolkozni Han mellé, hogy ne egyedül kelljen az szembeszállnia az egész birodalommal. 

-100-
62 Han (TFA) w/ PTL, Finn, Kanan, Engine, MF (TFA)
38 Poe (TFA) w/ BB-8, PTL, Integrated Astromech

-100-
60 Han (TFA) w/ PTL, C3-P0, Kanan, Engine, MF
40 Poe (TFA) w/ BB-8, PTL, Autothrusters

RÉGI HAN SOLO

Határozottan úgy érzem, a régi Han Solo-nak van jelenleg keresni valója a játékban.

60 Han Solo w/ Push the Limit, Kanan, Kyle, régi MF title, Engine

62 Han Solo w/ Lone Wolf, HotshotCopilot, Gunner, régi MF title, Engine

64 Han Solo w/ Lone Wolf, HotshotCopilot, Luke, régi MF title, Engine

LÁZADÓ NAGYÁGYÚK

Imádom Dash-t, Corran-t, és Mirandát továbbra is. Jó hír, hogy elég jól lehet velük most is játszani. Sőt, lassan azt mondom, a Push the Limit Dash mellett, a mozgékony ászok hiányával együtt lehetőségünk van például kicsit olcsóbb, Lone Wolf-os hajóval kísérletezni.  A lenti összeállítás egy Phildo  becenevű arc műve, aki a VASSAL-os életben stabilan ott van évek óta a csúcs körül, és úgy rémlik, a VB-n is 16-ban volt, azt írták róla. Csak nem emlékszem, ki is ő a való életben, így remélem, valaki majd ezt megírja nekem.

Dash Rendar (36)
Lone Wolf (2)
Heavy Laser Cannon (7)
Rey (2)
Black Market Slicer Tools (1)
Smuggling Compartment (0)
Outrider (5)

Miranda Doni (29)
Twin Laser Turret (6)
Extra Munitions (2)
Sabine Wren (2)
Conner Net (4)
Seismic Charges (2)
Advanced SLAM (2)

Total: 100
View in Yet Another Squad Builder

Nekem a fenti Dash kicsit karcsú, és még Mirandára is "kéne" a Homing Missiles.

A lenti lista ellenben saját alkotás, jelenleg 10-5-re állok vele. Néha majd megpukkadok a mérgemben, miért nincs a Dash-emen Engine, pár felállásban egyszerűen kulcsfontosságú. Lehet, visszamegyek a Super Dash-re vagy a Rainbow Dash-re (elsőben Kyle, másodikban Kanan van a PtL, Outrider, HLC, Engine fejlesztéskártyák mellett).

Eaden Vrill (32)
Heavy Laser Cannon (7)
Rey (2)
Rigged Cargo Chute (1)
Smuggling Compartment (0)
Anti-Pursuit Lasers (2)

Dash Rendar (36)
Lone Wolf (2)
Heavy Laser Cannon (7)
R2-D2 (Crew) (4)
Feedback Array (2)
Smuggling Compartment (0)
Outrider (5)

Total: 100
View in Yet Another Squad Builder 

Miranda és Corran is a legjobban felépítve 50 pont körüli értékre jönnek ki. Nem véletlen a VB második listájában egy elég nehezen repülhető, a hibát igencsak büntető sereg keretében összeállít a szupercsapat.

 Miranda Doni (29)
Twin Laser Turret (6)
Extra Munitions (2)
Homing Missiles (5)
Sabine Wren (2)
Conner Net (4)
Ion Bombs (2)
Advanced SLAM (2)

Corran Horn (35)
Push the Limit (3)
Fire-Control System (2)
R2-D2 (4)
Engine Upgrade (4)

Total: 100
View in Yet Another Squad Builder

A két 8-as ász Alpha strike listákat leszámítva minden ellen jól szerepelhetne. Én még nagyon kevés alkalommal repültem ezt a listát, és egy komolyabb hiba gyakran egy hajóba kerül. 

Persze ezek a fenti listák csak jócskán kiragadott példák, azonban jól mutatja, hogy nálunk van pár darab a legjobb hajókból jelenleg. Csak nehéz őket jól párosítani, vagy köréjük kiegyensúlyozott listát építeni.

U-Wing Lapok

CASSIAN ANDOR

A szuper "intelligens" ügynök. A tervezési fázis végén kiválaszthatsz egy ellenséges hajót Range 1-2-ben. Megtippelheted hangosan a mozgásának "típusát" (bearing: bal derékszög, bal enyhe, egyenes, K-turn, satöbbi), és a sebességét, majd megnézheted a tárcsáját. Ha eltaláltad, akkor átállíthatod a saját tárcsádat egy másik manőverre. Lényeg, kiválasztasz egy manővert, amit nem blokkolsz/ami rossz neked, azt bemondod, ha azt lépi, Te reagálhatsz rá.

Theorist szerint ez lesz a legerősebb új, lázadó kártya, messze jobb, mint Finn. Blokkolóként jó lehetőséget ad a hajónknak, főleg ha még pozíciót is tudunk változtatni utána. És mivel a kedvenc hajója az YT-2400-as, így nem csoda az alábbi lista.
-100-
42 Fringer w/ Cassian, Smuggling Compartment, Tactical Jammer, Feedback Array, HLC
58 Dash w/ PTL, Kyle, Engine, HLC, Outrider

Igen, felhívom mindenki figyelmét, hogy Kyle Katarn üldögél még Theorist listájában, elvetemült Super Dash játékosról beszélünk. Nagyon érdekes a Tactical Jammer kártya itt, mert ha blokkolunk, akkor az adott hajó csak a Fringer-en keresztül tud lőni Dash-re. Így elég jó választásnak tűnik. 

-100-
42 Eaden w/ Cassian, Smuggling Compartment, Anti Pursuit Lasers, Feedback Array, Mangler
58 Dash w/ PTL, Kyle, Engine, HLC, Outrider

Egy változatként az előző sereghez képest. A Mangler akár el is hagyható, pontosabban lecserélhető Dash-re egy Proton rakétára. Eaden elég gyakran lő stresszes célpontra az elsődleges tornyával, így a Mangler nem ad annyira sokat talán.

-99-
39 Eaden w/ Cassian, Smuggling Compartment, Anti Pursuit Lasers, Feedback Array, 
61 Dash w/ PTL, Kyle, Engine, HLC, Proton Rockets, Outrider

Ha egy önmagában is jól működő hajót szeretnénk, az alábbi szösszenet Range 1-3-ban halálos.

48 Fringer w/ Cassian, Smuggling Compartment, Anti Pursuit Lasers, Feedback Array, HLC, Outrider

JYN ERSO

100 pontos csatákban, ahol elég ritkák az alakzatban szembe repülő ellenfelek, egy akcióba kerülő, új "Fleet officer" nem igazán létjogosult. swarm ellen nyilván jó lenne, de a támogatott hajó se lehet túl messze. Epicben jó kártya lesz határozottan, itt nem látom, miért is ne szinte bármi mást hoznék helyette. A Jyn-Jan kombináció (Jan Ors) még valamennyire működhet, de ez már két slot-ot követel meg. Talán az U-Wing tényleg befér ennyire olcsó támogató hajó szerepkörben. Erre még várni kell, hogy kiderüljön.

Jaj, de akcióba kerül. Bárcsak lenne ingyen akciónk.

Erre ott lehet Ashoka (lásd lejjebb), vagy Thane Kyrell.

Eszméletlenül jó kombináció, hogy a mellettünk repkedő Biggs-et látjuk el fókusszal, miközben őt lövik, hála a Zsivány Egyes Jyn Erso-jának.

HOTSHOT CO-PILOT

Gunner-rel egy elég jól kombinálódó lap. Ellenben úgy már drága, ezért szeretnénk, ha túl is élné pár körig a szállító jármű. Az Omaha Regionals-t megnyerű lista egy PS 10-es Chinereau és Echo volt, Chini leszedte mindenkiről a fókuszokat, mielőtt Echo-nak baja lett volna.

Ennek valami fordítottja jutott Theoristnak eszébe. A Fringer, mint egy szivacs felfogja a sebeket, majd a fókusztalan ellenfélre visszalő. Hát nem látom, ez hogyan is működne jól, vagy pontosabban, mivel.

50 Fringer w/ Hotshot Co-Pilot, HLC, Outrider, Smuggler’s Compartment, APL, Feedback Array

Ha tokeneket akarunk fosztogatni, érdemes lesz még elgondolkodni Baze Malbus-on.

Bár az a két pont a legtöbbször nagy ár azért, amit elvesznek a Gunner-től. Azaz másik célpontra kell leadni a második támadásunkat, ha az első nem talált.

EXPERTISE

Új EPT az U-wing-ből, drága, de erős. "Kvázi" ad egy fókuszt, amit támadásra kell elköltenünk. Azaz egy akciót ad, aminek megszabja a feltételét, hogy csak stressz nélkül kapjuk meg (jó ez ilyen hasonlatban jogos), és a Push the Limit-tel szemben nem stresszel. Nem rossz ez, de még nem látom, kire éri meg ezt rátenni. Valami sok kockás, vagy többször támadó hajó jut eszembe. Generikus, EPT-vel rendelkező hajók felszerelése ezen lappal jó eséllyel nem lesz hatékony a megnövekedett áruk miatt. 3 hajóra már egy 12 pontos hajó árát dobnánk rá, közepes PS-en.

INSPIRING RECRUIT

Ha elterjed még jobban a stressz meta, az ászok támogatására remekül beleillene a képbe pár inspiráló toborzott katona, kik segítenének abban, hogy egy körben több stressz essen le. Soontir-ra több stressz került egy körben, hála valami Lázadó okoskodásnak? Upsz, akkor többet szed le a zöld manővernél. Sokan nem szeretnek kontroll ellen játszani, számukra ez ideális lap lesz. Már csak azt kell kitalálni, milyen hajóra szorítjuk be. Nem az árával van a baj, hanem a slot-tal. U-wing-re talán pont ideális.

U-szárnyúak általában

A fenti cikkben van már pár sor az U-szárnyúakról. Valami blokkoló/support hajóként jól üzemelhetnek majd, vagy 25 pont körüli "töltelék" hajóként, ha nem akarunk y-szárnyút, vagy klasszikus stresshog-ot (Y-Wing Gold Squadron + title + TLT + R3A2).

CAPTAIN REX (PILOT)


14 pontért az egyik legidegesítőbb hajó valaha. Letaszítva ezzel a trónról Wampát. Meglepően jó flankelőnek is, oldalról betámad, és vagy körről körre 1-gyel kevesebb kockával dob az ellenfél egyik hajója (kevés hajós lista ezt nem engedheti meg magának), vagy Rex-re kell ráfordulniuk. Kérdés, mennyi erőt érdemes még Rex-be fektetni.

21 Rex w/  Sabine’s Masterpiece, Chewbacca, Glitterstim

Rex (4 vagy) 5 élettel és Glitterstim-mel rákényszeríti az ellenfelet, jól átgondolja, mit is választ célpontnak (ez az első eset, amikor egy pajzs nélküli hajó Chewbaccát legénység nélkül tud használni. A recover 1 shield része vitára ad okot. Mivel nincs pajzsa a hajónak eredetileg, ezért kérdéses, tud-e pajzsot visszatölteni. A többi pajzstöltési lehetőségre mind ráírták, nem mehet a kezdeti pajzsérték fölé. Ez a 0 pajzsértékű TIE fighter-en azt jelentené, nem tölt vissza semmit se. Szóval lehet, errata lesz ebből, de minimum egy FAQ, hogy hogyan működik.

25 Rex w/  Sabine’s Masterpiece, Chewbacca, Glitterstim, Shield upgrade

Na ennek határozottan 6 élete van. Lehet ezt még cifrázni a Captured TIE címmel, hogy ha az ellenség alacsonyabb PS-ú hajókat küldene az oldalról érkező Rex-re, akkor szimplán nem lövünk a 2 kockás támadásunkkal, cserébe az ellenfél ránk néző hajói sem tudnak lőni.

 A Rex és Biggs kombináció eléggé magáért beszél. Itt Rex kihasználja Biggs óvó közelségét, cserébe Biggs-re is kevesebb kockával támad egy ellenséges hajó, akit meglőtt Rex.

-100-

27 Biggs w/ BB-8, Integrated Astromech
14 Rex
33 Roark w/ Chewbacca, Engine, TLT
26 Gold w/ R3-A2, TLT,

vagy kis módosítással:

-100-

26 Biggs w/ R4-D8, Integrated Astromech
15 Rex  w/ Captured Tie
33 Roark w/ Chewbacca, Engine, TLT
26 Gold w/ R3-A2, TLT.

A cikk írásának kezdete óta volt szerencsém párszor Captain Rex ellen repülni. Csak önmagában, egy Biggs mellett is már kellően idegesítő lehet valóban. Egész jó kiegészítő a csapatba egy Ashoka TIE fighter.

CAPTAIN REX (CREW)


Az Extra Fókusz akkor éri meg a legjobban, ha többet is tudsz támadni egy körben.

-100-
57 Chewie w/ Predator, Rex, Gunner, Engine, MF
43 Fringer w/ Cassian, Smuggling Compartment, Anti Pursuit Lasers, Feedback Array, HLC

Ugyanakkor a Gunner + Rex = 7 pt, akár csak Luke, és bár kicsit jobb a hatásuk, mert nem csak egy szemet tudsz beforgatni, hanem egy tokent kapsz, amit akár el se kell költened, de cserébe két helyet foglal.

AHSOKA és ZEB (PILÓTÁK)

Ashoka egész meglepő egy Recon Specialist-tal. Egyike azon módszereknek, melyek révén lázadó hajóknak a Combat Phase-elején lehet akciót átadni. Legrosszabb esetben egy Recon Spec-cel fókusz+evade mögé bújhatunk. A támadások előtti Barrel Roll egy remek lehetőség szintén a leleményes játékosok eszköztárában.

Fontos, akár hány fókusszal rendelkezünk, csak egy hajónak és egy akciót adhatunk. 

Másik remek lap fókusz halmozásra Rey lehet.

Kisebb pilóta képességű ellenséges hajók nem lőhetnek ránk, amíg rajtunk van ez a fejlesztés kártya. Ha támadunk, vagy mi vagyunk az utolsó baráti hajó, akkor leesik ez a fejlesztés.

Ez mind szép és jó, hogyan szereljük fel a TIE fighter-ünket lázadóként?

A legénység berakásához szükségünk elsz a Sabine's Masterpiece-re, a Quadjumper egyik fejlesztéskártyája pedig lehetőséget ad a Captured TIE modifikáció többszörös használatára.

Ha egy (akár baráti!) hajót kilőnek Range 1-2-ben, kiválaszthatsz egyet a megnevezett, elfordított fejlesztéskártyáid közül, és visszafordíthatod. Majd dobj egy piros kockával. Blank-en lefordul a Scavenger crane.

Így már valahogy az lesz a játékmeneted, hogy Biggs mellett lopakodsz, elkezdesz tüzelni, leesik a Captured TIE, és amikor Biggs meghal, visszafordítod. Hogy meg is érje, nem árt egy magas PS-ű pilótára, mondjuk Veteran Instincts-es Ashokára tenni.

Persze máshogy is el lehet vele kezdeni trükközni.

-100-
23 Ahsoka w/ Squad Leader, Sabine’s Masterpiece, Rey, BM Slicer Tools
28 Biggs w/ R2-F2, Integrated Astromech
49 Kanan w/ FCS, Recon, Autoblaster, Engine

Biggs életben tartja Ashokát. Biggs stressz nélkül kaphat fókuszt és 3-as agility-t, vagy Kanan-nek ad lehetőséget helyezkedni az Autoblaster turret-jével. Theorist ugyanakkor nem elégedett ezzel a listával, mert úgy érzi, túl nagy költséget kell egy support hajóért fizetni, aki a végén kevésbé hatékony.

Zeb-et valószínűlwg csak akkor hoznánk, ha egy töltelék hajóra van szükségünk. A képessége jobb, mint az Attack Shuttle-ben, de azért nem remek. Egy 14 Bandit w/ Vectored Thrusters már lehet, nem rosszabb, ha Barrel roll-os blokkoló hajót akarunk, egyébként a 15 Protoype w/ C. Refit szerintem sohase rossz választás. 

CAPTURED TIE MÉG FÉL GONDOLATRA

A biztos módszer a használatára Roark lenne. Ami teljesen ki van zárva. Az egészen hasznos Scum HWK-k is eltünedeztek, Roark, leszámítva egy-két speciális helyzetet, pedig nem éri meg. 

TRICK SHOT

Ingyen van, mégis mindenki elfelejti. Én is mellesleg. Akdályon keresztül támadva plusz egy kockával guríthatsz. Ingyen jó. Ha van hely, tedd be. Kivéve, ha az Adaptability-t erőltetnéd valamiért. 

Hát. Megmondom, hogy ez egy olcsó és jó kártya. De nem ezzel kezdenék listaépítést. Persze fele ásznak valami elég specifikus EPT-re van szüksége az életben maradásért, azt meg nem tudom, megéri-e generikus, EPT-vel rendelekző pilótákat swarm-ban hozni, és akkor már nem crack shot-ot tenni rájuk. Eléggé kezd úgy kinézni, a crack swarm-oknak is lealkonyult, nem hiszem, a Trick Shot swarmok annyival jobban teljesítenének majd. Vagy. Esetleg A-szárnyúakon, Green Squadron Pilot-okon, mert ott úgy is két EPT slot-unk áll rendelkezésre.

Azaz

14pt Black Squadron Pilot w/ Trick Shot , birodalmiaknál elő kerülhet

100 (x5) Green w/ PTL, Refit, Test Pilot, Trick Shot

Néha-néha, tornyos hajókra, egy Predator megspórolása érdekében lehet opció.

31 Sabine w/ Trick Shot, Chewbacca, TLT

Sabine az egyik legmozgékonyabb hajó még az Attack Shuttle-ben is. Körbetáncolhatunk pár aszteroidát.  A Trick Shot a legjobb olyan build-ek kiegészítésére szolgálhatna majd, ahol alapvetően van mód kocka módosításra. Például FCS, vagy Dengar (pfúj Scum).

NEM VOLT SZÓ EZEKRŐL MOST, DE ÍGY IS EGY ÖRÖKKÉVALÓSÁGIG TARTOTT EZT BEFEJEZNI

 Az új T-70-esekről mindenki áradozott. Nem játszottam annyit, mint szerettem volna, de egyet sem láttam az új pilóták közül asztalon. Szerintem nem rosszak, érdemes velük játszani, meglepetés listákat össze lehet belőlük rakni, de nem érzem őket olyannak, akik tartósan dominálhatnak majd a mezőnyben. Persze szerencsés párosítás esetén nyerhetnek közepes vagy akár nagyobb versenyt is, mint ahogyan "anti meta" listaként Wes is fel-fel tünedezett nyáron. Eleve tartozok egy rendes, T-70-es áttekintővel. Jó eséllyel ez eléggé jövő évre csúszik.

A régebbi meta listák, amik több-kevesebb sikert elértek, nem lettek feltétlen rosszak. Maximum azon seregek, amik ellen kimondottan jók voltak, megritkultak, és mások népszerűbbek, amik ellen jobban küszködnek.

A 14-ik EPT-n volt szerencsém kipróbálni Kevin világbajnok második listáját. 

A cikk alapjául szolgáló blogbejegyzés eredetileg Theorist műve.

(később született egy folytatása is ennek a cikknek!)

Vörös Ötös, készenlétben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr10011973182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása