X-Wing: Imperial Veterans bemutató

2016/06/29. - írta: Promie Motz

swx52_box_left

Igen, megérkezett! A közvetlenül karácsony után bejelentett kiegészítő a pesszimista várakozásokat megelőzve elérte kis hazánkat is. Vessük bele magunkat a levesbe! (A Podcast-ünk 3. számában az akkor már bejelentett lapokat kitárgyaltuk, de így azért könnyebb átfogó képet adni, hogy mindent ki is próbálhattunk, meg is csodálhattunk.)

A Birodalom két, leggyengébben muzsikáló gépe kap ráncfelvarrást a dobozban, a TIE-Defender és a TIE-Bomber. Először vessünk egy pillantást a Defender-hez kapcsolatos fejlesztésekre.

TIE-Defender

[caption id="attachment_8336033" align="aligncenter" width="600"]tie-defender-imp-vet-600px Uh, szép piros[/caption]

A Defenderek eddig túlárazott harci gépek voltak, amik hamar meghaltak. Többek között két title-t adtak ki, ami hivatott orvosolni a problémát. Természetesen egy hajóra egyszerre csak egyet aggathatunk. Fontos megjegyezni, ezek a címek 2-2 példányban érkeznek!

swx52-tie-x7 swx52-tie-d

A TIE/x7-es a fenti problémára egy direkt megoldás. Olcsóbbá teszi a pilótáinkat, és cserébe egy plusz kitérés akciót szerezhetnek, ami nincs az akciósávjukban. Ezért az előnyért lemondunk ugyan két fegyver slot-ról, de csak nagyon kevés és nagyon fanatikus ember használta ezeket.

swx52_tie-defender_plastic_left

Nekik jelent köztes megoldást a TIE/D title, aminek a segítségével, amíg egy nem túl drága ágyút szerelünk a kedvencünkre, addig lehetőségünk van egy körben először az ágyúval, aztán az elsődleges fegyverünkkel is lőni. Így szinte megkétszereztük a tűzerőnket! Ez az opció persze nem oldja meg azt a problémát, hogy a TIE-Defender-ünk drága, főleg, ha teleaggatjuk, mintegy karácsonyfát. Igazi "birodalmi veteránok" kezében persze erős opció nyílt meg. Az ágyúkról egyébként van egy jó összegzés ITT.

A veteránok

Nézzük az új pilótákat, akik a csomaggal érkeztek!

Látszik, hogy nem mazsolákkal van dolgunk, hiszen itt a harcedzett, már-már ász pilótákat kapunk a csomagban. A Glaive Squadron veteránjai egész ésszerű áron érkeznek, 6-os pilot skill-el rendelkeznek, és elite pilot talente-jük is van! Az X7-es címmel meg 3 is befér egy seregbe! Bár, ha nem is azt mondjuk, hogy 3-ilyennel nyer az ember minden meccset, jó tudni, hogy nem viszi el, csak kevesebb, mint a sztenderd 100 pontos lista harmadát. Egyébként 2 ilyen hajóhoz kapunk talpat és pilóta kártyát, így ha van már TIE-Defender kiegészítőnk, a régi hajónkat is hozhatjuk Glaive Squadron Pilot-ként.

Iran Ryad bárónő  feladta a politikai befolyását, és az endori vereség után csatlakozott a Birodalmi Flottához, és a saját vagyonából állított ki egy TIE-Defender osztagot, melyben ő volt a kötelék vezére. Annyira sikeresnek bizonyult, hogy gyorsan egy politikai összeesküvés áldozata lett, és végül nem más, mint Soontir Fel ölte meg.

Az X-Wing asztalon A Bárónő egy már szinte nevetségesen erős képességgel képviselteti magát, méghozzá, hogy ha egy (zöld) előre manővert állít be magának, akkor (zöld) visszafordulót hajt végre. A Defender-ek eddig is elég hajmeresztőek voltak a fehér visszafordítójukkal, így érthető, hogy ez a hajótípus kapott először ilyen képességeket.

swx17-maneuver-dial

Amíg alacsonyabb szintű hajók ellen harcol, addig ez egy nagyon erős képesség. Magasabb pilóta képességű ellenfelek ellen kevésbé hatékony, mert nem tud reagálni a lépésükre, de a zöld megfordító az akkor is zöld megfordító!

Mint minden Defender, Ryad is örülhet a fejlesztett iker ion hajtőműveknek. Figyelem, a fenti kártya a TIE-Punisher kiegészítőben található!

Maarek Stele, aki eddig valamiért egy TIE-Advanced pilótaként kapott helyet a játékban, most végre átülhet az őt megillető Defender-be. Megtartotta a korábbi képességét. Továbbra is egy remek trükk a tarsolyunkban, ha képesek vagyunk arccal felfelé sebzés kártyát osztani az ellenfélnek.

Ha már minden pilóta a Defender-ek közül kapott EPT helyett, akkor nézzük is meg, milyen elite pilot talent-eket tettek a dobozba. Az egyetlen, persze egyébként is fontos, mert eddig csak Scum kiegészítőkből lehetett megszerezni, a Crack Shot. Miután mindenki kigurította a dobásait, lehetőségünk van az ellenfél egyik sikeres védekezés kockáját kiiktatni. Így fontos célpontok ellen biztosíthatunk be életbevágó találatokat.

Ágyúk közül jön a Tractor Beam, amiről már írtunk  ITT.

defenderioncannondiagram

A fenti szituációban a TIE/D címmel ellátott Defenderünk egy Ionágyúval tüzelt az A-szárnyúra. Ha a pilóta elkölti a tokenjeit, hogy ne legyen a következő körben ionizálva, akkor egyből közvetlenül utána egy 4 kockás, elsődleges támadást fog elszenvedni a támadó Defender-től, hála a title-nak. Azonban, ha ionizálják, akkor csak 1-et sérülne, ugyanakkor a következő körben rossz pozícióban lenne, a Defender könnyedén mögé tud fordulni a 4-visszafordítójával.

swx52_spread

TIE-Bomber-ek

tie-bomber-imp-vet-600px

Nem, mintha panasz lett volna eddig is az FFG-s termékminőségre, de elképesztő ez a bombázó!

A TIE-shuttle fejlesztéssel (amiből 2-t kapunk egy dobozban!) lehetőségünk van egy kistalpas support hajóvá átalakítanunk a bombázóinkat. A muníciók eldobásáért cserébe két, legfeljebb 4 pontos legénységet ültethetünk az új személyszállító TIE-variánsunkba.

Mi az új opciók, kérdezhetjük meg ezek után? Szerencsére vannak, persze, a Fleet Officer vagy a Tactician más kiegészítőkből szintén remek választások.

A Systems officer lehetővé teszi, hogy Bemérés jelzőket osztogassunk a környező, baráti hajóknak. Nincs is jobb, mint az ingyen akció! Ideális egy kisegítő űrrepülőre.

Új pilóták is érkeztek, elsőként nézzük a két példányban érkező Gamma Squadron Veteran lapot.

swx52-gamma-squad-vet

Még elég olcsó, van elite pilot talent-je, és egy egészen elfogadható, 5-ös pilóta képességgel lett megáldva az új bombázó (a régi Gamma Squadron Pilot-ok 1 ponttal olcsóbbak, csak 4-es PS-űek, és nincsen EPT-jük sem, szóval kellemes változás). Az alábbi lappal együtt remek rakéta és torpedó hordozó hajóvá válhatnak:

swx52-long-range-scanners

Lehetőségünk van jó előre, az első körben bemérni a támadásunk későbbi célpontját, így amikor a tüzelésre sor kerül, akkor már Bemérés és Fókusz jelzőkkel vághatunk neki a kockadobálásnak.

swx52_tie-bomber_plastic_left

Ha a Long Range Scanners nem a mi választásunk, akkor (az ebben a csomagban nem található) Guidance Chips fejlesztés is lehetővé teszi, hogy módosítsuk a rakétás támadásainkat. A Long Range Scanners persze a muníciók kilövése után is használható, így talán népszerűbb fejlesztés lesz.

guidance-chips

Mert, mire is jó a sok bombázó sok rakétával?
bomberstrikesquaddiagram

4 darab 4 kockás támadásnak (például Proton torpedó vagy Concussion missile)  már elég jó esélye van, hogy egy sérült Millenim Falcon-t kilőjön, vagy akár még egy teljes életerőn lévőt is, amennyiben Crack shot-tal vannak felszerelve a bombázóink.

Még több veterán

Még két nevesített Bombázó pilóta vár ránk az Imperial Veterans kiegészítőben, akik közül az egyik a bombázásban jeleskedik.

Deathfire képes arra, hogy a mozgás előtt dobhat ki akciót megkövetelő bombákat, vagy a mozgás és egy akció után ingyen akcióként. Egyszerűen, veszélyes, megváltoztatja az eddigi szabályokat. Amíg eddig tudta az ellenfél, hogy a Proximity mines-unkat hova rakhatjuk, most bővült a tárházunk azzal, hogy ledobhatjuk magunk mögé, mielőtt pozíciót változtatunk. És mivel ez csak opció, ezért továbbra is kidobhatjuk hagyományosan, vagy akár egy orsózás után. Ellenfél legyen a talpán, aki előre végigkalkulálja az összes pozíciót, ahova egy körben bombát dobhatunk.

Tomax Bren egy nagyon összetett, nagyon sok felhasználást magában rejtő pilóta. Egyszer egy körben visszafordíthatod az éppen lefordított EPT fejlesztésedet. A legegyszerűbb példa a képességére, hogy minden körben egyszer felhasználhatja például a Crack Shot-ot, így jelentősen nagyobb sebzést tud átpasszírozni az ellenfél védelmén, mint elsőre gondolnánk. Persze más elite pilot talente-ekkel is együtt tud élni, amelyek egyszer használatosak, így mindenki kezdje majd el megkeresni a kedvencét. A Podcast-ünk 3. számában ötleteltünk, de még ott se merítettük ki a teljesen a lehetőségeket.

Természetesen kapunk még bombákat is, egy Cluster Mines-t és egy Proximity Mines-t. Az alábbi, bombákról szóló összefoglalóban beszéltünk ezekről a fejlesztésekről.

Összegezve

Ha nincsen még Defender-ünk és Bomber-ünk, akkor is egy remek csomagot rakott nekünk össze az FFG! Rakétákat nem kaptunk egyedül, aminek talán örülnénk, de akik már rendelkeznek pár hajóval otthon, azoknak lesz. Akik ezzel a csomaggal kezdik el erősíteni a birodalmi oldalát a csapatuknak, ők a Bomber-ek közül Deathfire-t jól tudják majd használni, mint egy tényleges bombázót. Star Wars-ban a bombázó címke nem feltétlenül mindig bombadobálást takar. A már TIE Bomber-rel rendelkezők pedig remek kiegészítőt kapnak a meglévő hajójuk mellé.

A TIE-Defender a dobozban szerencsére 100%-ban, önállóan is megállja a helyét, minden pilótájával. Persze itt is célja volt a gyártónak, hogy ha volt már Defender-ünk, akkor az is kapjon a jóból, ezért az összes cím 2 példányban érkezik!

Úgy érzem, sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a dobozzal, javítottak a hajókon, amikre ráfért a ráncfelvarrás, de szerencsére csak opciókat kapnak a birodalmi játékosok, nem kell attól félni, hogy mától kezdve nem lehet mással játszani, mint a birodalmi veteránokkal, a többi build is életképes marad. Így végre a seregvezéreknek lehetőségünk lesz otthon hagyni Palpatine-t és Soontir Fel-t.

Nőni fog a diverzitás az asztalon, a játékegyensúly nem fog felborulni, azaz elégedettek lehetünk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosotos.blog.hu/api/trackback/id/tr6311788475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása