Championship Arrabona - Lázadó Swarm Battlereport

2019/03/27. - írta: Promie Motz

Egy rövid, képes beszámoló a március 24-ei győri versenyről. 16 fővel ez  egy igazán komoly esemény volt, sok pesti idegenlégióssal, de messze nem csak Győriek voltak rajtunk kivül, hanem a Dunántúl színe-java képviselte magát.

Ez a verseny azért is fontos, mert áprilisban megyünk a brit System Openre, és addig annyit kéne Extendedben gyakorolni, amennyit csak lehet.

Ki akartam magamat próbálni 6 hajóval, valamint a B-Wing régi kedvenc, Z-k is hiányoztak, X-Wingre mindig lehet számítani, és az U-t még nem is tettem asztalra. 3-5 hajóval is Leai már kifejezetten nagyon erős, 6-tal már engem is rávesz arra, hogy használjam.

Blue Squadron Pilot (41)
Tractor Beam (2)

Blue Squadron Escort (41)
Servomotor S-Foils (0)

Partisan Renegade (43)
Leia Organa (2)
Tactical Officer (2)
Pivot Wing (0)

Bandit Squadron Pilot (23)

Bandit Squadron Pilot (23)

Bandit Squadron Pilot (23)

Total: 200
View in Yet Another Squad Builder 2.0

 Verseny előtti péntek-szombat a lista kifestése 95%-ra sikerült is, Poe féle black squadron színekben feszítettek. 

 Első ellenfelem Attila volt, és félő volt, ha nyerek, gyalogolhatok vissza Pestre. Wedge és Luketól igazán féltem, először gondoltam, őket szedem le, de ezt messze nem hagyta nekem az ellenfelem. 

Lista:

Lando: Nien Numb

Wedge és Luke csak Seromotorral.

 Felül az X-Winggel, két részre osztottam a seregemet. Sejtettem, hogy különben a hátamba kerülne, de nagyon meglepett, hogy mennyire előre szaladt a Falcon. Így a második körre hirtelen zavarba kerültem, az ideális ráfordulásban nagyon zavart a képen bal alsó aszteroida.

 Az ellenséges X-ek kifordultak, Lando kicsit sérült. Minden adott volt, hogy a Falcon nagyon sokat sérüljön.

 U-Wing blokkja megakasztotta Landot, de Wedge és Luke kezdett kedvező pozícióba kerülni.

 Következő körben egy jó Leiával elkezdtem forogni, de meglepetésre az egy életes Falcon átpörgött az űrszeméten és senki sem látott rá. Itt már erősen ekzdtek sérülni a Z-95-ösök.

Ezután követekző körben Lando felrobbant visszafelé áthaladva az űrszeméten, Luke és Wedge különböző utakon, de keresztülvágott a swarmon.

 Fenti képen kezdett már kifizetődni Attila munkálkodása, mert a fél életes Z-95-ösök közül egy már fel is robbant. Lassan nagyon fontossá vált, hogy hamar lekerüljön Wedge fele.

Tapasztalatlanságomban gondot okozott, hogy az X és a B elférjen egymástól.

Következő körben a menekülö Wedgenek leesett a fele még egy Z-95-ösért cserébe.

Végül, ahogy az alsó képen kis részben látszik, a szembeforduló Wedge meghalt, és Luke pont nem lőtte le a fél U-szárnyút. Így a győzelem végül az enyém volt.

 Köszönöm Attila türelmét, ezen a meccsen eléggé lökdöstem még össze-vissza a hajóimat. Kis bakik végig voltak a nap folyamán, de ellene rettenetesen játszottam precizitás szempontjából.

 Második ellenfelem István volt, így ha esetleg őt is megverem, akkor tényleg nem tudom, hogyan jutok haza.

 Backdraft, Quickdraw és Kylo ellen kellett felállnom. Kicsit tartottam, hogy mit fog velem művelni Kylo.

Pontos listák arról voltak szó, majd kikerülnek egy gyűjteménybe. Majd frissülnek is a cikkekkel ezek a listák.

 Viszonylag óvatosan indultam, mert várható volt, hogy Kylo megpróbál elhúzni a jobb pálya szélen.

 A második kör végére Ben Solo rájött, jelentős tűzerővel találja magát szembe. Backdraft pedig megfordult, hogy úgy fogadja a swarmot. 

 Ahogy láttam Backdraft nem fog beszánkázni, igyekeztem egy Killboxot alkotni Kylonak. Az SF-ek így még lemaradtak, Kylo, bár nem ment be a dobozba, de kapott pár lövést és talán itt vesztett egy pajzsot is.

 Backdraft és Kylo könnyedén kilőttek egy Z-95-öst, de a két maradék Z és az X könyedén leszedték QD pajzsait.

 Kylo menekült továbbra is, míg én nem feltétlen erre számítottam, ezért trükktől tartva a jobb szárny lassan haladt.

 Úgy éreztem, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Szétesett kicsit István alakzata, így mindenki gyorsan beszánkázott.

 Pár sebért cserébe én is osztottam jelentősen az Első Rend erőit. 

 A fenti képen Kylo megint elkerült egy jó kis csapdát, és a közben folyamatosan fogyó Backdraftet is el kellett kapnia valakinek, így kénytelen voltam megosztani az erőmet.

 A lenti képen már látszik, hog kezdett kellemetlen helyzetbe jutni az Első Rend. A B-Wing tractor beammel betalált, és előre tolta Backdraftet, aki így  a következő körben leesett a pályáról. Így nem kellett lelőni a maradék életét mind.

 Kylo befordult és a Pattern analyzer és Quickdraw segítségével leszedte a Z-t. Míg az X nem tudta megsebezni az SF-et. 

 Ezután megint nem volt egy körröl kép, az X, hogy megmeneküljön, megblokkolta QD-t, és a többiek kilőtték Kylot.

 Az utolsó körre még az U-szárnyú majdnem meg is halt, QD pedig elpusztíthatatlannak bizonyult, pedig az egyik elsődleges célpontom volt végül. Az Evadek kellő fedezetet adtak neki.

 Remport testvérek doboza.

 3. mérkőzés, Kovács Imi, X-wing blogger

 Ez a meccs az X-Winges karrierem szempontjából azt mondom, életem egyik legfontosabb meccse. Mert "megvert a kocka", de amit az elmúlt négy és fél évben megtanultam, az az, hogy ilyen nincs. Megmondom őszintén, 4 napig kellett rajta gondolkoznom, hogy mit tudtam volna jobban csinálni. És amíg ezen gondolkodtam, szerintem tanultam ebből a meccsből, elég sokat.

Kis dolgok voltak ezek, de összeadódva ezek már kitesznek annyit, amikkel megnyerhettem volna a meccset, vagy lényegesen szorosabb lett volna a verseségem.

 Imi remekül játszott, és szerencséje is volt. Szeretném azt hangsúlyozni, hogy a úgy gondolom, a játéka vert meg, és nem a kockái. Bár ezt még nem biztos, vasárnap a helyszínen is tudtam érzékeltetni.

 A fenti, első körben egy repülőrajtot vettem. Egy csapat megint levált, hogy Wedge ne tudjon a hátamba kerülni. 

 A második körre már körvonalazódott, hogy pontosan hol fogunk csatázni. 1 pajzsot le is szedtem Wedgeről az U-szárnyú két pajzsáért cserébe. 

 A harmadik kör volt a döntő kör. Az U-szárnyúval nagyon féltem, hogy Wedge mögém vagy az oldalamba kerül, ezért Imi U-szárnyúja koordinálása után már könnyedén ki tudott jutni a blokkolási kísérletemből.

Wedge remekül megállt a B-szárnyú előtt, aki ha Tractorral előrébb hozza, a többiek ki tudták volna könnyedén lyuggatni. 

 A B-szárnyú Range 2-ben volt Norrától, így ő double tappelhetett a B-wingre. Persze sok dupla módosítása volt Iminek, de a 4 támadásból a 3 hajója maximum 8 sebet tudott kiosztani, miközben 4 védekező kockát elgurított a B-wing és volt fókusza. A B-Wing leesett, a fókuszt nem tudta elkölteni, míg Imi minden fókusza megmaradt a védekezéseire.

 Ami hiba volt, hogy az előző képeket megnézve láthatjátok, a B-Wing még gyorsabban is ment, mint a mellette lévő Z. De miért? Teljesen indokolatlan. A Z-is vagy mehetett volna gyorsabban, hogy jobban tudjon lőni, illetve ami igazán meg kellett volna tennem, a B-vel lassabban menni, akkor Direct hiteket leszámítva matematikai esély se lett volna, hogy leessen.

 A következő hibám ezután jött, ami még sokkal egyértelműbb. Wedget így nem igazán lett volna értelme elkezdeni lőni, így Norra lett a következő célpont, mondván, ha most kilövöm, vagy nagyon lesebzem ebben a körben, akkor a képessége nem fog életbe lépni. 

A helyes döntés utólad, hogy Dutch-ot kellett volna lőnöm, mert jó esély van rá, nem lőjjük ki teljesen egymást, és mindezen túl, ha egy y-wing túléli tele élettel, akkor az legyen Norra, Dutch képessége veszélyesebb abból a szempontból, hogy segít lesebezni a seregemet.

Egyébként az 1 kockával védekező Norrába 5-öt sebeztem. Ha Wedget előre Tractorozom, ugyan olyan Rangeben lőhették volna a hajóim vagy még kedvezőbben, és már csak 5 élete volt és 1 kockával védekezett volna.

 Egy fura ütközés sorozat után az 3 életes Norrát 3 támadásból levittem 1 életesre. Imi óvatosan megléptette Wedgeet. Egy Z-95 csúnyán leesett. Nyilván jött rá sok lövés, benne volt a pakliban. Csak kezdett zavarni a dolog, hogy Norra nem élt meg. Mint a Concord problémában, ahogy nem akart összejönni a cél, egyre több erőforrást fektettem bele, pedig még mindig messze volt a megvalósulás.

 Annyira vérszemet kaptam, hogy azt a nyamvadt Norrát leszedjem, hogy további képek nem is készültek, valahogy aztán Norrát az U-szárnyúval akartam egyik körben leszedni, mondván, hogy az éppen megforduló Wedge-et leszedem. Akkor már pajzs nélküli, de sebzéskártya mentes Wedge le se feleződött, az U meg nem lőtte le Norrát, mert meghalt. Aztán magát az egész meccset Norra is és Wedge is túlélte. Így egy jó 130 pontos veszteség után egy fél Norrát tudtam felmutatni. 

Ha jobbak a kockáim és ugyan így játszok, akkor nyerhettem volna? Igen, lehet csak az is elég lett volna. Mármint lehetett volna akkora nevetséges szerencsém, amivel tetszőleges mértékű bakit is ki tudok javítani.

Tudtam volna ugyan ilyen rossz kockákkal, de jobb döntésekkel, lépésekkel is nyerni? Nyilván, ha én máshogy döntök helyenként, 1-2 körön belül radikálisan más mérkőzésről lett volna szó. Ezzel együtt, azt mondom, talán igen. Természetesen Imi egy elég jó játékos ahhoz, hogy nem tudom azt leírni, hogy ha itt-ott máshogy döntök, akkor nyerek. Azokra a döntésekre reagált volna, és bármi lehetett volna.

4. mérkőzés, Szentandrássy Dani

Dani listájáról a kocsiban több mint él órát beszéglettünk Győrbe menet, és 3 variánsával is játszottam a L'ulo Nien és Poe seregnek. Igazából féltem tőle, hogy ha egy hajóját beáldozza, míg két másik ásza leszedi két hajómat, a végjátékban 4 hajó nem fog meg két ászt feltétlen.

 Itt se hagytam, hogy a sereg oldalába kerüljenek.

Egy körröl lemaradt kép, amikor csak L'ulonak van lövése az U-ra és viszont. Nien Nunb megijedt a falkától és visszavonulót fújt, míg Poe vette át a helyét.

 Ezután sikerült megblokkolni L'ulot, és Poe bement, hogy ő itt most szétrug pár segget és megissza a dobozos üditőjét. De már kifogyott a dobozos üditőből. 

 Igazából elég biztos voltam benne, L'ulo meghal, míg Poe meg aránylag megússza. A B-Wing ha rátractorozza L'ulot az űrszemétre, akkor az stresszes is lesz, meg Tracor, egy kockával védekezett volna a többiek lövésétől. Na az A-Wing csak egyet sérült, mert a Tractor beam nem talált, de Poe alig sebzett, mert Dani joggal félt elkölteni a fókuszát, míg én a szemét is kidobtam és 5-öt sérült Poe, amiből az egyik Panicked Pilot kritikus találat volt. Az így 3 stresszes Poe-t a T-70-esében sikerült a jó öreg T-65-ösének megblokkolnia.

 L'ulo ügyesen kerülgetett íveket, és hiába lőttem le Poet, még volt esély arra, hogy Nien kiszed annyi pontot, hogy visszahozza Poe árát és nyer Dani. Szóval nem lehet ászok ellen egy percig sem hátradőlni. 

 Eléggé pörgött a játék, sok kör lement, sikerült L'ulot kiszedni, és minden hajómról estek le pajzsok, de az utolsó előtti körig még remekül áltam, Nien maradt stresszesen, meg minden.

Na az utolsó körben a lenti kép jobb szélén lévő Z-95ös másodszor ment űrszemétre. Másodszor dobott kritet, így lefeleződött.

 Már kicsit felelőtlenül, tudva, hogy utolsó kör, és nyertem, felelőtlenül Nien előtt hagytam egy Z-t, ahelyett, hogy oldalába kerültem volna, Nien kilőtte a Z-t és nem halt meg. Így egy 200-0-ás meccs helyett egy kb 160 - 35. 

Ennyi mov különbséggel pont felállhattam volna a dobogóra, vagy akár második helyre is. A versenyen a meccs addig tart, amíg a végén kezet nem fogsz az ellenféllel

Remélem, hogy Dani nem srtődig meg, ha ezt mondom, nem most játszott a legjobban. Ezt be is vallotta, hogy nem igazán tudta, mit csináljon ennyi hajó ellen. Én se vagyok benne mindig biztos, és nehéz is jó taktikát írni rá. De lassan meg kell ezt tanulni, mert változik folyamatosan a játék.

Az ászok a 2.0-ban jobban halnak, mint 1.0-ban. Lassan folyamatosan tolódik el a játék abba az irányba, lassan a 3 hajós listák is egyre ritkábbak lesznek. Még régen 2-3 hajóból állt szinte minden, jelenleg még mindig a 3 hajós seregekből van a legtöbb, de a nagyobb versenyeken az arányuk folyamatosan csökken és nő a a listában szereplő átlagos hajók száma.

Leia jó volt? Eléggé jó volt. 6 hajós listában többet ér két pontnál az biztos.

A listával egyébként azóta kedden Varga Nándor meg is nyerte a I. Tavasz Ásza versenyt. Engem egy másik lista veretlenül, de rosszabb MoV-val a második helyre juttatott.

Vörös Ötös, készenlétben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr5714718557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása